MoMoscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste moscato druiven en is afkomstig uit de bekende wijnstreek Piemonte in Italië. Door velen wordt de wijn beschouwd als de beste moscato wijn in de wereld.

Productie van Moscato d’Asti

De druiven voor Moscato d’Asti mogen geen sporen van rot hebben en moeten voldoende suiker en zuren bevatten. Na de pluk worden ze meteen geperst. Daarna wordt de most geklaard. Vervolgens vergist de most in 12 à 15 dagen bij een temperatuur van maximaal 8 C. Zora de gewenste hoeveelheid alcohol van 5.5 procent is bereikt, wordt de gisting geblokkeerd door de wijn te koelen. Daarna worden de nog aanwezige gistcellen door filtering verwijderd. Dit hele proces gebeurt in gesloten tanks, waardoor het koolzuur niet kan ontsnappen en de wijn een lichte pareling krijgt. De zoetheid in de wijn is op een natuurlijke manier ontstaan, doordat niet vergiste restsuiker overblijft. De hoeveelheid alcohol kan per producent verschillen.

De Asti regio

Moscato d’Asti wordt gemaakt in de wijnstreek Piemonte in het Noordwesten van Italië. De wijn is een “Denominazione di origine controllata e garantita”. Naast Piemonte wordt deze mousserende wijn ook gemaakt in de kleinere nabijgelegen provincies Alessandria en Cuneo. Moscato d’Asti is een plaatsnaam van een prachtig gelegen stadje in het heuvellandschap van Piemonte. De rotsachtige zandstene grond is perfect voor het verbouwen van de Moscato (Muscat Blanc) druiven.

Asti Spumante

In Asti wordt ook een andere mousserende wijn geproduceerd. Het gaat om de Asti Spumante. De regelgeving rondom Moscato d’Asti is iets strenger. Daarnaast heeft Moscato d’Asti in vergelijking met Asti Spumante en laag alcoholpercentage (5% tegen 7-9%). Hoewel het karakter iets anders is, drink je er ook een heerlijke wijn mee.

Producenten

Een veel gestelde vraag is welke producent de lekkerste Moscato d’Asti wijn maakt. Die vraag is natuurlijk niet zomaar te beantwoorden. Er zijn alleen wel een aantal producten die al langer kwalitatief goede wijnen produceren. Daar horen de producenten Prunotto, Bosio en Fratelli van de onderstaande wijnen zeker bij.

Eten en drinken

Moscato d’Asti is een heerlijke wijn om te drinken als aperitief of bij een dessert. Zoete wijnen met dit karakter zijn goed te combineren met rauwe ham. Het fruitige karakter gaan natuurlijk heel goed samen met vers zomerfruit. 

Moscato d’Asti wijnen

Meer mousserende wijnen

Franciacorta

Franciacorta

Franciacorta is een kleine wijnregio in Lombardije in Italië. Deze streek is bekend om de mousserende wijnen van hoge kwaliteit die hier gemaakt worden. De wijnen gemaakt in Franciacorta hebben veel gelijkenis met Champagne. Minder bekend maar wel de beste? Deze...

Clairette de Die

Clairette de Die

Clairette de Die is een witte mousserende wijn uit de Rhonevallei. Het is een sprankelende, frisse lichtzoete wijn.

Lambrusco

Lambrusco

Lambrusco is een licht mousserende wijn uit Italië. De naam is afkomstig van de Lambrusco-druif waarvan de wijn gemaakt is. Lambrusco kan een rode wijn maar ook wit of rosé zijn. De wijn is afkomstig uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Lambrusco is een lichte...

Cava

Cava

Cava is champagne uit Spanje. Of juist niet? Soms is het jammer dat alles wat mousserend is automatisch champagne genoemd wordt. Het zorgt ervoor dat mousserende wijnen zoals Cava niet op waarde geschat wordt. Cava is namelijk een mousserende wijn van overwegend een...

Prosecco

Prosecco

Prosecco is een witte druivensoort waarmee mousserende wijn met dezelfde naam gemaakt wordt. Het is ook een regio in Veneto in Noordwest Italië. Velen noemen de Proseccodruif “Glera.” De meeste Prosecco wijnen moeten jong en fris gedronken worden. Koop dus altijd het...

Champagne

Champagne

Voor veel mensen is een goede champagne niet te vergelijken met andere wijn. Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gebied met dezelfde naam in Frankrijk. De meeste champagne is wit (en het meest bekend) maar er is ook rosé champagne. Er...