Ribera del Duero is een wijnstreek in de Spaanse provincie Burgos. Ribera del Duero betekent letterlijk: oever van de Duero en is een van de sterkst rijzende wijngebieden in Spanje. In deze regio worden fijne complexe wijnen geproduceerd die tot de beste van Spanje gerekend worden. De wijnen worden hier vooral gemaakt van de Tinto Fino druif, een variant van de Tempranillo. Het wijngebied ligt in de autonomie Castilla Y Leon. Castilla staat voor alles wat typisch Spaans is: oude ommuurde steden, kleine dorpjes omringd door schapen en geiten en prachtige monumenten van de tijd toen Castilla de bakermat van de Reconquista was (herovering van Spanje op de Islamitische overheersing).

Wat voor wijn wordt er gemaakt in Ribera del Duero?

Ribera del Duero is een wijngebied in Spanje met een klimaat dat ideaal is voor het maken van wijnen. Wijn uit Ribera del Duero zijn bekend om hun rijke smaak, krachtige geur en donkere kleur. De meeste Ribera del Duero-wijnen zijn rode wijnen, hoewel er ook wit en rosé te vinden zijn. Ribera del Duero wijnen worden gemaakt van de belangrijkste druif van Ribera del Duero: de Tinto Fino (variant van de Tempranillo) die erg goed gedijt in dit gebied. Rode Ribera del Duero-wijnen zijn meestal robuust en kruidig, terwijl de witte en rosé-variëteiten vaak fruitiger van smaak zijn. Ribera del Duero is een populaire bestemming voor wijnliefhebbers die graag krachtige, volle wijnen drinken.

Wijnen uit Ribera del Duero

Druiven

In Ribera del Duero is de belangrijkste druivensoort Tinto Fino of Tinta del Pais. Het is de druif van Ribera del Duero. Deze lokale variant van Tempranillo is goed voor 85% van het totale wijnbouwgebied en het wordt aanbevolen om te planten in alle regio’s in heel Spanje waar geschikt terroir bestaat voor dit wijntype. In Rioja kunnen vanwege de hoge ligging en de slechte bodemgesteldheid echter alleen veeleisende minima worden bereikt, van 75 procent Temprano tot 15+ jaar oud. In Rioja heeft de druif de steun van andere variëteiten nodig. Dat is in Ribera niet noodzakelijk.

Geschiedenis

Ribera del Duero is een wijngebied in Spanje dat bekendstaat om zijn robuuste rode wijnen. Ribera del Duero wordt gekenmerkt door koele nachten en warme, zonnige dagen, wat ervoor zorgt dat de wijnranken een goede balans hebben van zoetheid en zuur. Ribera del Duero heeft een rijke geschiedenis als wijngebied, met wijnbouw die teruggaat tot de Middeleeuwen. Rode wijnen uit Ribera del Duero zijn meestal stevig en tanninerijk, met smaken van rijp rood fruit, kruiden en leer. Ribera del Duero is ook bekend om zijn witte wijnen, die vaak fris en citrusachtig zijn. Ribera del Duero is een populaire toeristische bestemming voor mensen die van wijn houden, vanwege de verscheidenheid aan wijngaarden en proeverijen die er te vinden zijn. Ribera del Duero heeft iets voor iedereen – van rustieke landschappen tot wereldberoemde wijnen.

Klimaat

Ondanks de ligging in het Spaanse binnenland profiteert dit wijnbouwgebied van een gemengd klimaat: continentaal en mediterraan. Het weer is meestal warm met regenval (500 millimeter per jaar) maar ook hete zomers die het perfect maken voor het ontwikkelen van wijndruiven. Grote hoogten brengen lange koude winters met zich mee die geschikt zijn voor het produceren van geweldige Ribera del Duero-wijnen zoals die hier worden gemaakt!

Vega Sicilia

Een van de beroemdste producenten in Ribera del Duero is Vega Sicilia, een wijnmakerij die sinds 1864 in bedrijf is. Vega Sicilia produceert twee vlaggenschipwijnen, Unico en Valbuena, die beide zeer gewild zijn bij verzamelaars en liefhebbers. De wijn uit Ribera del Duero istypisch vol van smaak en zitten boordevol smaken van rijp fruit, waardoor ze perfect passen bij stevige gerechten zoals gegrild vlees of stoofschotels. Als u de wijnen van Ribera del Duero wilt ontdekken, is Vega Sicilia een geweldige producent om te beginnen.

Terroir

Ribera del Duero ligt op een aantrekkelijk locatie voor wijnbouw. Afhankelijk van de berghoogte is de bodem erg variabel in deze streek. De wijngaarden beginnen in de riviervallei en lopen tot de bergtoppen. Ze zijn vaak in terrassen aangeplant. De lagere delen (rivierbanken en laag liggend land) worden ‘campiñas’ of ‘terrazas’ genoemd, de minder steile hellingen (uitstekend geschikt voor het verbouwen van wijnstokken) noemt ment ‘laderas’, en de ‘cuestas’ of steile hellingen zijn niet geschikt voor aanplant. Het hoogstgelegen land, ‘páramo’, is meestal beter geschikt voor het verbouwen van granen omdat het zonlicht er zeer fel is.

Meer wijnen uit Ribera del Duero