Prosecco is een witte druivensoort waarmee mousserende wijn met dezelfde naam gemaakt wordt. Het is ook een regio in Veneto in Noordwest Italië. Velen noemen de Proseccodruif “Glera.” De meeste Prosecco wijnen moeten jong en fris gedronken worden. Koop dus altijd het nieuwste wijnjaar. De geur van prosecco ruikt naar bloemen, perzik met nuances van vanille. De wijn smaakt droog maar is niet echt zoet. In vergelijking met champagne is prosecco wel zoeter. Er is ook prosecco rosé. Deze wordt gemaakt door de toevoeging van Pinot Noir. Deze toevoeging levert de geur en smaak van aardbeien toe aan de wijn.

De druif Prosecco

De druif komt eigenlijk alleen voor in Italië, in de regio van Venetië en Frioul. De druif heeft de ideale eigenschappen om mousserende wijnen van te maken. De structuur van de druif is licht en de druiven bevatten niet al te veel suikers. Dit betekent dat de zuurtegraad perfect is en zorgt voor frisse wijnen. Prosecco is vrijwel altijd een wijn zonder jaartal. De wijn wordt gemaakt bij de Charmat of ook wel ‘tank methode’ genoemd. Dit betekent dat in vergelijking met Champagne de tweede gisting niet in de fles plaats vindt maar in stalen tanks. De bedoeling hiervan is om het frisse fruitige van de Prosecco druif te behouden. Dit in vergelijking met de aanwezigheid van de gistsmaak in Champagne.

Drie soorten Prosecco

Er zijn 3 soorten prosecco, frizzante, spumante en tranquillo. De meest bekende variant, prosecco frizzante, heeft een wat lagere koolzuurdruk. De frizzante wordt gebotteld en afgesloten met een kurk en een touwtje. Prosecco spumante bevat meer koolzuur en meer mousse. De spumante wordt gebotteld in een stevige fles en, net als champagne, afgesloten met een kroonkurk. Tranquillo prosecco is niet sparkling maar gewoon een stille wijn.

Het verschil tussen prosecco en Champagne

Hoewel prosecco veel gedronken wordt, krijgt prosecco niet altijd de waardering die het verdiend. Dat heeft voor een deel met champagne te maken. Te snel wordt deze drank gezien als een goedkoper alternatief voor champagne. En dat is vreemd. Want prosecco heeft niets met champagne te maken. De vergelijking doet aan beiden geen recht. Prosecco kenmerkt zich door de frisheid en fruitigheid. Dat zijn kenmerken die veel minder passen bij Champagne en bijvoorbeeld cava.

Wat eet je bij prosecco?

Prosecco staat niet bekend als eetwijn. Het wordt immers het meeste gedronken als aperitief. Wanneer de wijn met eten wordt gecombineerd dan zijn dat hapjes (fingerfood). En dat kan ook uitstekend. Tegelijk is prosecco prima te combineren met wit vlees (zoals kip en ander gevogelte), lichte pastagerechten en salades. Drink de wijn in een smal glas.

Kwantiteit of kwaliteit

Mede door de populariteit is de kwaliteit van prosecco ook niet altijd geweldig. Dat is de reden dat er soms ook wat smalend over prosecco gedaan kan worden. Wanneer een bepaalde soort wijn populair wordt komt er vrijwel altijd een strijd tussen kwantiteit en kwaliteit. Door de populariteit neem de productie vaak toe en dit gaat bijna altijd ten koste van de kwaliteit. Voor prosecco betekent het dat er een grote verschillen in kwaliteit van de wijnen zit. Er zijn hele eenvoudige wijnen beschikbaar met een een daarbij behorende lage prijs. Daarnaast worden er ook gewoon hele goede wijnen gemaakt. Iets meer betalen betekent zeker in het geval van prosecco ook een veel betere wijn.

prosecco bestellen
zoete prosecco
prosecco gemaakt
fles prosecco
assortiment prosecco
italiaanse wijn
favoriete prosecco
feestelijke gelegenheid
naam prosecco verwijst

Populaire Prosecco wijnen