Spaanse wijn

Ook Spanje is een van de oudste wijnlanden van Europa. Het land brengt heel veel verschillende wijnen voort. In het Noorden komt de beste wijn uit Spanje. Daar liggen de wijngaarden van Rioja en Ribera del Duero dicht bij bergachtig landschap waardoor er ook verkoeling voor de druiven mogelijk is in het warme Spaanse klimaat. In Spanje worden zeer diverse wijnen geproduceerd. Er wordt kwalitatieve rode wijn, frisse witte wijnen en prachtige rosé wijnen gemaakt. Daarnaast is Spaanse zoete witte wijn ook aan te raden. Het gaat dan in de meeste gevallen om witte Sherry. Deze Spaanse wijnsoort is bekend maar heeft niet altijd een goed imago. De meeste mensen heeft niet in de gaten dat Sherry heel divers is en zeker aan te raden is om te proberen. 

Rijke geschiedenis

De Spaanse wijnbouw heeft een lange geschiedenis. Al lang geleden begin men met de aanplant van druiven en de productie van heerlijke Spaanse wijn. Lang bleef Spanje deze historie koesteren zonder te vernieuwen. Het zorgde ervoor dat allerlei andere (nieuwe) landen de Spaanse wijn voorbij streefde in kwaliteit. Door toch in te zetten op vernieuwing en nieuwe technieken streeft de Spaanse wijnbouw naar een balans tussen de traditie opgebouwd in een rijke geschiedenis en nieuwe lessen en mogelijkheden in de productie van Spaanse wijnen.

Spaanse wijn uit Rioja

De wijnstreek Rioja is de bekendste en meest prestigieuze in Spanje. Het is een wijngebied met een rijke historie en er komt prachtige Spaanse wijn vandaan. In het verleden werd er vanuit Rioja vooral naar Bordeaux in Frankrijk gekeken. Met de opgedane kennis is gelukkig steeds meer een eigen stijl ontwikkeld. De belangrijkste druif in deze streek is de Tempranillo waar prachtige rode wijn van gemaakt wordt. Het is de druivensoort van de mooiste Spaanse wijnen.

Spaanse wijnmakers

Casa Safra

De Spaanse wijnen van Casa Safra zijn al jaren favoriet bij veel wijndrinker. Casa Safra werd opgericht in de stad Alicante, 100 km ten zuiden van Valencia. Tegenwoordig heeft Casa Safra diverse wijngaardenverspreid over geheel Spanje en is één van de meest prestigieuze wijnhuizen van het land.

De selectie en het oogsten van de druiven wordt nog grotendeels handmatig gedaan om een optimale kwaliteit te garanderen. De wijnmaker van Casa Safra heeft verschillende wijngaarden tot zijn beschikking om diverse soorten Spaanse wijn te maken.

Acantus

Acantus maakt onderdeel uit van het wijnhuis Bodegas Olarra. Bodegas Olarra is gelegen aan de rand van de Logroño, in het hart van de Denominación de origen Calificada Rioja. Sinds de oprichting van dit wijnhuis in 1973 wordt Olarra gekenmerkt door haar prachtige faciliteiten op het gebied van vinificatie.

De Bodega kent de meest moderne vinificatie technieken, dit in combinatie met ouderwets vakmanschap, de perfecte verzorging en leefomstandigheden van de druiven vormen de basis van het geheime recept voor de prachtigste wijnen waar dit wijnhuis om geroemd wordt.

Calle Principal

In de kleine Bodega Olarra in het Spaanse Rioja begon het ruim 50 jaar geleden. Wars van de commercieel gemaakte “nieuwe wereld” wijnen, maakte men hier wijnen in de oude “Vinos de Pago” traditie, waarbij terroir en klimaat richting geven aan de wijn die er gemaakt wordt.

In de loop der jaren heeft de familie diverse andere Bodegas aangekocht en in 2000 werd Bodegas y Vinedos Contralto uit het Spaanse dorp Yepes onderdeel van de familie. Wijnmaker Daniel Martín Cestero is sinds 2002 verantwoordelijk voor de selectie van de druiven die bestemd zijn voor hun topwijn, de Calle Principal.

Spaanse rode wijn

Je kan Spaanse wijn niet beschrijven door één soort wijn te benoemen of beschrijven. De Spaanse wijnen zijn enorm gevarieerd. Wel is het goed om stil te staan bij Spaanse rode wijn. Er worden namelijk prachtige en heerlijke rode wijnen in Spanje geproduceerd. De druif Tempranillo speelt daarin een belangrijke rol. In eerste instantie maakte deze druif vaak een deel uit van een blend maar tegenwoordig is het gebruik van Tempranillo genoeg. Nieuwe inzichten en andere manier van wijn maken zorgt voor wijnen met een eigen karakter.

Rosé wijn uit Spanje

Net zoals in de gerenommeerd wijnlande wordt er ook mooie Spaanse rosé gemaakt. In de meeste gebieden zijn voorbeelden te vinden. De Spaanse rosé wijnen zijn veelal donker van kleur en zijn bekend om hun fruitige smaken als Framboos, Aardbei en rode bessen. De Tempranillo is de voornaamste druif om Rosé wijn te maken in Spanje, maar ook van de Granacha en Cabernet Sauvignon wordt een goede Rosé gemaakt. Spaanse rosé heeft vaak een rijkere smaak dan andere rosé wijnen, door de unieke manier waarop ze worden gemaakt. De meeste rosé wijnen worden gemaakt door druiven te laten maceraten, wat betekent dat ze langer in contact met de skins blijven, maar Spaanse rosé wijnen worden gemaakt door gedeeltelijk geoxideerde witte wijn. Dit geeft de wijn zijn unieke kleur en smaak. 

Joven, Crianza of Reserva

Op een Spaanse fles wijn staat vaak een aanduiding die te maken heeft met de manier van productie en smaak. Wanneer er Joven (jong) op een fles staat betekent dit dat de wijn jong is. Vroeger werd er weinig wijn met deze aanduiding gemaakt. Nu er meer behoefte is aan frisse fruitige wijn steeds vaker. Wanneer de aanduiding Crianza op de fles staat betekent dit dat de wijn één jaar op hout heeft gerijpt en daarna nog eens één jaar op de fles. Het zorgt van wijnen met een karakteristieke vanillesmaak die past bij houtopvoeding. Ook kan er Reserva op de fles staan. Deze wijnen rijping één jaar in een houten vat. Daarna rijpen ze nog twee jaar in de fles. Als laatste komen we de aanduiding Grand Reserva tegen. Deze wijnen rijpen twee jaar op vat en daarna drie jaar in de fles. Het zorgt voor meer evenwichtige wijnen. 

Spaanse bijzondere soorten wijn

Cava

In de wijnstreek Penedes wordt de Spaanse mousserende wijn Cava gemaakt. Deze Spaanse wijn wordt regelmatig vergeleken met Champagne maar dat moeten we helemaal niet doen. Cava is zeker te vergelijken maar heeft een eigen stijl. Ook de kwaliteit van de mousserende wijn is zeer hoog. Daarom is deze mousserende Spaanse wijn eerder een mooi alternatief. Wel is de prijs vaak veel lager dan Champagne. Dat is dan weer een voordeel.

Sherry

Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry mengt. Het levert een wijn op die in zijn soort weer heel veel verschillende stijlen kent. Sherry heeft zijn oorsprong in Jerez de la Frontera in het Zuidwesten van Spanje. 

Populaire Spaanse wijnen

Rioja

Het maken van wijn in Rioja begon al ver voor het begin van de jaartelling. Destijds waren de Romeinen actief in het verbouwen van Spaanse wijnen. Rioja is dan ook het meest gerenommeerde wijngebied van Spanje. Hier zijn de beste Spaanse wijngaarden te vinden. In 1991 kreeg Rioja de status Denominación de origen calificada (DOC). Deze DOC status geldt alleen voor wijnen van de hoogste kwaliteit, die over een lange periode hun kwaliteit hebben bewezen. Een Rioja mag men Reserva noemen als de wijn minimaal 12 maanden houtrijping heeft gehad. Daarnaast dient de wijn nog 2 jaar op fles te worden bewaard. Witte wijn uit Rioja is vaak minder bekend maar is zeker ook de moeite waard.

Ribera del Duero

Ribera del Duero betekent letterlijk: oever van de Duero en is een van de sterkst rijzende wijngebieden in Spanje. Hier liggen de samen met Rioja de mooiste Spaanse wijngaarden. Het wijngebied ligt in de autonomie Castilla Y Leon. De belangrijkste druif van Ribera del Duero, en tevens de enige ‘aanbevolen’, is de tinto fino of tinta del país. Dit is een plaatselijke variant van de Tempranillo druif. Deze druif beslaat 85% van het totale wijngaardareaal. In Rioja heeft deze druif de steun van andere variëteiten nodig, maar door de hoogte en bodemsamenstelling in de Duero geeft ze hier fijne en complexe wijnen. De aandacht ligt hier vooral op rode wijn en minder op Spaanse witte wijn.

Rias Baixas

Rias Baixas is één van de koelste en natste wijngebieden van Europa. Opvallend dat het een wijngebied is in het Zuiden, aan de kust van de Atlantische Oceaan in Spanje en het vooral groen en vochtig is. Er valt namelijk nogal wat regen. Die regen wordt gelukkig gecompenseerd door meer dan 2.200 uur zonneschijn tijdens het groeiseizoen. Op de hellingen langs de rivieren die hier naar zee stromen, en die diepe inhammen creëerden, liggen de wijngaarden van de DO Rías Baixas, waar de Albariño de hoofdrol speelt. Er worden prachtige witte Spaanse wijnen mee gemaakt. Daarnaast is er een klein aandeel andere druiven: Treixadura, Caiño Blanco en Loureiro.

Campo de Borja

Rode wijnen barstenvol alcohol zijn de specialiteit van deze wijnstreek. De wijnen bestaan voor het grootste deel uit garnacha en moeten een alcoholpercentage van minsten 13% hebben om aan de DO-eisen te voldoen. In deze wijnstreek wordt de markt beheerst door coöperaties. Dat heeft niet altijd een goede naam. Tegelijk zorgt het ervoor dat er prima betaalbare wijnen uit Capo de Borja komen.

Penedés

Penedés ligt net ten zuiden Barcelona, voor een deel in de provincie Barcelona en voor ander deel in de provincie Tarragona. De geschiedenis van Penedés is, evenals die van Cataluña, waar het onderdeel van uit maakt, is zo oud als de geschiedenis van Spanje zelf. Dit eigenzinnige gebied heeft ook een eigen identiteit op wijngebied. De bekende mousserende wijn Cava komt uit dit gebied.

Rueda

Rueda wijn staat bekend om zijn frisse aroma en smaak. Dit heeft alles te maken met de Verdejo druif die de meest prominente is in de gehele streek. In Rueda wordt vooral echte Spaanse witte wijn geproduceerd. Uit deze warme en droge streken komen zachte, frisse en aromatische wijnen met stevigheid voort. Een streek met een geheel eigen karakter.

Castilla y León

Castilla y León is de grootste en meest noordwestelijke van de 17 autonome regio’s van Spanje. Het strekt zich uit over ongeveer 350 kilometer van het centrum van Spanje, bijna tot aan de noordkust. De regio verbindt ook de Rioja wijnstreek met de Portugese grens. De bekendste wijnstreek in Castilla y Léon is de Ribera del Duero, waar de rode wijn vooral gedomineerd worden door de Tempranillo, ook bekend als Tinta del Pais, Tinto de Toro of Tinto Fino. Castilla y Léon heeft een sterke economie dankzij haar rijke landbouwgrond, vele bedrijven en toerisme. Er zijn veel historische bezienswaardigheden in Castilla y León die jaarlijks duizenden toeristen aantrekken. Dit maakt Castilla y León een unieke en populaire bestemming in Spanje.

Málaga

Op Málaga worden versterkte wijnen gemaakt van de Pedro Ximénez en Moscatel druiven die ook in de gelijknamige naam hebben. Deze zoete, versterkte wijnen waren eeuwenlang populair. Na de 19e eeuw nam de mode voor zoete wijnen echter af en daalde de consumptie drastisch. Vandaag de dag is er een hernieuwde belangstelling voor de zoete versterkte wijnen en dessertwijnen, zozeer zelfs dat Málaga weer een begrip aan het worden is. Je kunt sporen van de moderne versies van Málaga terugvinden tot de beroemde Spaanse wijnmaker Telmo Rodriguez. Rodriguez maakte Molino Real (de koninklijke molen), die nu wordt beschouwd als een van de beste dessertwijnen uit Spanje. Zoals bij alle Málagas, maken wijnbouwers deze wijn van de Pedro Ximénez en Moscatel druiven, die beide een verbazingwekkende diepte en complexiteit geven.

Spaanse wijnen

Spaanse druivensoorten

Tempranillo

De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druivensoort in Rioja in Spanje. In deze beroemde wijnstreek wordt de druif vaak gemengd met andere druiven (zoals de Garnacha Tinto) maar er worden steeds vaker wijnen geproduceerd met alleen Tempranillo als ingrediënt. En dat kan deze druif van hoge kwaliteit goed aan. Het is een druif die complexe, elegante en lang houdbare wijnen kan voorbrengen.

Naast Spanje wordt de druif ook veel gevonden in Argentinië. De Tempranillo heeft een dikke schil en is niet uitgesproken zuur of zoet. Daardoor zijn de wijnen over het algemeen heel toegankelijk. De wijnen zijn fruitig en hebben over het algemeen een niet al te hoog gehalte alcohol. De goede wijnen hebben aroma’s van specerijen en frambozen. Verder hebben de wijnen een diepe kleur en goede structuur waardoor ze goed houdbaar zijn.

Garnacha

De Garnacha is een druif die bestand is tegen hete en droge omstandigheden. Hij zorgt voor veel alcohol en veel kruidig fruit. De druif is ideaal voor veel rode mengwijnen. De druif wordt met name gebruikt in beroemde wijnen als Rioja (en natuurlijk in de wijnen van Chateauneuf du Pape). Oorspronkelijk komt de druif waarschijnlijk uit Spanje. De druif groeit in de hele Midi, het zuidelijk Rhonegebied, de Provence, Californië, Australië en Noordwest-Afrika.

De druif geeft vaak een smaak van lichtood fruit: rode bessen, aardbeien, frambozen, morellen. Ook zijn vaak specerijen te ontdekken als zwarte peper of gemalen gember. Soms is er ook een viooltjesachtige toon te ontdekken. In de warmere delen van Australië kan hij teerachtige, chocolade of zoethoutachtige smaak hebben. Hier kan de Grenache lijken op een geconcentreerde shiraz, duidelijk zoet.

Pedro Ximénez

De Pedro Ximénez is een witte druif die eigenlijk in alle Spaanse wijnstreken staat aangeplant maar in sommige gebieden de boventoon voert. De Pedro Ximénez staat vooral in de streek Cordoba geplant en komt daarnaast voor in Badajoz, Málaga en Valencia. Het is een druif met een hoog suikergehalte. Het is na de Palomino de meest gebruikte druif voor zoete Sherry. Daarnaast wordt de druif ook gebruikt in Malaga wijn. De rijpe druiven worden eerst zongedroogd en daarna pas vergist. Dit proces verloopt oxidatief. Anders gezegd: met zuurstof. Op deze manier krijgt de Sherry een bijzonder aroma. De wijnen worden op deze manier complex maar blijven tegelijk wel fris.

Naast sherry worden van de Pedro Ximénez ook steeds vaker droge witte wijnen geproduceerd. Hoewel de druif vooral in Spanje staat aangeplant vinden we deze ook terug in Chili.

Verdejo

De Verdejo druif wordt gerekend tot de beste witte druivenrassen waar Spaanse witte wijnen van gemaakt worden. Het wijngebied Rueda is het beste wijngebied als het gaat om de vinificatie van de Verdejo-druif. Met de Verdejo druif worden zeer aromatische, zachte wijnen met ‘body’. De Verdejo wordt veel aangeplant in de omgeving van Valladolid, Segovia en Avila. Het is het belangrijkste druivenras van het wijngebied Rueda.

De Verdejo toont in de geur uitgesproken aroma’s van grapefruit, citrus, bloesem, mineralen en kruiden. De wijnen zijn goed van structuur en hebben een goede balans. Verdejo’s wijnen hebben de geur en smaak van peren en krijgen na enige jaren op fles honingachtige tonen met een duidelijke indruk van noten. Van Verdejo wordt heerlijk Spaanse wijn gemaakt.

Carignan of Cariñena

De blauwe druivensoort Carignan komt oorspronkelijk uit Spanje. Niet iedereen zal bij het horen van Carignan denken aan het feit dat deze druif één van de meest aangeplante soorten is op de wereld. Deze soort geeft de rioja-mix zijn kleur en body. Deze druif maakt dus een belangrijk onderdeel van Spaanse wijn uit.

In de meeste traditioneel gemaakte riojas wordt hij als tegengewicht voor de licht garnacha gebruikt. De druiven hebben een dikke schil en leveren tanninerijke en alcoholrijke wijnen met een intense kleur. De druif kan hoge opbrengsten leveren en staat bekend als een producent van massawijnen.  Door te mengen met Grenache, Tempranillo of Syrah kan een goede wijn ontstaan. Vanzelfsprekend staat de druif aangeplant in veel wijnstreken van Spanje. Daarnaast staat Carignan veel aangeplant in het Zuid-Franse Languedoc-Roussillon.

Albariño

Albariño is dé druivensoort van het Galicische gebied Rías Baixas, dat is gelegen in het uiterste noordwesten van Spanje. Het is niet verwonderlijk dat juist hier deze druif het uitgangspunt van de wijnbouw is.

Het is gebied met veel regen en in deze natte en koele omgeving kan de Albariño zeer goed gedijen. Deze vochtigheid heeft ook een nadeel want het maakt de productie van duurder. Daarnaast is de schaalgrootte van de wijnbouw niet heel groot. De combinatie tussen kostbare productie en een stijgende populariteit zorgt ervoor dat in dit gebied de duurste witte wijnen van Spanje gemaakt worden. Daarbij is het wel goed om te weten dat je vrijwel altijd een kwalitatief goede Spaanse wijn in je glas hebt.

Cabernet Sauvignon

In de bovenstaande opsomming staat Cabernet Sauvignon niet genoemd. Dit komt omdat het geen inheemse Spaanse druivensoort is. Tegenlijk staat Cabernet Sauvignon veel aangeplant en worden er prachtige wijnen van gemaakt. Met name in Rioja wordt hij in mooie blends gebruikt.

Spaanse wijn kopen of bestellen

In ieder supermarkt of slijterij is goede Spaanse wijn te vinden. In Spanje wordt veel wijn gemaakt en daarvan wordt een aanzienlijk gedeelte naar Nederland geëxporteerd. Spaanse wijn kopen is dus volop mogelijk. Ook op deze site zijn veel Spaanse wijnen te vinden. Veel wijnen zijn per fles of doos te bestellen. Gebruik de informatie op deze pagina om de juiste rode, mousserende of witte wijn te vinden!