Op iedere wijnkaart komen wijnen voor die gemaakt zijn van Chardonnay. Oorspronkelijk komt de Chardonnay druif uit de Bourgogne maar is deze inmiddels over heel de wereld aangeplant. Geen enkele druif heeft meer erkenning gevonden dan deze variant. Dit komt omdat de druif een geweldig groot aanpassingsvermogen heeft. De druif kan uit de voeten op veel verschillende soorten bodem en klimaat. Dit resulteert in kwalitatieve goede Chardonnay wijn met uiteenlopende eigenschappen en smaken.

Kleur, geur en smaakprofiel

De Chardonnay druif is vroeg rijp en kan goed tegen warmte en kou. Van de druif worden stille wijnen en mousserende wijnen gemaakt zoals champagne. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif Pinot Blanc, maar heeft een heel andere smaak. Omdat deze druivensoort over heel de wereld aangeplant is, kunnen de smaken van de wijn ook flink verschillen. In regio’s met een koel klimaat smakende wijnen meer naar frisse groene appel. Tijdens de productie van de wijn wordt na de zogenaamde malolactische gisting het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In de regio’s met een mildere klimaat krijgt de wijn vaak de smaak van meloen mee. In de warme regio’s zijn veel vaker exotische vruchten, zoals ananas en mango te herkennen. Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben.

Populaire Chardonnay wijnen

 

Houtgerijpte Chardonnay wijn of juist niet?

Het uiteindelijke smaakprofiel van de wijn is naast de plaats van de wijngaard ook de manier waarop de wijn gemaakt wordt. Een belangrijke productiestap is hoe de wijn uiteindelijk rijpt. Gebeurt dit in stalen tanks of op eiken vaten? In met name de klassieke wijnstreken is men hier uitgesproken over. In veel Bourgogne Chardonnay wijn worden eikenhouten vaten gebruikt en zorgt dit voor volle rokerige wijnen. Tegelijk wordt bijvoorbeeld in Chablis veelal geen hout gebruikt. Hier zoekt de wijnboer veelal naar frisse zuren en wijnen die fris en fruitig zijn.

Is Chardonnay wijn zoet of droog?

Chardonnay staat vooral bekend als een droge witte wijn. Tegelijk is Chardonnay in ontzettend veel verschillende wijnstijlen verwerkt. Er zijn dus ook zoetere varianten.

Wijnstreken

Omdat Chardonnay zo makkelijk groeit, zal je deze ook overal over de wereld vinden. Tegelijk zijn er een aantal wijnstreken die bijzonder Chardonnay wijnen voortbrengen. De meest bekende wijnen komen uit deze streken.

Frankrijk

Bourgogne Chardonnay

De Franse streek de Bourgogne is de plaats waar de beste Chardonnay wijnen worden gemaakt. Uiteraard kan je hierover discussiëren maar traditioneel is dit de wijnstreek die bekend staat om de klassieke en beste witte wijnen. Het koeler klimaat is uitstekend voor de Chardonnay druif en brengt prachtige wijn met fruitige aroma’s voort.

Chablis

Hoewel Chablis deel uitmaakt van de Bourgogne is het juist om deze apart te behandelen. De wijnen rijpen hier later dan die in de meer Zuidelijke Bourgogne. De witte wijnen die hier gemaakt worden, hebben een hogere zuurgraad en worden ook wel ‘metaalachtig’ of ‘mineralig’ genoemd. Chablis staat bekend als regio waar geen houtgerijpte Chardonnay wijn vandaan komt. Wanneer je zoetere en volle wijn uit een warmer klimaat gewend bent kan deze wijn als zuur overkomen. Chablis moet je goed combineren met eten en zo leren waarderen.

Meursault

Meursault wijn wordt gerekend tot de top van de witte Bourgogne wijnen. De wijngaarden rondom het dorp Meursault geven kwaliteitswijnen die rijk zijn maar tegelijk ook heel verfrissend zijn. De stijl van de Meursault wijnen heeft duidelijk een invloed van rijping op eiken vaten. Dit betekent dat we in de omschrijving van deze wijnen vaak ‘aroma van boter’ tegenkomen. De kleur van de wijn is mooi goudgeel. De wijn heeft doorgaans aroma’s van boter, honing, hazelnoten en lindebloesem. In enkele gevallen worden nuances van wilde bloemen en ontbijtkoek waargenomen.

Champagne

Chardonnay heeft zijn oorsprong vindt in de Champagnestreek en is ook in de gelijknamige mousserende wijn terug te vinden. De chardonnay-druif wordt nu over de hele wereld verbouwd, maar produceert nog steeds de beste champagne. Champagne op basis van Chardonnay (Blanc de blancs) staat bekend om zijn elegantie en verfijning, met een delicate smaak en een frisse, minerale afdronk. De beste champagnes op basis van Chardonnay worden gemaakt van druiven die worden geteeld in het koele klimaat van de Champagnestreek, waar de Chardonnay druif gedijt. Als u op zoek bent naar een echt speciale mousserende wijn, zoek dan een champagne op basis van chardonnay uit de Champagne. U zult niet teleurgesteld worden.

Chardonnay wijn in de Verenigde Staten

In Carneros, Sonoma Valley en Oregon worden prachtige Chardonnay wijnen gemaakt die verrassend veel op Franse Bourgogne Chardonnay wijnen lijken. Dit is niet verrassend omdat de wijnmakers hier een voorbeeld hebben genomen aan de wijn uit Bourgogne. Inmiddels is er zoveel kennis opgedaan dat er steeds meer op eigen ervaring wordt gekoerst. Hierdoor zien we steeds meer wijnen met een eigen karakter ontstaan.

Chardonnay wijnen uit Australië

In Australië zijn grote hoeveelheden Chardonnay wijnstokken aangeplant. De wijnen uit Australië zijn veel minder droog. Door het warme en droge klimaat hebben de druiven veel natuurlijke suikers. De wijnen zijn hierdoor zoeter en hebben een hoge alcoholpercentage. Het levert wijnen op die bij een groot publiek heel populair zijn. Belangrijke wijnstreken waar goede Chardonnay vandaan komt zijn Barossa Valley, McLaren Vale en Padthaway. Hier komen de de vollere wijnen vandaag. In Goulburn Valley worden wijnen gemaakt met tropisch fruit. In Margaret River worden wijnen gemaakt die lijken op Bourgogne chardonnay.

Nieuwe Wereld

Niet alleen in Europa en de Verenigde Staten worden mooie wijnen van deze veelzijdige druif gemaakt. In bijvoorbeeld Australië, Chili en Zuid Afrika worden prachtige Chardonnay wijnen geproduceerd.

 

Populaire Chardonnay wijnen

Wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn allebei droge witte wijnen. Het meest opvallende verschil tussen deze twee soorten wijnen is hun zuurgraad. Sauvignon Blanc heeft een veel hogere zuurgraad, waardoor het een verfrissende smaak heeft. Chardonnay witte wijnen hebben een iets vollere smaak en worden vaak romig wanneer ze in houten vaten worden bewaard. Daarom is Chardonnay misschien wel de beste keuze voor diegenen die de voorkeur geven aan een meer robuuste smaak, terwijl Sauvignon Blanc ideaal is voor diegenen die een frisser smakende wijn willen.