Meursault wijn wordt gerekend tot de top van de witte Bourgogne wijnen. De wijngaarden rondom het dorp Meursault geven kwaliteitswijnen die rijk zijn maar tegelijk ook heel verfrissend zijn. Binnen deze appellation zijn geen grand crus te vinden. Wel worden er zeer goede premiere crus wijn gemaakt. Uiteraard is wijn van één van Meursault premier cru wijngaarden zeer de moeite waard. Op de etiketten van de wijn uit Meursault is vaak een aparte naamsaanduiding van de wijngaard vermeld. De reden hiervoor is dat de wijnmakers het eigen karakter van de verschillende wijngaarden willen benadrukken. De AOC maakt onderdeel uit van de regio Côte de Beaune.

TOPPER

Henri Clerc ‘Les Clous’ Meursault

Ontdek de verfijnde pracht van Henri Clerc ‘Les Clous’ Meursault. Deze prestigieuze witte wijn uit Meursault, Bourgogne, betovert met zijn elegantie en complexiteit. Met zijn gouden kleur onthult hij een boeket van rijpe perzik, appelbloesem en geroosterde amandelen. De smaak is vol en weelderig, met tonen van sappige gele vruchten, subtiele vanille en een verfijnde mineraliteit. Met een perfecte balans tussen frisheid en diepte, biedt deze wijn een lange, zijdezachte afdronk. Henri Clerc ‘Les Clous’ Meursault is een ware traktatie voor de liefhebbers van Bourgondische witte wijnen, die de essentie van Meursault willen proeven.

Chardonnay en Pinot blanc

De heerlijke witte wijn uit Meursault worden geproduceerd in de gemeente Meursault binnen de Côte de Beaune van de Bourgogne. De Appellation d’origine contrôlée (AOC) Meursault mag gebruikt worden om witte wijn te maken van Chardonnay en Pinot blanc druiven en rode wijn van Pinot Noir druiven. Rode wijnen worden niet zoveel gemaakt. De productie van witte wijn heeft duidelijk de overhand. Ongeveer 98% procent van de wijn die hier gemaakt wordt is wit. Voor de witte wijnen mogen zowel de Chardonnay als de Pinot blanc druiven gebruikt worden. De meeste wijn uit Meursault bestaat echter uit 100% Chardonnay.

Kleur, reuk en smaak van Meursault wijn

De stijl van de Meursault wijnen heeft duidelijk een invloed van rijping op eiken vaten. Dit betekent dat we in de omschrijving van deze wijnen vaak ‘aroma van boter’ tegenkomen. De kleur van de wijn is mooi goudgeel. De wijn heeft doorgaans aroma’s van boter, honing, hazelnoten en lindebloesem. In enkele gevallen worden nuances van wilde bloemen en ontbijtkoek waargenomen.

Eten en drinken

Wijn uit Meursault die jong is kan goed gedronken worden als aperitief of in combinatie van lichte voorgerechten. Een wijn die wat rijper is kan goed met gevogelte gedronken worden. Daarnaast de wijn goed te combineren met asperges. De betere wijnen die veel romiger zijn, kunnen ook goed gedronken worden met geitenkaas. Veel mensen denken dat witte wijn koud moet zijn. Koelen is prima maar deze wijn moet niet kouder dan 12°C gedronken worden.

Het unieke terroir van Meursault

Het terroir van Meursault is buitengewoon en draagt bij aan de unieke kenmerken van de wijnen uit deze regio. Er zijn verschillende factoren die het terroir van Meursault onderscheiden. Als eerste natuurlijk de bodem. Deze bestaat in Meursault voornamelijk uit kalksteen en klei, met variaties in de samenstelling van de bodem afhankelijk van specifieke percelen. De aanwezigheid van kalksteen geeft de wijnen een uitgesproken minerale karakteristiek, terwijl de klei de wijngaarden helpt bij het vasthouden van vocht, wat gunstig is voor de wijnstokken.

De ligging en de hoogte spelen ook een belangrijke rol. De wijngaarden in Meursault zijn gelegen op het oosten en zuidoosten, waardoor ze optimaal kunnen profiteren van de ochtend- en middagzon. Dit zorgt voor een geleidelijke rijping van de druiven en behoud van frisheid in de wijnen. De hoogte van de wijngaarden varieert tussen de 230 en 360 meter boven zeeniveau, wat een belangrijke rol speelt bij het creëren van de gewenste balans tussen fruitigheid en zuurgraad. Het terroir is daarom ook minder geschikt voor rode wijn.

Meursault heeft een gematigd klimaat met een lichte maritieme invloed vanwege de nabijheid van de Côte-d’Or. De regio profiteert van voldoende zonneschijn en neerslag, wat bijdraagt aan een gezonde groei van de druiven en optimale rijpheid. De nachttemperaturen van het relatieve koele klimaat helpen ook bij het behouden van de natuurlijke zuurgraad van de druiven.

Wijnen afkomstig uit Meursault

De beste wijnen van Meursault?

Meursault staat bekend om zijn uitstekende witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de Chardonnay-druif. Hoewel smaaksubjectief is en persoonlijke voorkeuren kunnen verschillen, zijn er enkele gerenommeerde Meursault-wijnen die vaak worden geprezen om hun kwaliteit en karakter. Hier zijn enkele van de beste wijnen van Meursault, die bekend staan om hun uitmuntendheid.

Domaine Coche-Dury

Dit wijnhuis produceert enkele van de meest gewilde Meursault-wijnen. Hun wijnen worden gekenmerkt door hun complexiteit, rijkdom en verfijnde zuurgraad. Het is zeker één van de beste wijngaarden van deze regio. Ze hebben een uitstekend bewaarpotentieel en staan bekend als enkele van de meest expressieve en elegante wijnen van de regio.

Domaine des Comtes Lafon

Deze producent wordt geprezen om zijn geconcentreerde en verfijnde Meursault-wijnen. Ze tonen vaak een perfecte balans tussen fruitigheid, mineraliteit en houtinvloeden. Ze hebben een uitstekend vermogen om te rijpen en kunnen na verloop van tijd prachtig evolueren.

Domaine Roulot

Dit wijnhuis staat bekend om zijn pure en expressieve Meursault-wijnen. Ze hebben een levendige zuurgraad, een subtiel gebruik van eikenhout en tonen van citrus, witte bloemen en mineralen. De wijnen van Domaine Roulot behoren tot de meest gewilde in Meursault.

Domaine Pierre-Yves Colin-Morey

Dit domein is opkomend en heeft snel aan populariteit gewonnen. Ze produceren elegante en verfijnde Meursault-wijnen met een goede balans tussen fruit en mineraliteit. De wijnen tonen complexe aroma’s en hebben een goede structuur.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze selectie geen uitputtende lijst is en dat er veel andere uitstekende producenten en wijnen in Meursault te ontdekken zijn. Het is altijd een goed idee om verschillende wijnen te proeven en je eigen smaakvoorkeuren te ontdekken.

Vergelijkbare witte wijnstreken

 

Puligny-Montrachet

Gelegen naast Meursault, is Puligny-Montrachet een andere beroemde appellatie in de Bourgogne. Het staat bekend om zijn verfijnde witte wijnen, voornamelijk gemaakt van Chardonnay. De wijnen uit Puligny-Montrachet worden vaak vergeleken met die uit Meursault vanwege hun elegantie, complexiteit en minerale tonen.

Chassagne-Montrachet

Ook gelegen in de Bourgogne, is Chassagne-Montrachet een andere naburige appellatie van Meursault. De witte wijnen uit Chassagne-Montrachet zijn vaak rijk, vol en complex, vergelijkbaar met die uit Meursault. Ze vertonen een goede balans tussen fruitige aroma’s, boterachtige textuur en een subtiele houtinvloed.

Californische Chardonnay

Hoewel het niet een specifieke wijnstreek is, staat Californië bekend om zijn Chardonnay-wijnen die enige gelijkenis kunnen vertonen met Meursault. Californische Chardonnay-wijnen zijn vaak vol, fruitig en hebben een uitgesproken houtkarakter. Ze kunnen een goede keuze zijn voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een meer fruitige en weelderige stijl, vergelijkbaar met sommige Meursault-wijnen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze wijnstreken en wijnstijlen enige overeenkomsten kunnen vertonen met Meursault, elke regio nog steeds zijn eigen unieke kenmerken en terroir heeft. Het is altijd interessant om verschillende wijnen uit verschillende regio’s te proeven en te vergelijken om je eigen voorkeuren te ontdekken.

Rode wijn in Meursault

Over het algemeen staat Meursault vooral bekend om zijn uitstekende witte wijnen op basis van de Chardonnay-druif. Er zijn echter enkele producenten in Meursault die ook rode wijnen produceren, hoewel dit minder gebruikelijk is. Een van de producenten die bekend staat om het maken van rode wijn in Meursault is Domaine Lafouge. Domaine Lafouge is een familiebedrijf dat zowel witte als rode wijnen produceert, waarbij de rode wijnen worden gemaakt van de Pinot Noir druif. Hun rode Meursault-wijnen kunnen elegant en expressief zijn, met kenmerken die vergelijkbaar zijn met andere Pinot Noir wijnen uit de regio Bourgogne. Het is echter belangrijk op te merken dat de productie van rode wijn in Meursault beperkt is in vergelijking met de witte wijnproductie.