Cabernet Sauvignon wijn is ontzettend populair. Zowel bij de wijndrinker als de wijnboer is dol op deze druif. Dat komt natuurlijk in eerste instantie door de aroma’s en smaak die de druiven aan de wijn geven. Daarnaast de druif betrouwbaar, winterhard en geven de wijnstokken goede opbrengsten. Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Een belangrijke kenmerk van de druif is dat hij voldoende zon en warmte nodig heeft om te rijpen. Er wordt doorgaans krachtige en stevige rode wijn van gemaakt.

Kleur, geur en smaak

Het sap van Cabernet Sauvignon is zeer aromatisch. De wijnen zijn er in verschillende soorten en dat heeft vooral met de mate van rijping te maken. In een typische Cabernet Sauvignon ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. In de geur speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel.

De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. Pitten zijn, naast de schil, de belangrijkste tanninebron van wijn. Door zijn tannine is deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen. Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel. Als de Cabernet Sauvignon druif in een te koel klimaat groeit nijgen de wijnen naar onrijpheid en zijn wat dun. Een te warm klimaat maakt de wijn wat vlak en geeft een indruk van gestoofd fruit in de geur en smaak.

 

Cabernet met andere druiven

In de winkel zal je Cabernet Sauvignon wijn heel vaak als een blend tegenkomen. Oorspronkelijk werd de druif eigenlijk altijd gemengd met andere druiven (in een blend dus). In Bordeaux was het namelijk niet eenvoudig om het fruit van de Cabernet Sauvignon helemaal rijp te krijgen. Daardoor werden de wijn te hard. Meestal werd er gemengd met Merlot, Cabernet Franc of Petit Verdot. Op deze manieren worden de wijnen toegankelijker. De Cabernet Sauvignon Merlot combinatie levert een mooie rode wijn op waar de beiden druiven elkaar goed aanvullen. In de Nieuwe Wereldlanden zie je dat de boeren de druiven door het warme klimaat makkelijker rijp krijgen. Daar komt Cabernet Sauvignon dus veel vaker als cépagewijn tegen.

Waar staat Cabernet Sauvignon aangeplant?

 De druif Cabernet Sauvignon staat het meest aangeplant in Frankrijk. De regio met de meeste Cabernet druiven is Bordeaux. Daarnaast hebben veel wijnmakers in Chili gekozen voor aanplant van deze druif. Hier worden veel kopieën van de klassieke wijnen uit Bordeaux gemaakt. Daarna komen de Verenigde Staten, Australie en Spanje. 

Bordeaux

De wijnen van Bordeaux behoren tot de meest beroemde ter wereld en Cabernet Sauvignon is een van de meest prominente druivensoorten in de regio. Vaak wordt hij hier aangevuld met Merlot, Cabernet Franc en/of Petit Verdot. Cabernet Sauvignon, ontstaan ​​in het begin van de 18e eeuw, werd al snel een favoriete variëteit vanwege zijn diepe kleur en volle smaak.

Tegenwoordig is het een van de meest aangeplante druivensoorten ter wereld en is het te vinden in wijnen uit uiteenlopende landen als Chili, Australië en de Verenigde Staten. Hoewel bordeauxwijnen typisch een mix zijn van verschillende druivensoorten, is cabernet sauvignon vaak de dominante variëteit, die zijn onderscheidende karakter bijdraagt ​​aan enkele van ’s werelds meest gevierde wijnen.

Napa Valley

Napa Valley is een van ’s werelds belangrijkste wijnregio’s en cabernet sauvignon is de belangrijkste druif. Napa Valley Cabernets staan ​​bekend om hun intense fruitsmaken en complexe aroma’s, en ze hebben een aantal van de hoogste prijzen ter wereld. Het klimaat en de bodem van Napa Valley zijn bij uitstek geschikt voor cabernet sauvignon, en door het lange, warme groeiseizoen in de regio kunnen de druiven volledig rijp worden.

Napa Valley Cabernets zijn doorgaans rijk en vol van smaak, met stevige tannines en een lange afdronk. Ze kunnen jong of jarenlang in de kelder worden gedronken. Of u nu op zoek bent naar een wijn voor een speciale gelegenheid of een wijn voor dagelijks gebruik, Napa Valley Cabernet Sauvignon zal u zeker bevallen.

Soorten wijn

Cabernet Sauvignon wijn is normaal gesproken rood. Naast rode wijn wordt de Cabernet Sauvignon druif ook in rosé wijn gebruikt. De smaak van Cabernet Sauvignon zorgt hier vooral voor fruitigheid.

Eten en drinken

De smaak van Cabernet Sauvignon wijn is vaak stevig. Mooie combinaties zijn met rood vlees zoals biefstuk. Ook kan je deze wijnen meestal goed combineren met wat meer stevige of harde kazen. In de zomer zijn wijnen van Cabernet Sauvignon goed te schenken bij een BBQ. 

Cabernet Sauvignon wijnen bewaren

Cabernet Sauvignon wijn heeft doorgaans behoorlijk wat tannine. Het zorgt ervoor dat de wijn redelijk goed tot zeer goed houdbaar is. Er zijn wijnen die met gemak 25 jaar bewaard kunnen worden. Een aantal wijnen hebben de potentie om door het bewaren ook zo te rijpen dat ze beter worden. Dat gaat wel om een heel klein aantal wijnen. Vaak zijn dit ook wijnen die van een Cabernet Sauvignon Merlot blend gemaakt zijn.

Zuid Afrika

Zuid Afrika is een unieke wijland, waar de perfecte klimatologische omstandigheden zorgen voor heerlijke wijnen. Cabernet Sauvignon is ook aanwezig als druivensoort in Zuid Afrika, en produceert zeer fruitige en krachtige wijnen. De druif doet het uitstekend in de warme zomermaanden, en rijpt langzaam op de steile hellingen. Cabernet Sauvignon wijnen zijn zeer aromatisch, met plezierige geuren van zwarte kersen, cassis en rozen. De smaak is robuust en krachtig, met zachte tannines en een aangename zuurgraad. Deze wijnen lenen zich uitstekend voor verschillende gerechten, maar zijn ook erg lekker om ‘op zichzelf’ te drinken.

Wijn bij zeebaars

Wijn bij zeebaars

Bij het kiezen van een wijn die goed past bij zeebaars, zijn er verschillende factoren om te overwegen, waaronder de bereidingswijze en de smaakprofielen van zowel de vis als de wijn. Over het algemeen worden witte wijnen aanbevolen voor zeebaars vanwege hun frisse en...

Wijn bij tonijn

Wijn bij tonijn

De perfecte combinatie van eten en wijn kan een werkelijk magische ervaring zijn. Ongeacht de gelegenheid, of het nu gaat om een ​​informeel diner of een luxe gala, de juiste combinatie van wijn en eten kan elke maaltijd naar een hoger niveau tillen. Een klassieke...

Wijn bij kabeljauw

Wijn bij kabeljauw

Als het gaat om het combineren van wijn met vis, beschouwen velen witte wijn als de meest natuurlijke en heerlijke aanvulling. En als het gaat om witte vis zoals kabeljauw, zijn er tal van wijnen die een extra smaaklaag kunnen toevoegen en de eetervaring naar een...

Wijn bij lamsvlees

Als je op zoek bent naar een verrukkelijke combinatie die het beste van twee werelden naar boven haalt, dan kunnen wijn en lamsvlees de perfecte match zijn. Lamsvlees is een rijk en smaakvol vlees met verschillende vetgehaltes, wat een uitdaging kan vormen als het...

Wijn bij kip

Als het gaat om het combineren van wijn met kip, zijn er tal van opties buiten de typische kalkoen- en cranberrysauzen. Het is geen geheim dat kip ongelooflijk veelzijdig vlees is dat op veel manieren kan worden bereid, waardoor het compatibel is met verschillende...

Wijn bij kalkoen

Kalkoen is een klassiek hoofdgerecht voor vakantiediners, maar het kan een uitdaging zijn om het perfecte wijnarrangement te vinden. Hoewel er veel opties zijn om uit te kiezen, passen bepaalde wijnen beter bij kalkoen dan andere. In deze blogpost zullen we enkele van...