De Merlot heeft een lange tijd niet echt een eigen reputatie kunnen opbouwen. Hij werd namelijk in de meeste gevallen gebruik om te mengen met Cabernet Sauvignon. Inmiddels krijgt de druif steeds meer ruimte om zichzelf te laten zien omdat er steeds meer wijnen gemaakt waarin Merlot zelf de hoofdrol speelt.

Kleur, geur en smaak

De Merlot is een goed groeiende en vroeg rijpe blauwe druif. De druiven hebben veel sap met fruitige aroma’s. Hij kan zelf behoorlijk zoet zijn en heeft een hoog suikergehalte. De schil van de druif is niet zo dik en de wijnen bevatten doorgaans minder tannine. Hierdoor zijn de wijnen vaak zachter (dat is ook de reden dat hij gemengd wordt met de meer stevige Cabernet).Wijnen van Merlot ruiken en proeven naar kersen, bessen en pruimen. Maar ook kunt u rozen ruiken en potloodslijpsel. In het verleden werd door de hoge productie van sap de druif veel ingezet voor bulkwijnen. Gevaar hiervan is dat de wijnen licht worden en geen karakter hebben. Wanneer de druif gebruikt wordt voor meer geconcentreerde wijnen dan kan de kwaliteit heel hoog zijn.

Populaire wijnen van Merlot