Barolo wijn is volgens veel wijnkenners de beste appellation van Italië en dus de beste Italiaanse wijn. Deze rode wijn wordt ook wel de koning van de Italiaanse wijnen genoemd. De beste Barolo wijn brengt de elegantie van de Nebbiolo druif perfect tot uitdrukking. De beste wijngaarden liggen op soms redelijk steile hellingen en zijn omringd door de heuvels van de Langhe. De bodem is overwegend kalkhoudend, met hoge concentraties magnesium en mangaan in het noordwestelijk deel en veel ijzer in het zuidoostelijk deel. Dit verschil verklaart waarom de wijnen uit het noordwesten elegant en de wijnen uit het zuidoosten krachtig zijn.

De kwaliteit van Barolo wijnen

Barolo wijn is bijzonder. Voor de één is het een favoriete wijn en voor de ander juist niet. Het is zeker geen regulier wijn of een doordrinker. De wijnen uit dit gebied hebben een exclusief karakter en moet je ook zo benaderen. Het betekent dat je een bijzondere wijn drinkt en dat het zeker de moeite waard is om een keer te proberen. De wijnen hebben een bijzonder karakter die je niet vaak bij andere wijn ontdekt. Zo zijn tonen van teer, rozen en gedroogde kruiden te ontdekken.

Barolo Riserva

Een Barolo Riserva moet volgens de regels die gelden voor deze DOCG wetgeving twee jaar langer rijpen dan de reguliere Barolo. De fles komt pas op de markt als deze minimaal 5 jaar ( 62 maanden) heeft gerijpt. Dat is nodig door de aanwezigheid van stevige tannines. Door deze rijping op eikenhouten vaten ontstaat een prachtige wijn. De smaak van een Barolo Riserva is zeer rijk, complex en verfijnd door de tannines die zijdezacht geworden zijn.

De druif Nebbiolo

Nebbiolo is de druif waarvan de wijn Barolo gemaakt wordt. De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Er wordt alleen rode wijn van gemaakt. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode ’s ochtends de dalen in Piemonte De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië, en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de Italiaanse druivensoorten genoemd.

Moderne Barolo wijn

Moderne Barolo wijnen zijn rijper en romiger dan traditionele. Dat komt door het gebruik van nieuw hout. Traditionele Barolo wijn is vaak veel complexer. Ze ruikt niet niet simpelweg naar vanille, maar ook naar tabak, teer en rook. Alle goede Barolo wijn heeft een inktzwarte kleur en bevat rijke fruitaroma’s, een krachtige structuur en zijn verfijnd voor zulke zware wijnen. Veel producenten weigeren zich aan te passen aan de moderne trends en smaken. Zij blijven de druif Nebbiolo op een traditionele manier behandelen en maken er klassieke rode wijn van. Op deze manier lukt het nog steeds om deze bijzonder wijn uit het Barolo gebied te proeven.

In de wijngaard

Barolo wijnen worden gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een traditionele soort druif uit Italië. De Barolo wordt exclusief gemaakt van deze bijzonder druif.

Kleur, geur en smaak

Een mooie Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Een traditioneel gemaakte Barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom lange rijping. Het is daarmee een krachtige rode wijn die ‘getemd’ moet worden. Een aantal producenten maakt tegenwoordig Barolo die jeugdig gedronken kunnen worden.

Waarom is Barolo zo duur?

De prijs van wijn wordt door veel verschillende factoren bepaald. Het heeft in eerste instantie te maken met de productie van de wijn. Wanneer druiven met hand geplukt worden betekent dit dat de arbeidskosten omhoog gaan. Daarnaast speelt kwaliteit en exclusiviteit ook een grote rol. Wanneer een wijn geliefd is, gaat de prijs doorgaans omhoog. Dat is bij Barolo wijnen ook aan de hand.

Eten en drinken

Je kunt Barolo wijn het beste combineren met vleesgerechten. Met rood vlees gerecht haal je het beste van de wijn naar boven.

Wat zijn de beste Barolo wijnen?