De Tempranillo is de belangrijkste blauwe druivensoort in Rioja in Spanje. In deze beroemde wijnstreek wordt de druif vaak gemengd met andere druiven (zoals de Garnacha Tinto) maar er worden steeds vaker wijnen geproduceerd met alleen Tempranillo als ingrediënt. En dat kan deze druif van hoge kwaliteit goed aan. Het is een druif die complexe, elegante en lang houdbare wijnen kan voorbrengen. Naast Spanje wordt de druif ook veel gevonden in Argentinië.

Kleur, geur en smaak van de Tempranillo

De Tempranillo druif heeft een dikke schil en is niet uitgesproken zuur of zoet. Daardoor zijn de wijnen over het algemeen heel toegankelijk. De wijnen zijn fruitig en hebben over het algemeen een niet al te hoog gehalte alcohol. De goede wijnen hebben aroma’s van specerijen en frambozen. Verder hebben de wijnen een diepe kleur en goede structuur waardoor ze goed houdbaar zijn. Hoewel de druif in heel Spanje wordt verbouwd komen de beste wijnen voort uit de gebieden waar het warm is. Voor hoogstaande wijnen heeft de druif een warm klimaat nodig. Deze omstandigheden zijn te vinden in Ribera del Duero, Rioja, Penedes en Navarra. Daar is de druif dus ook in grote hoeveelheden te vinden in de wijngaarden.

Blenden of op zichzelf

Omdat de Tempranillo druif in vergelijking met andere druiven niet heel uitgesproken is werd en wordt er vaak voor gekozen om de wijn te blenden. Anders gezegd: er worden druivensoorten als de Cabernet Sauvignon of Garnacha toegevoegd. Het karakter van de druif brengt met zich mee dat dit goed kan. Met name in de Rioja werd Cabernet Sauvignon in de blend gebruikt. Steeds vaker worden er echter wijnen gemaakt die uitsluitend van Tempranillo gemaakt worden. De wijn die gemaakt wordt in Ribera del Duero zijn vaak cepage-wijnen. Door de hoogte van de wijngaarden krijgen de wijnen een mooi karakter zodat ze geen toevoeging van andere smaken en aroma’s nodig hebben.

Eten en drinken

Omdat de Tempranillo wijnen zacht en toegankelijk zijn kunnen deze goed gecombineerd worden met verschillende gerechten. Bij de meest bekende Spaanse en Italiaanse gerechten is de wijn goed te drinken. Vooral bij gerechten met tomaat komt de wijn goed tot zijn recht. Wil je de wijn bij een barbecue drinken dan werkt dat in de meeste gevallen ook prima. Omdat rokerig vlees dus goed combineert Tempranillo wijnen dus ook goed te combineren met vlees en groenten van de gril. Wanneer je de wijn wilt combineren met vis kan je het beste een soort vis kiezen met een stevige smaak en structuur.

Populaire wijnen van Tempranillo

Waar staat Tempranillo aangeplant?

Tempranillo staat in meerdere landen aangeplant. Spanje staat duidelijk om nummer één. In Spanje staat 80% van alle wijnstokken geplant. Hier wordt dus veel wijn van deze druif geproduceerd. Daarnaast vind je in Portugal en Argentinië veel wijngaarden met druiven waar veel Tempranillo wijn mee gemaakt wordt. In Portugal wordt de Tempranillo anders genoemd. Daar heeft deze druif de naam Tinta Roriz gekregen. In Spanje kom je overigens ook andere benamingen tegen. In verschillende wijnstreken kom je de Tinto Fino, de Tinto de Toro of de Ull de Llebre. Het zijn allemaal klonen van de Tempranillo.

Ribera del Duero

Ribera del Duero is een Spaans wijngebied gelegen langs de rivier de Duero in het noorden van het land. De regio is vooral bekend om zijn rode wijn gemaakt van de Tempranillo druif en wordt beschouwd als een van de belangrijkste wijnregio’s van Spanje. Het klimaat van deze wijnstreek is continentaal, met hete zomers en koude winters. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen, wat helpt bij het produceren van wijnen met een goede zuurgraad en structuur. De Ribera del Duero is de thuisbasis van vele wereldberoemde wijnhuizen en de wijnen worden gewaardeerd om hun elegantie en complexiteit. Als je een liefhebber bent van Spaanse rode wijnen, probeer dan zeker de Ribera del Duero eens.

Rioja

De rioja is een wijnstreek in Noord-Spanje die bekend staat om zijn tempranillo wijn. De rioja is een van de oudste wijnstreken van Spanje en heeft een rijke wijnhistorie. De wijnstreek wordt gekenmerkt door zijn rijke, robuuste en kruidige rode wijn. De wijnen worden gemaakt van de Tempranillo druif. In veel wijn wordt deze dan gecombineerd met Cabernet Sauvignon. Veel rioja-wijnen rijpen op hout, waardoor ze een vollere smaak krijgen. Rioja-wijnen zijn perfect om te drinken bij gerechten met rundvlees of wild. 

Spaanse wijnen

Spaanse wijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn zowel lichte, frisse wijnen als robuuste, krachtige wijnen. De meest populaire spaanse wijn is de tempranillo. Deze rode wijn heeft een krachtige smaak met hints van vanille en koffie. De tempranillo is perfect voor een stevige maaltijd, aar kan ook prima als aperitief gedronken worden. Andere populaire spaanse wijnen zijn de garnacha en de monastrell. Beide rode wijnen hebben een fruitige smaak met wat kruidigheid. De garnacha is iets lichter dan de monastrell, maar beide wijnen gaan goed bij rundvlees of gevogelte. Als je van zoete wijn houdt, dan moet je zeker een moscatel proberen. Deze amberkleurige wijn heeft een siroopachtige structuur en is erg zoet van smaak. Moscatel is perfect als dessertwijn of bij kaasplaten.