De D.O. Monterrei ontleent zijn naam aan Monterrey, wat in het Castilliaans ‘koningsberg’ betekent. Monterrei is de Galicische spelling. De vesting bovenop een heuvel kijkt nog altijd over de wijngaarden uit, die ten zuiden en ten noorden van de weg tussen Madrid en Galicië liggen, dicht bij de Portugese grens. Het gebied kreeg pas in 1996 de D.O. status, hoewel het al sinds de jaren ’70 de voorlopige D.O. status bezat. Er vindt een langzame terugkeer plaats van inheemse druivensoorten en vinificatiemethodes, die lijken op die in de rest van Galicië, ze zorgen voor frisse, fruitige witte wijnen en jonge rode Mencíawijnen. Voorts worden er nieuwe investeringen gedaan in de kleine familie- en coöperatieve wijnmakerijen in de regio. Veel wijn wordt nog altijd in bulk verkocht en men is pas net gestart met het verwerken van inheemse druiven, maar vooruitstrevende bodega’s laten al wel de mogelijkheden van de wijngaarden zien. De D.O. ondersteunt deze ontwikkeling door een Monterrei Superior-classificatie toe te kennen aan wijnen die met meer dan 85% van een inheemse druivensoort gemaakt zijn.