Rondom de stad Alba in Piëmonte liggen een aantal DOC’s waar zeer goede wijnen gemaakt worden. Eén van deze gebieden is Barbera d’Alba waar rode wijn gemaakt wordt. Aan de naam kunnen we direct ontlenen dat de wijnen gemaakt worden van de Barbera druif. De wijnen van de goede wijnhuizen bieden een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Zeker het proberen waard dus.

Deze rode wijn wordt gemaakt van Barbera druiven. Deze druivensoort produceert volle wijnen met intense aroma’s van rood fruit en smaken die variëren afhankelijk van het terroir. Dit zeer populaire Italiaanse rood kan vrij zuur en tannine zijn als het jong is, maar veroudert vaak tot chocolade- en bessenaroma’s met een goed verouderingspotentieel. Deze wijnen zijn ideaal om te combineren met gerechten zoals geroosterd vlees, wild, truffelgerechten en kaas. Het smaakprofiel past goed bij voedsel zoals champignons, tomaten, pure chocolade en gezouten hammen. Of je nu nipt aan een glas met deze wijn met robijnrode kleur of ervan geniet bij een maaltijd, het wordt zeker een plezierige ervaring.

Piemonte

Barbera d’Alba maakt als DOC onderdeel uit van het fameuze wijngebied Piemonte. De wijnbouw is hier al eeuwen oud. In Piëmonte zijn de wijngaarden vooral de Nebbiolo en de Barbera druiven te vinden. Waarbij van de Nebbiolo vooral stevige wijnen gemaakt worden. De Barbera wordt steeds populairder om dat de wijnen over het algemeen een zachter en ronder karakter hebben.

Barbera d’Alba Superiore

Naast de ‘gewone’ wijnen wordt er ook Barbera d’Alba Superiore gemaakt. De gewone Barbera d’Alba ondergaat geen houtrijping terwijl de Superiore wordt gerijpt op eikenhouten vaten (Frans eiken) voordat deze op de markt komt. De wijn wordt minimaal 12 maanden bewaard in barriques in de kelder. Het zorgt voor prachtige wijn een heerlijke afdronk. Alle producten uit de Barbera d’Alba DOC worden van uitsluitend Barbera gemaakt.

Eten en drinken

Barbera d’alba is een volle, aardse rode wijn uit Italië, en het is één van de beste wijnen om te combineren met rood vlees. Het heeft intense pruimen en kersenaroma’s die harmonieus samengaan met de rijpe, maar toegankelijk tanninen. Ze zijn goed in balans tussen zoet, zuur en bitter. Daarnaast wordt het ook gezien als een extreem redelijk geprijsd, wat betekent dat deze rode wijn een perfecte keuze is om net even iets specialer te maken op feestelijke barbecues of simpelweg tijdens het avondeten. En heb je een speciaal moment? Combineer dan een Barbera d’Alba Superiore met een heerlijk diner. 

 

Populaire wijnen

Nebbiolo

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het...

Bonarda

Bonarda

De Bonarda-druif is een variëteit van wijndruiven waarvan wordt aangenomen dat deze zijn oorsprong vindt in Alexandrië, Egypte. Het wordt nu geteeld in Kroatië, maar ook in de regio Piemonte in Italië en in Argentinië. Wijnen gemaakt van de Bonarda-druif zijn typisch...

Muscat of Moscato

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat...