Als je een wijnliefhebber bent zoals ik, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de Torrontes-druif. Maar weet je hoe het smaakt? Waar komt het vandaan? Welk voedsel past goed bij deze unieke variëteit? In deze blogpost beantwoord ik al deze vragen en meer zodat je deze bijzondere druivensoort beter kunt begrijpen.
 
De Torrontes-druif is een variëteit die witte wijn produceert en oorspronkelijk uit Argentinië komt. Het is de meest aangeplante witte druif van het land en is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege zijn unieke smaakprofiel. Torrontes produceert geurige wijnen met sterke bloemenaroma’s, maar ook tropische en steenfruitaroma’s zoals ananas en abrikoos. Deze wijnen staan ​​bekend om hun intense aroma’s en heldere zuren, waardoor ze geweldig zijn om te combineren met eten.
 
Torrontes-wijnen worden vaak geserveerd naast gerechten uit Argentinië, zoals gegrild vlees of empanadas. Ze passen echter ook goed bij lichtere gerechten zoals zeevruchten of salades. De hoge zuurgraad van de wijn helpt om het vet van zwaardere gerechten te doorbreken, terwijl het toch voldoende uitgebalanceerd is om lichtere gerechten aan te vullen zonder ze te overheersen. De aromatische tonen brengen ook echt de smaken naar voren van welk gerecht dan ook.
 
Zoek bij het selecteren van een fles Torrontes naar een fles met het label “Valle de Cafayate” of “Salta”, wat duidt op druiven van hogere kwaliteit die worden geteeld in bijzonder gewilde terroirs in Noord-Argentinië. Deze wijnen hebben over het algemeen meer complexe aroma’s en rijkere smaken dan andere Torrontes-wijnen die elders in het land worden geproduceerd.
 
Of je nu een ervaren wijndrinker bent of net begint, er is iets opwindends aan het ontdekken van een nieuwe variëteit, vooral een die zo uniek is als Torrontes! Met zijn intense bloemenaroma’s en heldere zuurgraad zijn er eindeloze mogelijkheden voor voedselcombinaties die uw eetervaring echt kunnen verbeteren. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar iets nieuws uit Argentinië, pak dan een fles Torrontes en probeer het eens! Je zult niet teleurgesteld zijn!

Torrontés is een wit druivenras uit Argentinië. Genetisch gezien stamt deze druif af van de Criolla Chica en de Muscat of Alexandria. Er is geen enkele relatie met het Spaanse druivenras met dezelfde naam. Synoniemen zijn: Chichera, Loca Blanca, Malvasia, Moscatel Romano, Moscatel Sanjuanino, Palet, Torrontel, Torrontel Riojana en Uva Chichera. Het belangrijkste is het muskaatachtige aroma, met geuren van jasmijn, rozen en geraniums. Goed herkenbaar zijn de tonen van citrus, grapefruit en perzik. Het zuurgehalte is redelijk hoog, waardoor de wijn fris is en het best gedronken kan worden binnen één, hooguit twee jaar na de oogst. Langer bewaren heeft geen zin, want de frisse, fruitige tonen worden allengs minder. Het meest aromatisch zijn de wijnen van de druiven uit de provincie La Rioja, namelijk de Torrontés Riojana. Veel minder aromatisch en ook minder verbouwd is de Torrontés Sanjuanino uit de provincie San Juan. Tenslotte komt de soort veel verder zuidelijk voor in de richting van Patagonië in de provincie Rio Negro en heet Torrontés Mendocino. In de regio Cafayate groeien de wijnstokken op een hoogte van 2300 meter.

Populaire wijnen gemaakt van Torrontes