De Dornfelder is een robuuste Duitse druif waarmee rode wijn gemaakt wordt. Het is een succesvolle kruising van Duitse druivensoorten. Dornfelder wijn is over het algemeen droog tot soms half droog. Kenmerkend is de diepdonkerrode kleur en het krachtige smaak. Met z’n fruitige aroma’s van kersen, bramen en vlierbessen zijn het soepele en harmonieuze wijnen waar veel vraag naar is.

Beste kruising Duitse rode wijndruif

De Dornfelder druif is een kruising tussen verschillende druiven, waaronder de Frühburgunder, Portugieser , Lemberger en de Trollinger. De Dornfelder is de meest succesvolle Duitse kruising voor rode wijndruiven. Zijn wortels liggen in Württemberg, in de plaats Weinsberg. Daar opende de wijnbouwdeskundige Imanuel Dornfeld een wijnbouwschool. August Herold – die leefde van 1902 tot 1973 – kweekte er in 1955 al de Dornfelder. In eerste instantie werd de druif alleen gebruik om andere wijn een donkerdere kleur te geven. Pas later ontdekte men dat er uitstekende Duitse rode wijnen te maken zijn van uitsluitend Dornfelder.

Pfalz

Deze wijnstreek worden prachtige Duitze rode wijnen gemaakt van Dornfelder. De druif komt uit het Duitse streekgebied Pfalz, gelegen in het Nahetal, een deelgebied van de Moezel. In de Pfalz worden elk jaar talloze wijnfeesten georganiseerd aan de oevers van de Nahe, een zijrivier van de Rijn. Naast de feesten, kent de Pfalz nog meer bijzonderheden. Zo hebben zij bepaalde tradities die teruggaan tot de Romeinse tijd en heeft het gebied de meeste zonuren van heel Duitsland. Om die reden wordt de streek ook wel de ‘Toscane van Duitsland’ genoemd. Daarnaast is de wijnbouw in deze streek verantwoordelijk voor ruim een kwart van de totale wijnbouw in het land.

In de wijngaard

De Dornfelder is een sterke druif die niet zo gevoelig is voor ziekte en weersomstandigheden. Alleen vorst kan een probleem zijn. De wijnboeren moeten zelf de wijnstokken in toom houden omdat ze anders de neiging hebben om grote opbrengsten te leveren. Dat komt niet ten goede aan de concentratie van de rode wijn die ervan gemaakt wordt. Het beperken van de opbrengst wordt gedaan door voor de rijpingsperiode trossen te verwijderen. Op deze manier geven de overgebleven trossen met druiven veel meer concentratie aan de Dornfelder wijnen. De Dornfelder druif groeit niet op iedere ondergrond. Hij groeit niet of nauwelijks op zandige of stenige ondergrond.

Vinificatie en smaak

Dornfelder druiven worden voornamelijk verwerkt tot droge rode wijn, soms ook tot halfdroge. Er bestaan twee duidelijk verschillende stijlen. De ene benadrukt de intense fruitaroma’s van amarenekersen, bramen en vlierbessen en komt jong op de markt. De nieuwe jaargang is zodoende ten dele al als primeur te koop. Het gaat dan dus om lichte rode wijnen. Andere producenten voeden de Dornfelder in grote of kleine houten vaten (barriques) op en benadrukken meer de tannine en de structuur van de wijn met wat minder fruitaroma’s. Meestal gaat het daarbij om stevige maar soepele en harmonieuze wijnen. Dornfelder is aan zijn diepdonkere kleur al makkelijk te herkennen. Sekt of rosé van Dornfelder zijn zeldzaamheden.

In het glas

Dornfelders zijn evenals andere krachtige rode wijnen ideaal voor herfst en winter, vooral wanneer ze wat rijping hebben gehad. Dornfelder wijn past daarom bij stevige vleesgerechten, wild of kaas. Anderzijds bieden ook de jonge, fruitige versies van deze rode wijn, in de zomer zelfs licht gekoeld, veel drinkgenoegen.

Populaire wijnen van Dornfelder

Duitse wijngebieden

Er zijn tal van prachtige Duitse wijngaarden met druiven voor de productie van wijn. Naast Dornfelder wijn is de Riesling natuurlijk een interessante druif waar prachtige Duitse wijnen van gemaakt worden.

Moezelwijn

Moezelwijn

Moezelwijn wordt gemaakt van druiven die groeien in wijngaarden aan de Moezel. De Moezel is een rivier die door het midden van Duitsland loopt en de moezelwijnstreek ligt aan weerszijden van de moezel. Moezelwijn wordt gemaakt van druiven die in de moezelstreek...

Rheingau

Rheingau

De Rheingau is één van de 13 kwaliteitswijngebieden in Duitsland. Het strekt zich voornamelijk uit over de regio Rheingau langs de Rijn bij Wiesbaden – daar waar de Main in de Rijn uitmondt en scherp naar het westen buigt – de zogenaamde Rheinknie – vervolgens langs...

Pfalz wijn

Pfalz wijn

De wijnstreek Pfalz, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is een oase voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een uitgebreide selectie sappige droge witte wijnen, fruitige rode wijnen en een scala aan andere verrukkelijke wijnstijlen. Deze regio, met zijn milde...

Als het om wijn gaat, denken veel mensen meteen aan Frankrijk of Italië. Maar Duitsland is ook een fantastisch wijnland met unieke teeltgebieden. Er wordt prachtige witte en rode wijn gemaakt. In het midden van het land ligt de Rheingau, beroemd om zijn Riesling-wijnen. In het zuiden ligt de Pfalz, het op een na grootste Duitse wijnbouwgebied en de thuisbasis van vele populaire rode en witte variëteiten. Ook in het zuiden ligt Baden, het kleinste en meest zuidelijke wijnbouwgebied van Duitsland met een prachtig landschap en aromatische Spätburgunder-wijnen. Verder naar het noorden ligt de Ahr-vallei, waar voornamelijk Spätburgunder wordt verbouwd en waar druivensoorten gedijen in warme zomers. Hier worden de mooiste Duitse rode wijnen gemaakt. Elke regio heeft zijn eigen geschiedenis, traditie en wijnstijlen – het loont zeker de moeite om ze allemaal te proberen!)