De gewürztraminer is heeft een enigszins donkerroze tot blauwroze kleur maar wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Het is een oud druivenras dat al heel lang bekend is in de Elzas. Letterlijk betekent de naam ‘kruidige traminer’. Deze naam doet recht aan de wijn want de reuk en smaak is kruidig en geeft deze druif en wijn een herkenbare identiteit. De druif wordt vooral gebruikt voor cépage-wijnen in de Elzas. De druif wordt ook in Duitsland verbouwd. In de nieuwe wereld zoals in Australië en Argentinië wordt de druif ook succesvol voor wijnen gebruikt. Er worden ook prachtige zoete late-harvest wijnen van gemaakt.

Kleur, geur en smaak

Wijn gemaakt van Gewürztraminer heeft een intense gele kleur. Dit komt mede door de rode schil van de druif die het sap een gele kleuring mee geeft. De wijn heeft een heel rijk en typerende geur. Van een goede wijn is de neus heel krachtig en complex.  Aroma’s van lychee, passiefruit, ananas en mango zijn vaak te herkennen. Daarnaast wordt ook vaak de geur van rozen herkend. Daarnaast is de kruidigheid van de wijn typerend en zijn aroma’s van kruidkoek, pepermunt, kruidnagel, peper te vinden. Bij het proeven ontdek je dat de zuren altijd wat discreter zijn dan bij andere Elzasser druivenrassen. In de afdronk vind je het hele aromaspectrum van de neus terug, waar vaak nog zoethout bij komt.

In de wijngaard

De Gewürztraminer wordt al vroeg rijp en de opbrengst is gemiddeld. De bodem in de wijngaarden waar de druif het beste gedijt zijn kalkhoudende mergelbodems, graniet en bodems met klei en zand. De druif is veeleisend en wordt vaak op de beste terroirs geteeld.

Eten en drinken

De wijn die van deze druif gemaakt wordt laat zich goed combineren met kruidige gerechten, zoals met Elzasser zuurkool en met de Aziatische keuken. Als toonbeeld van originaliteit en typiciteit van de Alsacewijnen is de Gewurztraminer de perfecte begeleider van pikante gerechten en krachtig smakende kazen als munster, maar ook van foie gras en schotels met de pittigste specerijen of aromatische kruiden. Zodoende vormt hij de ideale partner van talrijke Aziatische gerechten uit de keukens van China, Indonesië, Maleisië, Thailand en India.

Wijnen gemaakt van Gewürztraminer