Lambrusco is een licht mousserende wijn uit Italië. De naam is afkomstig van de Lambrusco-druif waarvan de wijn gemaakt is. Lambrusco kan een rode wijn maar ook wit of rosé zijn. De wijn is afkomstig uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Lambrusco is een lichte verfrissende wijn. De lichte moussering is ontstaan omdat de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Lambrusco is populair omdat het een makkelijk wijn is en heel geschikt is als verfrissende drank in de lente of zomer. Dat wil overigens niet zeggen dat Lambrusco niet gecombineerd kan worden met zwaarder eten.

Kwaliteit

Veel populaire wijnen lopen het risico dat de nadruk op productie in plaats van kwaliteit komt te liggen. Dit is bij Lambrusco ook gebeurd. Het betekent dat de kwaliteit in veel (de meeste) gevallen niet meer op het oorspronkelijke niveau ligt. Veel wijnliefhebbers laten de wijn dus ook links liggen. Voor hen is er overigens wel goed nieuws. Verschillende producenten leggen zich toe op het maken van wijnen met kwaliteit.

 

De lambruscodruif

De lambruscodruif is een blauwe druivensoort. Dezelfde druif wordt ook gebruikt voor de productie van voor balsamico en grappa. Het is een eenvoudig te kweken druif met een hoge opbrengst met niet al te veel suikers en weinig tannines. Door de eeuwen heen zijn tientallen variëteiten spontaan ontstaan. Tegenwoordig komt de druif ook elders in Italië voor, waaronder in Piëmont, Veneto en Sicilië. Ook in Australië en Zuid-Afrika wordt zij aangeplant. In de Verenigde Staten komt een druif met de naam Lambrusca voor. Dit is echter niet dezelfde druif maar een hybride variëteit.

Productie

Als de lambrusco wordt geproduceerd met traditionele methoden, is het resultaat heerlijke wijn, klaar om te consumeren. Productie begint met druiven die uit druivenranken van lambrusco-stokken worden geplukt, vervolgens gestemd en op natuurlijke wijze gefermenteerd en gemengd tot een aromatische blend. Deze blend wordt vervolgens overgedragen naar vaten of tanks om de productie af te ronden. De kleur van de wijn is het resultaat van dezelfde processen als bij stillen wijn. De Rode wijn is langer in contact geweest met blauwe druivenschillen.

Emilia Romagna

Emilia Romagna is een Italiaanse regio in de Po-vallei in het noorden van Italië. Het is een van de rijkste en meest ontwikkelde gebieden in Europa en de economie is voornamelijk gebaseerd op industrie, agrifood en toerisme. De regio biedt diverse activiteiten, variërend van kooklessen, musea, concerten tot duiken in de Adriatische Zee; die allemaal de unieke cultuur van Emilia Romagna laten zien. De bruisende steden herbergen eeuwenoude tradities zoals Ferrari World in Modena, Unesco-erfgoedlocaties in Ravenna en hemelse stranden langs de Adriatische kust. Al deze attracties maken van Emilia Romagna een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar levendige kunst, een overheerlijke culinaire ervaring en leuke activiteiten.