De Châteauneuf-du-Pape is een appellatie uit de Rhône vallei. De wijnen uit dit gebied hebben een onberispelijke reputatie. De naam Châteauneuf-du-Pape komt van een beroemd Frans wijndorp gelegen aan de oever van de Rhône. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit een eeuwenoud kasteel waar vroeger de Paus van Avignon verbleef. Letterlijk betkent het ‘Het nieuwe kasteel van de Paus’. De wijnboeren uit dit gebied mogen hun wijnen samenstellen uit maar liefst 13 toegestane druivensoorten. De wijnen zijn zeer krachtig en geconcentreerd met een uitbundige kruidigheid en verleidelijk fruit.

 

Kleur, reuk en smaak

Een goede rode Châteauneuf-du-Pape is kruidig en complex en kan jaren bewaard worden. In het verleden was het nodig om jaren te wachten voor de wijnen goed drinkbaar waren. Tegenwoordig kan hij al na een jaar of drie op dronk zijn.

Het terroir

In feite is Châteauneuf-du-Pape een grote, rotsige heuvel met rode kiezel en grote keien in de grond, her en der zand en elders leem. De keien worden overdag verwarmt door de zon en stralen ‘s nachts die warme af op de druiven, die daardoor veel smaak ontwikkelen. Op die uiteenlopende bodems zijn in de loop der eeuwen juist die druivenrassen aangeplant die er het best op gedijen.

 

 

Druiven gebruikt in Châteauneuf du Pape wijn

De appellation bestaat uit ongeveer 3000 wijnstokken. Voor de productie van Châteauneuf du Pape mogen 13 verschillende druivenrassen gebruikt worden. Deze worden niet in alle wijnen gebruikt. De meest gebruikte druif is de Grenache. Daarnaast worden Cinsault, Counoise, Mourvèdre, Muscardin, Syrah, Terret noir en Vaccarèse. Er kunnen ook witte druivensoorten voor de rode wijnen gemegd worden. Daarvoor worden de druiven Grenache blanc, Bourboulenc, Clairette, Picardan, Roussanne, and Picpoul gebruikt. De laatste jaren is er een trend zichtbaar dat de witte druiven niet in de blend gebruikt worden.

 

chateauneuf du pape wijn
aoc chateauneuf du pape
wijn chateauneuf du pape
chateau de neuf
chateauneuf du pape druiven
wijn gemaakt
witte wijn
verschillende druiven
witte wijnen
rijpe tannines
heerlijke wijn

Meer Châteauneuf-du-Pape wijnen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Costières de Nîmes

Costières de Nîmes

De wijngaard Costières de Nîmes ligt in Zuid-Frankrijk, in het departement du Gard, ten noorden van de Camargues, ten zuidoosten van Nîmes. Het wijngebied ligt op de rechteroever van de Rhône op de heuvels van 24 gemeenten. De wijngaard heeft een oppervlakte van...

Coteaux du Tricastin

Coteaux du Tricastin

De AOC Coteaux du Tricastin is gelegen in het departement Drôme tussen de plaatsen Montélimar, Gragnan en Suze-la-Rousse. Het ligt op de linkeroever van de Rhône. De oogst valt er tussen half september en half oktober. Tricastin is de truffelregio van Frankrijk. Het...

Côtes du Vivarais

Côtes du Vivarais

Het AOC gebied Côtes du Vivarais situeert zich op de grens van de Rhône vallei en de Cevennen. Het ligt in het departement Ardèche. Vroeger werden hier, omwille van de hoge productie per hectare, enkel tafelwijnen gemaakt.

Saint-Péray

Saint-Péray

De wijngaard strekt zich uit over twee gemeenten, Saint-Péray en Toulaud in het departement Ardèche. Ze ligt op de rechteroever van de Rhône. De AOC Saint-Péray geldt zowel voor witte wijnen als voor schuimwijnen.

Saint-Joseph

Saint-Joseph

In Saint-Joseph worden rode en witte wijnen gemaakt. De regio is minder bekend dan de omliggende regio's maar er worden goede rode wijnen gemaakt. Uiteraard zijn de rode wijnen gemaakt van Syrah. De wijnen hebben het aroma van zwarte bessen. Het vermogen om te rijpen...

Château Grillet

Château Grillet

Château Grillet is een kleine AOC van maar 4 ha groot. Eigenlijk maakt het wijngebied deel uit van het grote Condrieu. De wijngaarden liggen als terrassen op de heuvel zodat ze beschut zijn tegen de wind. De wijngaarden zijn beplant met viognier. Het zijn goede wijnen...

Côtes du Rhône

Wijnliefhebbers weten dat côtes du rhône tot de beste wijnen ter wereld behoren. Côtes du rhône, afkomstig uit de Rhône-vallei in Frankrijk, is een droge rode wijn met complexe aroma’s van fruit en kruiden. Vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit heeft côtes du rhône een hogere prijs dan andere wijnen – maar het is elke cent waard. Of u nu alleen van een glas geniet of bij een maaltijd, côtes du rhône zal u zeker bevallen. Dus als je de volgende keer op zoek bent naar een speciale fles wijn, pak dan zeker een fles côtes du rhône. Je zult niet teleurgesteld zijn.