Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Frankrijk in de Rhône is aangeplant. De Viognier is als soort niet erg productief. Dat is één van de redenen dat de druif niet zo veel was aangeplant. Eigenlijk alleen in een klein deel van het Rhonedal. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. Inmiddels wint de druif aan bekendheid en populariteit omdat er erg lekkere wijnen van gemaakt worden. Inmiddels is de druif ook aangeplant in de Ardèche en Languedoc-Roussillon. Daarnaast is de druif ontdekt in een aangeplant in Australië, Californië, Canada, Chili en Nieuw-Zeeland. Op deze plekken doet de druif  het goed en worden er kwalitatieve goede wijnen gemaakt.

Kleur, geur en smaak

Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en hij is vrijwel altijd droog. De kleur is meestal bleekgeel. Doorgaans wordt deze wijn jong gedronken. Wanneer wijnen gemaakt van Viognier goed gemaakt zijn dan levert dit aromatische wijnen op. Kenmerkend zijn de perzik-  en abrikoosachtige aroma’s. Interessant is dat de geur van de wijn de suggestie geeft dat de wijnen zoet zijn terwijl het toch echt een droge wijn is. Naast de normale wijnen zijn er ook zoete “Late oogst” wijn te verkrijgen. Uiteraard zijn dit zoete wijnen met aroma’s van perzik, bloemen en honing.

Viognier in rode wijn

Het is mogelijk om ook Viognier op een fles rode wijn te zien staan. Het komt niet enorm veel voor maar het is al een oude traditie. In bijvoorbeeld Côte-Rôtie werden wijnen van Syrah geblend met bijvoorbeeld 20% Viognier. Ook in de nieuwe wijnlanden zien we dit nu vaker gebeuren. De belangrijkste reden is om een aromatische toevoeging te geven aan de wijn.

Verschil Viognier en Chardonnay

De Viognier levert over het algemeen volle en toegankelijke wijnen. Wat dat betreft is er een overeenkomt met Chardonnay. De Viognier meer uitgesproken en de Chardonnay weer wat veelzijdiger. De verschillen zitten vooral op de aroma’s. De Chardonnay heeft vooral aroma’s van gele appel en citroen. De Viognier heeft meer aroma’s van bloemen en perzik en abrikoos. Wanneer je verschillen in de smaak wilt uitdrukken is de Chardonnay explosiever bij de eerste slok en komt de Viognier langzaam tot leven.

Condrieu

Wanneer je aan de Viognier denkt moet je ook de wijnstreek Condrieu noemen. Condrieu is de grootste appellation waarin witte wijn gemaakt wordt in de Rhône. Oorspronkelijk waren de wijnen die geproduceerd werden redelijk zoet. Inmiddels richt met zich veelal op droge witte wijnen.

Wijn en spijs

Omdat wijnen van Viognier toegankelijk zijn kunnen ze goed combineren met veel gerechten. Frisse salades en ook kipgerechten moet goed kunnen. Omdat de wijn uitgesproken is en vaak een bloemig karakter zijn wijnen van Viognier goed te combineren met Oosetrse gerechten.

 

verschil chardonnay of sauvignon
verschil chardonnay sauvignon blanc
verschil sauvignon blanc en chardonnay
verschil sauvignon en chardonnay

Populaire wijnen