Chileense wijn

Chileense wijn is op het moment nog de meest prominente wijn van Zuid-Amerika. Het land is bij veel mensen vooral bekend om de wijnen met een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Dat wil echter niet zeggen dat Chili geen grote wijnen produceert. In de afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in nieuwe technieken waardoor er steeds meer wijnen met een eigen uniek karakter verschijnen.

Chileense wijn kopen kan tegenwoordig overal. In de supermarkt kan je juist wijnen uit Chili vinden die betaalbaar maar ook lekker zijn. Daarnaast worden er ook steeds beteren en duurdere wijnen in Chili gemaakt. Chili brengt zowel rode als witte wijnen voort. Veel Chileense witte wijn wordt gemaakt van Chardonnay. Op zich niet raar want deze druif past zich overal goed aan.

Chileense wijn is een steeds populairder wordende keuze voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Het land heeft een lange geschiedenis van wijnproductie, die teruggaat tot de 16e eeuw toen de Spanjaarden het land koloniseerden. Hoewel Chileense wijn ooit bekend stond als een “B-film” in de wijnwereld, heeft het de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars gemaakt en staat het nu bekend als een van de beste wijnproducerende landen ter wereld.

Unieke terroir

Het geheim van de populariteit van Chileense wijn ligt in het unieke terroir van het land. Het lange, smalle land heeft een zeer gevarieerd landschap, met verschillende klimaten en bodemsoorten die elk een verschillende invloed hebben op de druiven. Het grootste deel van de Chileense wijnbouw vindt plaats in de centrale vallei van het land, die bestaat uit de subregio’s Maipo, Colchagua en Casablanca.

Druivensoorten in Chili

De meest populaire druivensoorten die in Chili worden verbouwd zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon is de meest aangeplante druivensoort en wordt beschouwd als de koning van de Chileense wijn. De druif gedijt goed in het droge klimaat van de centrale vallei en produceert wijnen met een uitgesproken smaak van donker fruit, zoals bramen en zwarte bessen, met subtiele hints van kruiden en ceder.

Een andere interessante druivensoort die in Chili wordt verbouwd, is de Carmenere, die tot de jaren ’90 bijna was uitgestorven. Carmenere wordt beschouwd als de nationale druif van Chili en heeft een onderscheidend smaakprofiel van rood fruit, peper en specerijen.

Chileense wijn heeft de afgelopen jaren veel internationale erkenning gekregen en heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen. Chileense wijnen zijn over het algemeen betaalbaarder dan veel van hun Europese tegenhangers, wat ze aantrekkelijk maakt voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar kwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Een van de belangrijkste redenen waarom Chileense wijn zo populair is, is de duurzaamheid van de wijnbouw in het land. De meeste Chileense wijnproducenten zijn gecertificeerd door duurzaamheidsprogramma’s en zijn toegewijd aan het minimaliseren van hun impact op het milieu. Veel wijngaarden zijn ook betrokken bij gemeenschapsprojecten om lokale gemeenschappen te ondersteunen.

Er zijn veel verschillende Chileense wijnhuizen en elk heeft zijn eigen unieke kenmerken. Enkele van de meest bekende wijnhuizen zijn Concha y Toro, Santa Carolina, Montes en Errazuriz. Het is zeker de moeite waard om verschillende wijnhuizen en wijnen te proberen om te ontdekken welke jouw persoonlijke favorieten zijn.

Meer Chileense wijnen