De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt. Een derde van alle wijngaarden is met deze druif beplant en is dus de absolute nummer één. Grüner Veltliner en wijnland Oostenrijk horen bij elkaar en is de nationale trots. Er wordt op steeds meer plaatsen mee geëxperimenteerd omdat de populariteit van de Grüner Veltliner wijnen stijgend is. Het gaat doorgaans om jonge wijnen die op de markt komne.

Kleur, geur en smaakprofiel

De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt zijn vaak fris en peperig. De wijn heeft een zogeheten kruidig bouquet. Daarnaast zijn aroma’s van citrus, citroen, limoen, grapefruit (exotische vruchten) en honing is ook mogelijk. De Grüner veltliner groeit in een compacte, langwerpige tros en heeft bladeren met diepe inkepingen. ‘De groene uit Veltlin’ is sterk en levert van nature veel druiven. Hiermee moet de wijnboer met de Grüner Veltliner druif uitkijken. Te hoge opbrengsten geven karakterloze, laffe wijnen, maar wie de groei van Grüner Veltliner beperkt, oogst druiven met bijzondere kwaliteiten.

Droog of zoet?

Grüner Veltliner wijn is vrijwel altijd droog. Het kenmerk van deze droge witte wijn is juist dat deze een zeer prettig zuurtje heeft. Dat vraag een niet al te hoog suikerpercentage. In zekere zin is dat typisch Grüner Veltliner. Tegelijk worden er wel degelijk zoete wijnen van de druif gemaakt. Dit gaat dan om eiswijn. De druiven worden geplukt als ze bevroren zijn. Dat maakt ze meer geconcentreerd en dus zoet. Gecombineerd met de

Kenmerkend

Een van de kenmerken van de Grüner Veltliner druif is dat hij laat rijpt. Laatrijpende druiven hebben doorgaans een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Nadeel van het lange groeiseizoen is dat de zuren sterk afnemen. Althans, bij veel druivenrassen gebeurt dat, maar bij het druivenras Grüner veltliner juist niet en dat is uniek. Een goede Grüner Veltlineroogst betekent: rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren.

Rijping zonder hout

Hoewel er lekkere, op vat gelagerde Grüner Veltliners bestaan, is de druif in het algemeen beter af zonder rijping op nieuw eikenhout. Hout geeft te veel smaak af waardoor de delicate aroma’s en structuur van de druif niet meer goed tot hun recht komen. Zonder rijping op nieuw eikenhout kan hij zijn terroir beter tonen.

Samen met andere druiven?

Grüner Veltliner wijnen bestaan doorgaans uit één druivensoort. Eigen gaat dit druivenras niet goed met andere witte druiven. Daarom wordt deze eigenlijk vrijwel nooit met andere druif gecombineerd. Het speciale karakter verdraagt de invloeden van andere druiven eigenlijk niet. Andere aroma’s concurreren dan met de aroma’s die de Grüner Veltliner van zichzelf heeft.

Verschil met Sauvignon blanc

Op het eerste gezicht zou je Sauvignon blanc goed kunnen vergelijken met Grüner veltliner. Het zijn beiden wijnen waarvan je het frisse karakter direct herkend. Toch is de Grüner veltliner iets subtieler. De Sauvignon blanc onderscheid zich met een hoge zuurgraad.

Verschil met Riesling

Van zowel Grüner Veltliner als Riesling worden witte wijnen gemaakt. Zoals veel witte druiven hebben ze zeker wat gemeen. Doorgaan is de Gruner Veltliner onderscheidend door een iets ander smaakprofiel dat kruidiger is (pittig pepertje). Daarnaast is de zuurtegraad van Riesling lager.

Mousserende Grüner veltliners

Wanneer de populariteit van een wijnsoort stijgt, ontstaan er altijd nieuwe varianten. Zo worden ook mousserende wijnen gemaakt van Grüner veltliner. De productie gebeurt op dezelfde manier als Champagne. Er worden echt hele goede gemaakt die uitstekend kunnen dienen als aperitief.

Grüner Veltliner in Limburg

Het Gruner Veltliner druivenras groeit goed in de bodemsoort die we Löss noemen. In Oostenrijk komt deze dus veel voor. In Limburg komt deze kleibodem ook voor. Daarom staan in Limburg ook Grüner veltliner druiven aangeplant.

Eten en drinken

Grüner Veltliner is bij veel sommeliers een favoriete wijn. Door zijn volle smaak met zachte zuren past deze wijn namelijk bij gerechten waar geen andere wijn bij te vinden is. Daarnaast heeft de wijn een veelzijdig karakter. In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wiener schnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Gruner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry. De wijn kan heel goed met gerechten met stevige kruiden omgaan. Het zorgt dat het kruidige toontje van de wijn goed tot zijn recht komt.

Wijnregio’s gericht op Grüner Veltliner wijnen

In Oostenrijk hebben vier regio’s zich speciaal gericht op de productie van Grüner Veltliner wijnen. Het gaat om Kamptal, Kremstal, Wachau en Weinviertel. Daarbij is Kamptal de meest prominente streek van de vier. Overigens wordt Grüner Veltliner in steeds meer andere landen geplant. In Tsjechië, Slowakije, Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde staten steeds vaker te vinden.

Populaire wijnen van Grüner Veltliner