Druivensoorten

Druiven zijn het belangrijkste bestanddeel van wijn. De soort druif met de specifieke eigenschappen bepalen de smaak en de karakteristieke van wijn.

Vermentino wijn

Vermentino wijn

De Vermentino druif is een witte druif die voorkomt in de Italiaanse wijngebieden Sardinië, Ligurië en Toscane. Er wordt vanzelfsprekend witte wijn van geproduceerd. De Vermentino is een aromatische druif met een smaakprofiel dat doet denken aan bloemen, ananas en...

Nebbiolo

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het...

Bonarda

Bonarda

De Bonarda-druif is een variëteit van wijndruiven waarvan wordt aangenomen dat deze zijn oorsprong vindt in Alexandrië, Egypte. Het wordt nu geteeld in Kroatië, maar ook in de regio Piemonte in Italië en in Argentinië. Wijnen gemaakt van de Bonarda-druif zijn typisch...

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez

De Pedro Ximénez is een witte druif die eigenlijk in alle Spaanse wijnstreken staat aangeplant maar in sommige gebieden de boventoon voert. De Pedro Ximénez staat vooral in de streek Cordoba geplant en komt daarnaast voor in Badajoz, Málaga en Valencia. Suikergehalte...

Muscat of Moscato

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat...

Cortese

Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi, en dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een...

Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese is de naam van een populaire Italiaanse blauwe druif. Hij komt vooral veel voor in Emilia-Romagna en Toscane. Sangiovese is de druif voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de duurste rode...

Silvaner

Silvaner

Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een “y”. Het is een oud druivenras dat toegankelijke witte wijnen oplevert. De druif wordt niet echt veel meer aangeplant omwille van zijn speciale smaakpatroon. De wijn heeft immers bijna geen smaak van...

Viognier

Viognier

Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Frankrijk in de Rhône is aangeplant. De Viognier is als soort niet erg productief. Dat is één van de redenen dat de druif niet zo veel was aangeplant. Eigenlijk alleen in een klein deel van het Rhonedal. Op de steile...

Sémillon

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld. Sémillon verkiest vooral kiezel, klei en...

Pinot Meunier

Pinot Meunier

De Pinot Meunier geeft lichte rode wijnen of milde rosé met een fruitige geur van viooltjes en jong rood fruit. Wijn om jong te drinken. Maar meestal wordt de Pinot Meunier gebruikt als ingrediënt voor mousserende wijnen, vooral Champagne. Waarschijnlijk is het een...

Pinot Blanc

Pinot Blanc

De Pinot Blanc geeft delicate, soms wat ingetogen, vaak frisse witte wijnen. Doorgaans zijn ze droog, met een brede, toegankelijke smaak die een beetje doet denken aan Chardonnay. Je kunt bij ons zes wijnen van de Pinot Blanc kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van...

Picpoul

Picpoul

De Picpoul druif geeft fris-droge witte wijn met wat perzik, milde kruidigheid maar vooral verkwikkende citroen en limoen. Een wijn voor bij oesters, garnalen of vis, die je het beste jong kan drinken want van lang in de kelder liggen wordt hij echt niet frisser. Je...

Müller-Thurgau

Müller-Thurgau

Goede wijnen van de Müller-thurgau combineren een zwoele, kruidige neus met een frisse smaak. Ze hebben een zacht aroma van groen fruit en citrus, met iets van perzik en muskaat. Ze zijn licht, aangenaam fris en makkelijk drinkbaar. De Müller-thurgau is een door...

Marsanne

Marsanne

Dit regelmatig dragende druivenras is genoemd naar een dorpje bij Montélimar en heeft zich verspreid over een groot gebied in het zuiden van Frankrijk. Het ras met kleine druiven verkiest arme bodems met stenen en een zonnig droog klimaat. Bij vinificatie wordt vaak...

Mourvèdre

Mourvèdre

De Mourvèdre druif geeft ruige rode wijnen met veel tannines en een kruidige geur. Een goede Mourvèdre heeft het fruit van frambozen en bosbessen in de smaak. Ze worden mettertijd rijper, met tonen van leer in de neus. Je kunt bij ons vier wijnen van de Mourvèdre...

Trebbiano

Trebbiano

Trebbiano is een witte druivensoort die best veel aangeplant staat in Italië. Toch staat de druif niet op zichzelf niet enorm hoog aangeschreven. Normaal gesproken wordt er niet hele bijzondere wijn van gemaakt. De wijnen hebben een neutrale smaak met frisse zuren....

Nero d’Avola

Nero d’Avola

Nero d’avola is het populairste blauwe druivenras uit Sicilië, en dus met voorsprong de meest aangeplante druif op het eiland. Er zijn drie soorten liefhebbers van deze druif:– Sommige producenten zweren bij een pure, niet-geblende nero d’avola. Als solozanger vinden...

Petit Verdot

Petit Verdot

De petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een der beste van de wereld behoort. De druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het...

Pinotage

Pinotage

Een ontwikkelde druif door Professor Perold in 1925. Ze ontstond door een kruising van Pinot Noir en Cinsault (in de tijd dat deze ook wel Hermitage werd genoemd). Hij werd geboren op de Universiteit van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch en hij is dan ook de nationale...

Dolcetto

Dolcetto

Dolcetto is naast de Barbera de huiswijndruif van Piemonte in Italie. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen). De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig...

Carignan of Cariñena

Carignan of Cariñena

De blauwe druivensoort Carignan komt oorspronkelijk uit Spanje. Niet iedereen zal bij het horen van Carignan denken aan het feit dat deze druif één van de meest aangeplante soorten is op de wereld. Deze soort geeft de rioja-mix zijn kleur en body. In de meeste...

Gewürztraminer

Gewürztraminer

De gewürztraminer is heeft een enigszins donkerroze tot blauwroze kleur maar wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Het is een oud druivenras dat al heel lang bekend is in de Elzas. Letterlijk betekent de naam ‘kruidige traminer’. Deze naam doet recht aan de wijn...

Chenin Blanc

Chenin Blanc

De Chenin Blanc komt van oorsprong uit de vallei van de Loire in Frankrijk. Nog steeds wordt deze witte druif hier verbouwd, maar dit loopt de laatste jaren wel terug. Deze druif wordt verder ook nog verbouwd in Washington, Chili en Nieuw-Zeeland. Maar verreweg de...

Torrontes

Torrontes

Als je een wijnliefhebber bent zoals ik, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de Torrontes-druif. Maar weet je hoe het smaakt? Waar komt het vandaan? Welk voedsel past goed bij deze unieke variëteit? In deze blogpost beantwoord ik al deze vragen en meer zodat je...

Primitivo wijn

Primitivo wijn

De Primitivo is een rode druif die voornamelijk in Italië gebruikt worden voor het maken van zeer mooie rode wijn. Het rode druivenras Primitivo uit Puglia valt bij vele wijnliefhebbers goed in de smaak. Het is een druif die zwoele, intens fruitige en toegankelijke...

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner

De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. Een derde van alle wijngaarden is met deze druif beplant en is dus de absolute nummer één. Grüner Veltliner en wijnland Oostenrijk horen bij elkaar en is de nationale trots. Er wordt op...

Albariño

Albariño

Albariño is dé druivensoort van het Galicische gebied Rías Baixas, dat is gelegen in het uiterste noordwesten van Spanje. Het is niet verwonderlijk dat juist hier deze druif het uitgangspunt van de wijnbouw is. Het is gebied met veel regen en in deze natte en koele...

Zinfandel

Zinfandel

Zinfandel is een blauwe druif en niet al te makkelijke druif. De druivenstokken zijn namelijk sterk afhankelijk van warmte en zon overdag en verkoeling in de nacht. Dat is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Daarnaast ontstaat er snel rot wat betekent dat...

Zweigelt

Zweigelt

De Zweigelt is in 1922 in Oostenrijk gekruist door Friedrich Zweigelt. Hij combineert de elegantie van ‘moeder’ St. Laurent met de pit van zijn Blaufränkische ‘vader’. Hij geeft mooie cépage wijnen maar Oostenrijkse wijnboeren mengen hem ook graag met bijvoorbeeld de...

Grenache of Garnacha

Grenache of Garnacha

De grenache is een druif die bestand is tegen hete en droge omstandigheden. Hij zorgt voor veel alcohol en veel kruidig fruit. De druif is ideaal voor veel rode mengwijnen. De druif wordt met name gebruikt in beroemde wijnen als Rioja en natuurlijk in de wijnen van...

Gamay

Gamay

De Gamay is de grote trots van de Beaujolais, maar wordt niet alleen in Frankrijk aangeplant. Ook in Zwitserland is de druif populair. De druif voelt zich prima thuis op granietachtige bodem. Wijnen van de Gamay-druif kunnen jong gedronken worden. Kenmerkend voor de...

Carmenère

Carmenère

De Carmenère is een rode druivensoort waarvan in Chili prachtige wijnen worden gemaakt. De druif is oorspronkelijk afkomstig uit Bordeaux waar hij in de 18e eeuw in veel wijngaarden te vinden was. De druif bleek alleen erg gevoelig voor het weer en ziekten. Dit zorgde...

Cabernet Franc

Cabernet Franc

De Cabernet Franc wordt vaak vergeleken met de Cabernet Sauvignon. Dit komt in eerste instantie door de naam maar de druiven zijn ook daadwerkelijk familie van elkaar. Cabernet Franc wordt in Bordeaux vaak toegevoegd aan de ‘grotere’ broer om fruitige aroma’s toe te...

Verdejo

Verdejo

De Verdejo druif wordt gerekend tot de beste witte druivenrassen in Spanje. Het wijngebied Rueda is het beste wijngebied als het gaat om de vinificatie van de Verdejo-druif. Met de Verdejo druif worden zeer aromatische, zachte wijnen met ‘body’. De Verdejo wordt veel...

Shiraz of Syrah

Shiraz of Syrah

Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn. Belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals zwarte...

Malbec

Malbec

De Malbec is druif waar prachtige meestal stevige rode wijnen van worden gemaakt. Van oudsher wordt de druif verbouwd in Frankrijk. In de Franse plaats Cahors ligt de oorsprong van de druif. Hier zal je de druif alleen eerder onder de naam Côt of Auxerrois tegenkomen....

Dornfelder wijn

Dornfelder wijn

De Dornfelder is een robuuste Duitse druif waarmee rode wijn gemaakt wordt. Het is een succesvolle kruising van Duitse druivensoorten. Dornfelder wijn is over het algemeen droog tot soms half droog. Kenmerkend is de diepdonkerrode kleur en het krachtige smaak. Met z’n...

Tempranillo

Tempranillo

De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druivensoort in Rioja in Spanje. In deze beroemde wijnstreek wordt de druif vaak gemengd met andere druiven (zoals de Garnacha Tinto) maar er worden steeds vaker wijnen geproduceerd met alleen Tempranillo als ingrediënt. En...

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Veel mensen denken dat van de Sauvignon Blanc geen grote wijnen gemaakt worden. Deze druif is echter één van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. De druif is behoorlijk veelzijdig. Aan de ene kant worden er toegankelijke wijnen van gemaakt. Daarnaast...

Riesling

Riesling

Riesling is een witte druivensoort die zeer veelzijdig is. Oorspronkelijk komt de druif uit Duitsland waar er tot op de dag van vandaag hele mooie wijnen van gemaakt worden. De Riesling druif staat als een van de beste soorten bekend. Naast Duitsland staat Riesling...

Pinot Noir

Pinot Noir

De pinot noir is een druif waar een aantal van de grootste wijnen van de wereld van worden gemaakt. De pinot noir brengt fruitige aromatische wijnen voort die in een aantal gevallen de mogelijkheid heeft om te rijpen. De pinot noir druif Een rode bourgogne-druif met...

Pinot Grigio of Pinot Gris

Pinot Grigio of Pinot Gris

De Pinot Grigio (of ook wel Pinot Gris) is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. De Pinot Grigio is familie van de bekende druivensoort Pinot Noir. De kleur van de schil is grijs waardoor de druif meer kleur afgeeft in vergelijking met andere...

Merlot

Merlot

De Merlot heeft een lange tijd niet echt een eigen reputatie kunnen opbouwen. Hij werd namelijk in de meeste gevallen gebruik om te mengen met Cabernet Sauvignon. Inmiddels krijgt de druif steeds meer ruimte om zichzelf te laten zien omdat er steeds meer wijnen...

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon wijn is ontzettend populair. Zowel bij de wijndrinker als de wijnboer is dol op deze druif. Dat komt natuurlijk in eerste instantie door de aroma’s en smaak die de druiven aan de wijn geven. Daarnaast de druif betrouwbaar, winterhard en geven de...

Chardonnay

Chardonnay

Op iedere wijnkaart komen wijnen voor die gemaakt zijn van Chardonnay. Oorspronkelijk komt de Chardonnay druif uit de Bourgogne maar is deze inmiddels over heel de wereld aangeplant. Geen enkele druif heeft meer erkenning gevonden dan deze variant. Dit komt omdat de...

Barbera

Barbera

De Barbera is een blauwe druif die het meeste aangeplant is in het noorden van Italië. Piëmonte is eigenlijk de regio van de Barbera. Hier worden de mooiste wijnen van deze druif gemaakt. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorsprong van de Barbera is....