Sangiovese is de naam van een populaire Italiaanse blauwe druif. Hij komt vooral veel voor in Emilia-Romagna en Toscane. Sangiovese is de druif voor het maken van Chianti en Brunello di Montalcino. De laatste is de meestgezochte en ook één van de duurste rode Italiaanse wijnen ter wereld.

Eigenschappen van Sangiovese

De Sangiovese is groeit snel en is als plant sterk. Wel zijn de druiven sensitief oor grauwe schimmel. Deze gevoeligheid komt met name door de dunne schil van de druif. Daarnaast rijpen de druiven langzaam komt deze pas laat tot volle rijping. De droogte van de Italiaanse zomer kan de Sangiovese goed aan. De wortels van de struiken groeien diep zodat er voldoende water te vinden is. Mede hierdoor kunnen er grote opbrengsten per hectare gehaald worden. Sangiovese groeit goed in een ondergrond van leem. De druiven worden over het algemeen niet op hoogte geplant omdat de druiven dan moeilijk rijp worden.

Kleur, geur en smaak

Opvallend aan de Sangiovese is de relatief donkere kleur van de wijnen. Daarnaast hebben de wijnen over het algemeen behoorlijk wat zuren. De wijnen hebben een wisselend hoeveelheid fruit en gehalte tannine. Dit is sterk afhankelijk van de wijnbereiding. Wijnen die gemaakt worden om jong te drinken hebben vaak aroma’s van kersen. De wijnen die opgevoed zijn op hout hebben dat minder en zijn wat minder fris. Daarnaast zijn ook de tannines vanzelfsprekend zachter. Wijn van Sangiovese kunnen een goed bewaarpotentieel hebben (Brunello di Montalcino).

Waar aangeplant?

Uiteraard kent Italië de hoogste productie van zo’n 70.000 hectare met als voornaamste gebieden Toscane, Emilia-Romagna, Marche en Umbrië. Maar ook in het Franse Corsica wordt dit ras verbouwd en wel op zo’n 1.300 hectare. Hier wordt de druif Niellucciogenoemd en komt voornamelijk voor in de regio Patrimonio in het noorden van Corsica. Deze druif komt ook voor in Argentinië met 2.300 hectare, Californië met 800 hectare en in kleine hoeveelheden in Zwitserland, Malta, Turkije, Zuid-Afrika en Israël.

Populaire wijnen van Sangiovese