De Vermentino druif is een witte druif die voorkomt in de Italiaanse wijngebieden Sardinië, Ligurië en Toscane. Er wordt vanzelfsprekend witte wijn van geproduceerd. De Vermentino is een aromatische druif met een smaakprofiel dat doet denken aan bloemen, ananas en perzik. Het klimaat in Ligurië en Toscane waar deze druif staat aangeplant, is ideaal voor Vermentino: de zonnige dagen helpen de druiven rijpen, terwijl de koele avonden ervoor zorgen dat ze hun frisheid behouden. Vermentino wijn is vaak droog, licht en verfrissend, en met hun fruitige smaak perfect om op een warme zomerdag te drinken. Omdat Vermentino zo’n flexibele druif is, past hij ook goed bij een verscheidenheid aan gerechten.

 

Oorsprong een aanplant van Vermentino

De Vermentino druif komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt al eeuwenlang verbouwd op het eiland Sardinië.Vermentino is een inheems druivenras uit Italië. Zover we kunnen nagaan werd er in de 14e eeuw op Sardinië al heerlijke wijn van gemaakt. Het is nog steeds zo dat de meeste Vermentino druiven daar staan aangeplant. Inmiddels wordt de druif naast Sardinië ook op het vasteland van Italie verbouwd. Daar wordt ook wel de naam favorita gebruikt. Naast Italie wordt er Vermentino wijn gemaakt in Frankrijk. Meestal wordt deze dan gecombineerd in een blend met de Rolle druif. Op bijvoorbeeld Corsica worden mooie witte wijnen van de druif geproduceerd.

Vermentino di Gallura DOCG

Vermentino di Gallura DOCG moeten we apart noemen. Deze wijnstreek is gelegen in de regio Gallura op Sardinië. De Gallura-regio staat bekend om zijn granietbodems, die de daar geproduceerde wijnen een kenmerkende minerale kwaliteit geven. Vermentino di Gallura DOCG kreeg voor het eerst de DOCG-status in 1996 en wordt momenteel geproduceerd door 22 verschillende wijnhuizen. De wijn is typisch licht van body, met delicate aroma’s van citrus en kruiden. Vermentino di Gallura DOCG is een uitstekende begeleider van visgerechten en kan het beste jong worden geconsumeerd.

Twee soorten Vermentino wijn

Er worden grofweg twee soorten Vermentino wijn geproduceerd. Ten eerste de meer lichtere witte  wijn met een hoge zuurgraad en mooie frisse zuren. Deze wijn heeft aroma’s van bloemen en fruit. Daarnaast wordt een vollere en meer romige wijn geproduceerd. Eigen dus een volle witte wijn.

Eten en drinken bij Vermentino

Vermentino wijnen combineren goed met eten. Daarbij moet je wel weten met wat voor Vermentino wijn je te maken hebt. De lichtere met hoge zuurgraad of de meer vollere variant. De zuurdere variant gaan goed samen met vis. In Italië combineren ze deze witte wijn met gefrituurde vis of pastagerechten met geroosterde groenten. De vollere variant kan ook met vis (bijzonder inktvis) en combineert goed met allerlei kazen.

Meer Vermentino wijnen

Lijkt de Vermentino druif op Sauvignon Blanc?

Vermentino en Sauvignon Blanc zijn beide witte druivensoorten die gebruikt worden om frisse en aromatische witte wijnen te produceren. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, hebben ze ook hun unieke kenmerken:

Overeenkomsten

Frisheid: Beide druiven produceren over het algemeen wijnen met een hoge zuurgraad, wat resulteert in een frisse en levendige smaak.

Aromatisch Profiel: Zowel Vermentino als Sauvignon Blanc zijn bekend om hun aromatische kwaliteiten, hoewel de specifieke aroma’s en smaken kunnen variëren.

Verschillen

Herkomst: Vermentino is vooral te vinden in de Italiaanse regio’s Ligurië, Toscane en Sardinië, maar ook in Corsica (waar het bekend staat als Malvoisie) en enkele andere delen van de Middellandse Zee. De Sauvignon is oorspronkelijk afkomstig uit de Loire-vallei in Frankrijk maar is nu wereldwijd verspreid, met name in Nieuw-Zeeland, Chili, Zuid-Afrika en Californië.

Smaakprofiel: Deze Italiaanse wijn heeft vaak noten van groene appel, peer, amandel en soms een zoute mineraliteit. Aan de andere kant heeft de Blanc vaak uitgesproken aroma’s van limoen, groene appel, passievrucht en, in sommige gevallen, kenmerkende noten van kruisbes en vers gemaaid gras.

Terroir: Terwijl Sauvignon Blanc zijn karakteristieke smaak in verschillende terroirs behoudt, kan Vermentino sterk worden beïnvloed door waar het wordt geteeld, wat resulteert in variaties in smaak en aroma.

Hoewel beide druiven frisse witte wijnen opleveren die uitstekend zijn voor warm weer, hebben ze hun unieke identiteiten. Voor wijnliefhebbers kan het leuk zijn om de verschillen en nuances tussen de twee te verkennen.

Wat is de beste Vermentino wijn?

Het identificeren van de “beste” Vermentino-wijn is subjectief en kan afhangen van persoonlijke smaakvoorkeuren, de specifieke jaargang, en het terroir waar de druif is verbouwd.- Een perfecte wijn bestaat in zekere zin natuurlijk niet. Echter, er zijn verschillende versies van deze witte wijn die internationaal erkend zijn voor hun kwaliteit.

Vermentino is vooral bekend uit Italiaanse regio’s zoals Ligurië, Toscane en Sardinië. In Sardinië wordt het bijvoorbeeld vaak aangeduid als Vermentino di Gallura, vooral als het uit het noorden van het eiland komt, waar sommige van de meest gewaardeerde Vermentino-wijnen worden geproduceerd.

Enkele producenten en wijnen om te overwegen, gebaseerd op hun reputatie en kwaliteit, zijn:

  1. Cantina di Gallura: Ze produceren Vermentino di Gallura Superiore, die vaak hoge waarderingen ontvangt.
  2. Poggio al Tesoro: Hun “Solosole” uit de Toscaanse kust is een expressieve en goed gemaakte Vermentino.
  3. Sella & Mosca: Hun “La Cala” Vermentino di Sardegna is een betaalbare maar toch kwalitatieve optie.

Er zijn ook uitstekende wijnen gemaakt van de Vermentino druif uit andere regio’s, zoals Corsica en zelfs uit nieuwe wereldregio’s zoals Californië en Australië.

Om de “beste” Vermentino voor jou te vinden, is het een goed idee om verschillende wijnen uit verschillende regio’s te proeven en te vergelijken. Wijnrecensies, sommeliers en lokale wijnhandelaren kunnen ook aanbevelingen doen op basis van je smaakvoorkeuren.