Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witte en blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaalt uiteindelijke de kleur. Daarnaast bepaalt de leeftijd van de wijn mede de kleur. De kleur van de wijn kan behoorlijk verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel of zelf oranje of bruin gaan vertonen. Daarnaast heb je droge witte wijn of kan het om zoete witte wijn gaan.

Witte wijnsoorten

De verschillen tussen wijnen kunnen groot zijn. Dat maakt het niet eenvoudig om witte wijn zomaar op soort in te delen. Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten witte wijn. In eerste instantie is witte wijn in te delen in drie soorten: droge witte wijn, zoete witte wijn en mousserende witte wijn. In zekere zin is die laatste een ingewikkelde categorie omdat mousserende witte wijn zowel droog als zoet zijn.

Droge witte wijn

De smaak van de witte wijn wordt vaak met droog benoemd wanneer er weinig suiker in zit. Een wijn met meer suiker wordt zoet genoemd. Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker. Een droge wijn met wijn suiker is bijvoorbeeld de Franse Muscadet. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte Bourgogne kunnen zijn. Droge wijn hebben de woorden sec , dry of trocken op de etiketten staan. Een halfdroge wijn heeft wel een klein beetje restsuiker. Mensen die hier niet van zuur houden ervaren deze wijnen als zachter.

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn krijgt haar zoete smaak door de aanwezigheid van meer restsuiker in vergelijking met drogere (minder zoete wijnen). Uiteraard is smaak subjectief dus of een wijn zoet is, wordt verschillende beleefd. Daarnaast wordt de smaak niet alleen bepaald door de hoeveelheid suiker in de wijnen. Met name de soorten en hoeveelheid zuren die aanwezig zijn, bepaald voor een groot deel te smaak. Omdat de zoete smaak toegankelijk is, drinken beginnende wijnliefhebbers vaak zoete wijn. Daarnaast zijn het uitstekende wijnen als aperitief of als dessertwijnen.

Mousserende witte wijn

Hoewel mousserende wijn zowel droog als zoet kan zijn, kiezen wij toch om deze te benoemen als aparte soort. Dit omdat bubbels in de wijn echt wel een wezenlijk verschil is met stillen wijn. Daarnaast is de productie ook echt anders. Mousserende witte wijnen hebben vrijwel altijd een tweede gisting en natuurlijk echt een andere smaak en beleving. Goede voorbeelden van droge mousserende wijnen zijn Champagne, Prosecco en Cava. Zoete varianten zijn Moscato d’Asti en Asti Spumante.

Witte wijnstreken

In alle wijnlanden wordt witte wijn gemaakt. En dat geldt ook voor de meeste wijnstreken. Tegelijk zijn er een aantal wijnstreken die onderscheidend zijn als het gaat om de productie van witte wijn. Het is handig bij het kiezen van wijn om iets van deze streken te weten. Dan weet je op een gegeven moment dat in Chablis droge witte wijnen worden gemaakt en dat het in Sauternes eigenlijk altijd om zoete wijn gaat. De wijnstreken op deze pagina zijn het vermelden waard en zeker om naar uit te kijken en een keer te proeven. Het helpt ook om te vergelijken. Chardonnay uit de Bourgogne smaakt anders dan uit Chili. Sauvignon Blanc uit de Loire is anders dan uit Nieuw-Zeeland. Hebben we het over een fruitige witte wijn of juist over een kruidige witten wijn? Ook kan een streek zich richten op zoete witte wijn terwijl de andere bekend staat om de mousserende wijn. We zetten de meest belangrijke wijnstreken waar witte wijn wordt gemaakt op een rij.

Rueda

Rueda

Rueda wijn staat bekend om zijn frisse aroma en smaak. Dit heeft alles te maken met de Verdejo druif die de meest prominente is in de gehele streek. Uit deze warme en droge streken komen zachte, frisse en aromatische wijnen met stevigheid voort. Een streek met een geheel eigen karakter. De...

Rias Baixas

Rias Baixas

Rias Baixas is één van de koelste en natste wijngebieden van Europa. Opvallend dat het een wijngebeid is in het Zuiden, aan de kust van de Atlantische Oceaan in Spanje. In Galicië, waar van oorsprong een Keltische bevolking woont, een Keltische taal gesproken wordt en de doedelzak één van de...

Marlborough

Marlborough is de meest beroemde wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Hier worden inmiddels wereldberoemde wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc. Het klimaat en de omstandigheden lijken gemaakt voor het maken van wijnen van deze druif. Hetzelfde geldt voor de Pinot Noir. Van deze druif worden ook prachtige...

Condrieu

Condrieu

Condrieu, zo’n 40 km ten zuiden van Lyon aan de rechteroever van de Rhône, is het belangrijkste herkomstgebied voor witte wijn in de noordelijke Rhône. De wijnen die hier vandaan komen zijn altijd gemaakt van 100% viognier. De wijngaarden (± 168 ha in 2013) liggen als een lint van zo’n 16 km...

Rheingau

Rheingau

De Rheingau is één van de 13 kwaliteitswijngebieden in Duitsland. Het strekt zich voornamelijk uit over de regio Rheingau langs de Rijn bij Wiesbaden – daar waar de Main in de Rijn uitmondt en scherp naar het westen buigt – de zogenaamde Rheinknie – vervolgens langs de zuidrand van...

Pouilly-Fuissé

Pouilly-Fuissé

De wijngaarden van de Pouilly-Fuissé wijnen liggen rondom vijf verschillende dorpen. De stijl van deze witte wijn kan daardoor flink uiteenlopen, maar vaak is de wijn zeer vol en rijk van smaak. Liefhebber beweren dat deze streek de beste witte wijnen oplevert. De moeite waard om eens uit te...

Pouilly Fumé

Pouilly Fumé

Pouilly Fumé is een klassieke Franse droge witte wijnsoort gemaakt van Sauvignon Blanc. Sinds 1937 heeft deze wijnstreek een AOC-classificatie en maakt deel uit van de Loire. De AOC ontstond uit twee dorpjes; Puilly en Fumé die samengevoegd werden tot de inmiddels zo bekende naam. De reden was...

Tokaji

Tokaji

Tokaji is een stadje in de regio Noord Hongarije. Het ligt op 44 km ten oosten van Miskolc en slechts 65 km van de Oekraïense grens, te midden van lage heuvels (domb) waar de wijnstokken overheen klimmen. Waar de rivieren de Bodrog en Tisza samenvloeien, ligt op de rechteroever Tokaj, het stadje...

Monbazillac wijn

Monbazillac wijn

Monbazillac is een wijnregio (of appellation) waar zoete wijnen gemaakt worden. De regio is te vinden in de grotere wijnregio Bergerac, in Zuid-Frankrijk. De wijnen worden edelzoet genoemd omdat ze gemaakt worden wijn druiven die aangetast zijn door een schimmel met de naam Botrytis. De wijnen...

Chablis

Chablis

Witte wijnen uit de Bourgogne worden door veel liefhebbers als meest verfijnd wijnen ter wereld beschouwd. Wijnen uit Chablis zijn altijd van 100% Chardonnay gemaakt. Er zijn heel wat wijndrinker die lyrisch zijn over deze wijnen. Binnen de Bourgogne is de Chablis zonder twijfel de meest populaire...

Sancerre wijn

Sancerre wijn

Sancerre is vooral bekend om de droge mooie witte wijn. De Sancerre ligt in de Loire en is gelegen aan de oevers van de rivier de Loire. Het gebied is beroemd om zijn heerlijke frisse wijnen van de Sauvignon blanc. Op andere plaatsen wordt deze druif als moeilijk ervaren maar in de Sancerre worden...

Sauternes

Sauternes

Sauternes en Barsac zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exlcusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea....

Meursault wijn

Meursault wijn

Meursault wijn wordt gerekend tot de top van de witte Bourgogne wijnen. De wijngaarden rondom het dorp Meursault geven kwaliteitswijnen die rijk zijn maar tegelijk ook heel verfrissend zijn. Binnen deze appellation zijn geen grand crus te vinden. Wel worden er zeer goede premiere crus wijn...

Eten en witte wijn

Witte wijn wordt doorgaans koel of gekoeld geserveerd. Hoe koel hangt van meerdere factoren af. Het type wijn en/of de kwaliteit van de witte wijn spelen hierbij een rol. Hoe koeler de wijn genuttigd wordt hoe minder de wijn haar smaak kan prijsgeven. Het zijn daarom vaak de wat mindere wijnen die aanbevolen worden koud te drinken. Bij welk gerecht welke witte wijn het beste gedronken kan worden, is juist van betreffende wijn en gerecht afhankelijk. Een droge wijn smaakt prima bij een salade of vis, maar is bij kaas ook heerlijk. Voor halfdroge wijn geldt hetzelfde. Het is maar net hoe een bepaald gerecht bereid is en wat erin zit. Zoete wijnen kunnen bij bepaalde desserts gedronken worden. Bij een paté, bepaalde kaas of zomaar zelfstandig verdient het vaak zelfs de voorkeur.

Droge witte wijn

Witte wijn wordt ‘droog’ genoemd wanneer deze weinig of geen restsuiker bevat. De beste droge witte wijnen worden volgens velen in Europa gemaakt. Maar ook buiten Europa weet men steeds betere witte droge wijn te produceren. Droge witten wijnen zijn er in allerlei varianten. Er zijn wijnen waar het fruit overheerst. Ook zijn er wijnen die juist een rokerige of toasty smaak hebben. Anderen zijn vol en rond en hebben in hun afdronk een smaak van boter.

Geen of weinig restsuiker

Droge witte wijn is een wijnsoort met geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De witte wijn wordt aangeduid met `sec`, `dry` of `trocken`. Halfdroge witte wijn bevat meer restsuiker en wordt soms aangeduid met `demi sec`, `semi dry`, `halbtrocken` of `feinherb`.

Populaire witte wijnen

Gebruikte druiven voor witte wijn

In veel gevallen is de naam van de druif ook de aanduiding van de wijn. In die zin kan de wijn dan snel herkennen. Er worden alleen ook veel blends gemaakt waarbij de samenstelling van de druiven niet zomaar te herkennen zijn. Daarnaast zijn er wijngebieden die niet kiezen voor het aangeven van de druivensoorten. Wanneer je een witte wijn uit Sancerre drinkt is het handig om te weten dat het dan om een droge witte wijn gaat die van Sauvignon Blanc gemaakt is. Vaak zijn dit tafelwijnen of juist wijnen met een oude, klassieke of beroemde naam. Hoewel er heel veel soorten witte wijn zijn worden de onderstaande druiven het meest gebruikt.

Vermentino wijn

Vermentino wijn

De Vermentino druif is een witte druif die voorkomt in de Italiaanse wijngebieden Sardinië, Ligurië en Toscane. Er wordt vanzelfsprekend witte wijn van geproduceerd. De Vermentino is een aromatische druif met een smaakprofiel dat doet denken aan bloemen, ananas en perzik. Het klimaat in Ligurië en...

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez

De Pedro Ximénez is een witte druif die eigenlijk in alle Spaanse wijnstreken staat aangeplant maar in sommige gebieden de boventoon voert. De Pedro Ximénez staat vooral in de streek Cordoba geplant en komt daarnaast voor in Badajoz, Málaga en Valencia. Suikergehalte Het is een druif met een hoog...

Muscat of Moscato

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig...

Silvaner

Silvaner

Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een “y”. Het is een oud druivenras dat toegankelijke witte wijnen oplevert. De druif wordt niet echt veel meer aangeplant omwille van zijn speciale smaakpatroon. De wijn heeft immers bijna geen smaak van zichzelf, zodat het terroir...

Viognier

Viognier

Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Frankrijk in de Rhône is aangeplant. De Viognier is als soort niet erg productief. Dat is één van de redenen dat de druif niet zo veel was aangeplant. Eigenlijk alleen in een klein deel van het Rhonedal. Op de steile en beroemde wijngaarden van...

Sémillon

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld. Sémillon verkiest vooral kiezel, klei en kalkbodems en houdt van een...

Pinot Meunier

Pinot Meunier

De Pinot Meunier geeft lichte rode wijnen of milde rosé met een fruitige geur van viooltjes en jong rood fruit. Wijn om jong te drinken. Maar meestal wordt de Pinot Meunier gebruikt als ingrediënt voor mousserende wijnen, vooral Champagne. Waarschijnlijk is het een afstammeling van de Pinot Noir....

Pinot Blanc

Pinot Blanc

De Pinot Blanc geeft delicate, soms wat ingetogen, vaak frisse witte wijnen. Doorgaans zijn ze droog, met een brede, toegankelijke smaak die een beetje doet denken aan Chardonnay. Je kunt bij ons zes wijnen van de Pinot Blanc kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina. Het is een beetje...

Picpoul

Picpoul

De Picpoul druif geeft fris-droge witte wijn met wat perzik, milde kruidigheid maar vooral verkwikkende citroen en limoen. Een wijn voor bij oesters, garnalen of vis, die je het beste jong kan drinken want van lang in de kelder liggen wordt hij echt niet frisser. Je kunt bij ons twee wijnen van de...

Müller-Thurgau

Müller-Thurgau

Goede wijnen van de Müller-thurgau combineren een zwoele, kruidige neus met een frisse smaak. Ze hebben een zacht aroma van groen fruit en citrus, met iets van perzik en muskaat. Ze zijn licht, aangenaam fris en makkelijk drinkbaar. De Müller-thurgau is een door Herman Müller uit het Zwitserse...

Marsanne

Marsanne

Dit regelmatig dragende druivenras is genoemd naar een dorpje bij Montélimar en heeft zich verspreid over een groot gebied in het zuiden van Frankrijk. Het ras met kleine druiven verkiest arme bodems met stenen en een zonnig droog klimaat. Bij vinificatie wordt vaak macération (pelliculair)...

Trebbiano

Trebbiano

Trebbiano is een witte druivensoort die best veel aangeplant staat in Italië. Toch staat de druif niet op zichzelf niet enorm hoog aangeschreven. Normaal gesproken wordt er niet hele bijzondere wijn van gemaakt. De wijnen hebben een neutrale smaak met frisse zuren. Daarom wordt de druif vooral...

Gewürztraminer

Gewürztraminer

De gewürztraminer is heeft een enigszins donkerroze tot blauwroze kleur maar wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Het is een oud druivenras dat al heel lang bekend is in de Elzas. Letterlijk betekent de naam ‘kruidige traminer’. Deze naam doet recht aan de wijn want de reuk en smaak is...

Chenin Blanc

Chenin Blanc

De Chenin Blanc komt van oorsprong uit de vallei van de Loire in Frankrijk. Nog steeds wordt deze witte druif hier verbouwd, maar dit loopt de laatste jaren wel terug. Deze druif wordt verder ook nog verbouwd in Washington, Chili en Nieuw-Zeeland. Maar verreweg de meeste wijn van dit soort komt...

Torrontes

Torrontes

Als je een wijnliefhebber bent zoals ik, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de Torrontes-druif. Maar weet je hoe het smaakt? Waar komt het vandaan? Welk voedsel past goed bij deze unieke variëteit? In deze blogpost beantwoord ik al deze vragen en meer zodat je deze bijzondere druivensoort...

Pinot Grigio of Pinot Gris

De Pinot Grigio (of ook wel Pinot Gris) is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. De Pinot Grigio is familie van de bekende druivensoort Pinot Noir. De kleur van de schil is grijs waardoor de druif meer kleur afgeeft in vergelijking met andere witte druivensoorten. Naast de kleur geeft de schil bijzondere aroma’s af. Omdat de druif ook zeer laat geoogst kan worden, kunnen er ook goede zoete witte wijn van gemaakt worden. Door de late oogst heeft de druif een hoge concentratie aan suiker en aroma’s zoals exotische en gedroogde vruchten, maar ook bloemige geuren zoals jasmijn of wilde rozen. Pinot Grigio wijnen zijn goed te herkennen omdat ze altijd een zoetige eigen karakteristieke smaak hebben.

Chardonnay

Oorspronkelijk komt de Chardonnay druif uit de Bourgogne maar komt inmiddels over heel de wereld voor. Dit komt omdat de druif een geweldig groot aanpassingsvermogen heeft. De druif kan uit de voeten op veel verschillende soorten bodem en klimaat. Dit resulteert in kwalitatieve goede Chardonnay wijn met uiteenlopende eigenschappen en smaken. De Chardonnay druif is vroeg rijp en kan goed tegen warmte en kou. Van de druif worden stille wijnen en mousserende wijnen gemaakt zoals champagne. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif Pinot Blanc, maar heeft een heel andere smaak. Omdat deze druivensoort over heel de wereld aangeplant is, kunnen de smaken van de wijn ook flink verschillen. 

Sauvignon Blanc

Veel mensen denken dat van de Sauvignon Blanc geen grote wijnen gemaakt worden. De Sauvignon Blanc druif is echter één van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. De druif is behoorlijk veelzijdig. Aan de ene kant worden er toegankelijke wijnen van gemaakt. Daarnaast worden er in Sancerre en Pouilly-Fumé ’s werelds meest uitgesproken aromatische droge witte wijnen van gemaakt. De moderne wijndrinker is vaak op zoek naar een wijn die hen directe frisheid en fruit biedt, in plaats van een heel subtiele wijn die bewaarpotentieel heeft. Voor hen is een Sauvignon Blanc-wijn ideaal. 

Witte wijn kopen

Uiteraard kan je witte wijn in iedere supermarkt of slijterij kopen. Daarnaast zijn er ook volop online mogelijkheden om witte wijn te kopen. Klik hier voor onze top 10 witte wijnen voor de mooiste wijnen. Het zijn de witte wijnen die het meest op deze site bezocht of bekeken worden.