Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry mengt. Het levert een wijn op die in zijn soort weer heel veel verschillende stijlen kent. Sherry heeft zijn oorsprong in Jerez de la Frontera in het Zuidwesten van Spanje. Binnen de EU mag alleen wijn uit Jerez ook daadwerkelijk sherry genoemd worden.

Soorten sherry

Fino: is een fijne droge Jerez-wijn. Manzanilla lijkt daar een beetje op, maar heeft een iets lichtere smaak.
Amontillado: is een droge en zeer aromatische wijn. Hij heeft meer body dan Fino en Manzanilla. De wijn is amberkleurig en heeft hinten van hazelnoot. Het alcoholpercentage is 16-20% en de wijn rijpt soms meer dan 30 jaar in soleras.
Oloroso: kenmerkt zich over het algemeen door een hazelnootachtig aroma.
Palo cortado:
Cépagewijnen: zijn Moscatel-wijnen die versterkt worden tijdens de gisting. Door de dood van het gist (door het hoge percentage alchol) blijft er veel restsuiker over. Deze wijnen behoren tot de zoetste stijl sherry.
Age-dated sherry:
Vintage sherry: wijn uit een individueel jaar.
Single cask sherry:wijn die wordt gebotteld uit één bijzonder vat met een bijzondere wijn.
Pedro Ximénez (PX): een verfijnde zoete Jerez-wijn die fantastisch smaakt bij diverse kazen en chocolade desserts! De smaken variëren van fris droog tot hemels zoet.

Waar komt sherry vandaan?

Jerez-wijn kan alleen worden gemaakt in het gebied rondom Jerez de la Frontera, in de Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Jerez y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda, zoals het wijngebied officieel heet. Het gebied wordt gekenmerkt door een aantal factoren: het microklimaat, de bijzondere bodem en de inheemse druivensoort Palomino. De lange, lokale tradities op het gebied van wijnbouw en de rijping van de wijnen zorgen samen voor het unieke karakter van de wijnen van Jerez. Het microklimaat in dit gebied zorgt voornamelijk in de late herfst en de lente voor regen. Tijdens de lange, droge zomers weten de relatief koele en vochtige aanlandige winden de hitte enigszins in toom te houden. De palomino druif is de meest voorkomende druivensoort. Ruim 90% van de wijngaarden in het productiegebied is beplant met deze witte Jerez-druif. De twee andere officieel toegestane druivensoorten zijn de witte Pedro Ximénez en de eveneens witte Moscatel. Beide soorten zijn bestemd voor de zoete Vinos de Jerez-varianten. De beste wijngaarden zijn gelegen op bijzondere bodems: de Albarizas. De witte kalkhoudende gronden lenen zich uitstekend voor de wijnbouw. Deze bodem werkt als een spons. Ze nemen het water op tijdens de regenperiode en weten het zo lang vast te houden, dat de wortels tijdens de droge zomers toch over voldoende vocht kunnen beschikken. Kortom, een samenspel van factoren zorgt voor het unieke karakter van Jerez. échte Vinos de Jerez komen dan ook alleen uit de Jerez streek in Spanje.

Hoe wordt Sherry gemaakt?

Vrijwel alle Jerez-wijnen worden gemaakt van de palominodruif. Lichte Jerez-wijnen (Fino en Manzanilla) riipen onder flor, een natuurlijke gistlaag. Hierdoor ontstaan mooie droge witte wijnen. Oloroso en Medium rijpen langdurig in eikenhouten vaten en krijgen daardoor een diepere smaak. Een zoete Jerez (PX) wordt gemaakt van de Pedro Ximénezdruif.

Het solerasysteem

Door middel van het solerasysteem worden Jerez-wijnen van verschillende – soms heel oude- jaren zodanig vermengd dat elke Jerez-soort zijn eigen uniforme smaak ontwikkelt. De oudste vaten, de soleras, liggen onderop. Daarboven liggen verschillende lagen met vaten, de criaderas. Als er Jerez-wijn uit de onderste vaten van de solera is getapt om te bottelen, wordt deze bijgevuld uit de vaten erboven. Dat gaat zo door tot de bovenste vaten, waarin zich de jongste Jerez-wijnen bevinden.

Populaire Sherry wijnen