Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn. Belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals zwarte bessen, met een sterk gekruide toon van vers gemalen peper en andere kruiden. Deze druivensoort is beroemd om zijn grote wijnen uit het noorden van de Rhône, bijvoorbeeld de Hermitage en de Côte Rotie. De shiraz brengt enkele van de beste wijnen van Australië voort.

Oorsprong

De shiraz werd geboren als de syrah, en groeide in eerste instantie alleen op het noordelijk halfrond. Het druivenras is beroemd geworden door de fantastische wijnen uit de Rhônevallei, maar wordt nu ook geprezen vanwege zijn prestaties in de Nieuwe Wereld. In Australië zorgt shiraz al tijden voor de beste wijnen van het continent.

De shiraz vereist een uitgesproken warm klimaat en heeft snel last van slechte vruchtzetting bij koel weer tijdens de bloei. Door de lagere temperaturen ten noorden van de evenaar is de wijn hier doorgaans slanker, kruidiger en eleganter dan de shirazwijn uit Australië en Afrika, die vaak forser is, meer fruit heeft en steviger houtrijping krijgt.

Landen

De shiraz voelt zich als een vis in het water in de Nieuwe Wereldlanden. Met stip bovenaan staat Australië. In Zuid-Afrika is Shiraz zeer populair vanwege het stevige karakter, de fruitigheid en de goede bewaarmogelijkheid. Maar ook in Zuid-Amerika en Californië vinden we shiraz in de wijngaard,

Aroma
Shirazwijnen hebben een hoog tanninegehalte, zonder stroef te zijn. Ze geuren naar zomers fruit zoals zwarte bessen en frambozen, en naar aarde en cederhout. Ze hebben een sterk gekruide toon van versgemalen peper, en veel body en intensiteit.

Wijn-spijscombinaties
Shiraz vormt een goede tegenhanger voor geurrijke en smaakvolle maaltijden, zoals een stevig wildmenu en rood vlees. Maar ook als aperitief, in combinatie met een stukje volle, wat kruidige kaas doe een shiraz het uitstekend.

Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn. Belangrijk in de valei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals zwarte bessen, met een sterk gekruide toon van vers gemalen peper en andere kruiden. Deze druivensoort is beroemd om zijn grote wijnen uit het noorden van de Rhône, bijvoorbeeld de Hermitage en de Côte Rotie. De shiraz brengt enkele van de beste wijnen van Australië voort.

Algemene kenmerken: Druivenras met uitgesproken karakter en een welige groei; de bloei is meestal tussen 5 en 15 juni, rijping tussen 10 september en 5 oktober, al naar gelang de plantingszone (8 dagen eerder dan de grenache in het zuiden). Het ras houdt van een mild klimaat zonder al te grote contrasten. Syrah is het enige rode druivenras van de plaatselijke appelaties (Cru’s) in het noordelijke Rhônegebied. Vanwege zijn rijkdom aan aroma’s en zijn intense kleur, wordt de syrah eveneens steeds meer aangeplant in het zuidelijke Côtes du Rhônegebied.

Oenologische eigenschappen: diep van kleur, goed bestand tegen oxidatie, rijk aan tannines, aromatisch (framboos, cassis, viooltjes, paprika).

Gebruik: Cornas (100%), Côte-Rôtie (80% minimaal), Crozes-Hermitage (85% minimaal), Hermitage (85% minimaal), Saint -Joseph (90%), Châteauneuf-du-Pape (in de regel 20 tot 25% van de totale aanplant, samen met mourvèdre), Côtes du Rhône ( belangrijkste druivenras), Côtes du Rhône Villages (20% minimaal van de aanplant samen met mourvèdre).

Populaire wijnen van Shiraz of Syrah