Brunello di Montalcino is misschien wel de beste wijn van Italië. Het is een wijn gemaakt van de druif Sangiovese. Dat is opvallend want het is de enige wijn met dit kenmerk in Toscane. De krachtige smaak van Brunello di Montalcino is uniek. Deze wijnen hebben een zeer lang bewaarpotentieel wat beloond wordt met een innemende geur en uiterste verfijning. Een Brunello di Montalcino kan zich moeiteloos meten met de grootste Grand Cru’s uit Frankrijk. Het unieke smaak en de kwaliteit van de wijn zorgen er wel voor de de wijn niet goedkoop is.

Sangiovese

Sangiovese druiven staan niet bekend om het vele fruit. De druif kenmerkt zich door het hoge gehalte zuren en tannines. Daarnaast bevat het sap niet veel suiker en alcohol. Als laatst kenmerk is de smaak behoorlijk aards. Het resultaat is dat een klassieke wijn van Sangiovese droog is en een hoog gehalte aan tannine heeft. De wijnen zijn daarnaast niet heel complex. Het aroma van de wijn bevat eigenlijk altijd tonen van kersen en kruiden. Ook worden vaak tonen van champignons waargenomen. Door het hoge gehalte zuur en tannine zijn de wijnen vaak goed houdbaar.

De smaak van Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is een wijn die opvallend lang rijpt. Brunello rijpt minimaal vier jaar waarvan 2 jaar op eikenhouten vaten. Dit heeft te maken met het productieproces en de Sangiovese druif. Deze geeft veel tannine in de wijn. Daarnaast laat de gemiddelde wijnmaker de schil lang weken. Het is de bedoeling om een wijn te maken met een geweldige hoeveelheid tannine. Dat is de reden dat de wijn lang met rijpen. Wanneer de druivenschillen goed rijp zijn en veel fruit aan de wijn afgeven dan kan deze wijn een geweldige ontwikkeling geven. Een goede klassieke Brunello di Montalcino heeft dan veel fruit waarin zich complexe rook-kruidige pruimachtige smaken ontwikkelen.

Ferrucio Biondi-Santi

De term ‘Brunello’ is al oud en bekend sinds de 14e eeuw. In 1888 werd er voor het eerst een wijn op de markt gebracht met de naam Brunello di Montalcino. De wijnmaker Ferrucio Biondi-Santi produceerde deze wijn voor het eerst met een kwalitatief zeer goede kloon van Sangiovese (Sangiovese-Brunello). Daarnaast stelde hij de regels op voor een Brunello di Montalcino DOCG. Bijzonder was de lange rijpingstijd van 5 tot 6 jaar. Inmiddels bestaat deze oorspronkelijke regel niet meer. Nu is een rijpingstijd van 4 jaar verplicht. Daarvan moet de wijn 2 jaar rijpen in een houten vat. Inmiddels is de wijn uitgegroeid tot de “De koning van de Sangiovese”.

Toscane

De oogst van de druiven voor de Brunello di Montalcino en de cepage van de wijnen vinden plaats in Toscane. In het westen wordt Toscane begrenst door de Tyrrheense Zee, in het noorden en noordoosten de Apennijnen en in het zuiden en zuidoosten Umbrie en Latium. De zomers zijn in Toscane vrij lang en droog. In sommige jaren kan dat voor problemen geven. De Sangiovese druiven groeien meestal op heuevels tot 550 meter hoog. Hoe hoger de wijngaard ligt, hoe langer de rijping van de druiven duurt. Een langere rijping betekent een hoger zuurgehalte in de uiteindelijke wijn.

Populaire Brunello’s op een rij

Brunello di Montalcino, een van de meest gevierde rode wijnen van Italië, is het resultaat van passie, traditie en zorgvuldig wijnmaken. Gelegen in het hart van Toscane, is het pittoreske stadje Montalcino synoniem geworden met deze uitzonderlijke wijn. Beroemd om zijn rijke geschiedenis, unieke terroir en complexe smaken, heeft Brunello di Montalcino zijn plaats verdiend als een waar meesterwerk van Italiaanse wijnbereiding.

Geschiedenis en Oorsprong

De geschiedenis van Brunello di Montalcino gaat terug tot de 19e eeuw, toen een visionaire wijnmaker genaamd Ferruccio Biondi-Santi experimenteerde met de Sangiovese-druivensoort. Gelegen in de heuvelachtige regio rond Montalcino, isoleerde hij een specifieke kloon van Sangiovese en koesterde deze om een wijn van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. Het resultaat was een volle, lang houdbare wijn met het potentieel voor langdurige rijping. Hij noemde deze wijn “Brunello,” afgeleid van het lokale Toscaanse dialect, wat “kleine donkere” betekent, een verwijzing naar de intense kleur van de wijn.

In 1888 bracht Ferruccio’s kleinzoon, Tancredi Biondi-Santi, officieel de eerste commerciële oogst van Brunello di Montalcino uit, waarmee hij de plaats van de wijn in de annalen van de Italiaanse wijnbereiding bevestigde. In de loop der jaren verspreidde de faam van Brunello zich, waardoor wijnliefhebbers en verzamelaars van over de hele wereld werden aangetrokken.

Terroir en Wijngaarden

De uitzonderlijke kwaliteit van Brunello di Montalcino is intrinsiek verbonden met het unieke terroir van de regio. De geografische ligging van Montalcino speelt een cruciale rol bij het creëren van deze fijne wijn. De wijngaarden van de regio liggen op hoogtes variërend van 150 tot 500 meter boven zeeniveau, waardoor de druiven voldoende zonlicht krijgen en optimale temperatuurvariaties hebben, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van complexe smaken.

De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met de Sangiovese-druif, lokaal bekend als Sangiovese Grosso of Brunello. Deze specifieke kloon van Sangiovese gedijt goed in de karakteristieke bodem van de regio, die voornamelijk bestaat uit galestro en alberese, twee soorten kalksteenrijke grond. Deze bodems bieden uitstekende drainage en geven de wijn een minerale karakter.

Het Wijnmaakproces

Het wijnmaakproces voor Brunello di Montalcino wordt beheerst door strenge regels, waardoor de wijn zijn superieure kwaliteit en unieke eigenschappen behoudt. Volgens de regels van de Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) moet Brunello worden gemaakt van 100% Sangiovese Grosso-druiven en minimaal vijf jaar worden gerijpt, waarvan minstens twee jaar in eikenhouten vaten.

Het rijpingspotentieel van Brunello is ongeëvenaard, en veel producenten kiezen ervoor om hun wijnen veel langer te laten rijpen, soms wel een decennium of langer. Tijdens dit rijpingsproces ontwikkelt de wijn complexe smaken, waaronder tonen van kersen, pruimen, leer, tabak en specerijen, terwijl de tannines verzachten en harmonieus samenvloeien.

De Kenmerken van Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino staat bekend om zijn elegante en krachtige karakter. De dieprode kleur en uitnodigende aroma’s van rood fruit, bloemige nuances en aardse ondertonen betoveren de zintuigen. Op de tong toont de wijn een perfecte balans tussen fruitigheid, zuurgraad en tannines, resulterend in een lange en memorabele afdronk.

Het vermogen van de wijn om elegant te rijpen, stelt het in staat om in de loop van de tijd te evolueren, waarbij steeds meer tertiaire smaken zoals gedroogd fruit, bosgrond en subtiele kruidige tonen naar voren komen. De complexiteit en diepte van Brunello di Montalcino maken het favoriet bij verzamelaars en kenners die wijnen waarderen met zowel kracht als finesse.

Wijn-Spijscombinatie met Brunello di Montalcino

Dankzij zijn veelzijdigheid en structuur combineert Brunello di Montalcino goed met een scala aan gerechten, vooral die gebaseerd zijn op de Toscaanse keuken. De zuurgraad en tannines snijden door de rijkheid van gerechten zoals wild zwijn ragu, stevige stoofschotels en gerijpte kazen. Gegrild vlees, geroosterd lamsvlees en wild gevogelte zijn ook uitstekende metgezellen voor deze gerenommeerde wijn.

Conclusie

Brunello di Montalcino blijft een symbool van Italiaanse wijnbouwexcellentie, waarbij het de perfecte combinatie van traditie, terroir en vakmanschap tentoonspreidt. Zijn vermogen om de zintuigen te betoveren en elegant te rijpen, heeft ervoor gezorgd dat het een van ’s werelds meest gevierde en gewilde wijnen is geworden. Of het nu in zijn jeugd wordt genoten of zorgvuldig wordt bewaard voor de komende jaren, belooft Brunello di Montalcino een onvergetelijke ervaring voor elke wijnliefhebber die het voorrecht heeft om te genieten van zijn verfijnde smaken en rijke geschiedenis.