Zoete witte wijn krijgt haar zoete smaak door de aanwezigheid van meer restsuiker in vergelijking met drogere (minder zoete wijnen). Uiteraard is smaak subjectief dus of een witte wijn zoet is, wordt verschillende beleefd. Daarnaast wordt de smaak niet alleen bepaald door de hoeveelheid suiker in de wijnen. Met name de soorten en hoeveelheid zuren die aanwezig zijn, bepaald voor een groot deel te smaak. Omdat de zoete smaak toegankelijk is, drinken beginnende wijnliefhebbers vaak zoete wijn. Daarnaast zijn het uitstekende wijnen als aperitief of als dessertwijnen.

Hoe wordt de wijn zoet?

De wijze waarop zoete witte wijn ontstaat of gemaakt wordt is verschillend. Ten eerste is de hoeveelheid suiker in de druiven natuurlijk van groot belang. Daarom worden druiven voor zoete witte wijn over het algemeen laat geplukt. Wanneer tijdens de gisting van de wijn de suiker in alcohol wordt omgezet en deze een percentage van 12-14% heeft bereikt, sterven de gistcellen af. De restsuiker bepaald dan de zoetheid van de wijn. Deze beschreven methode is het meest natuurlijk. Daarnaast kan de mate van zoetheid ook door de wijnmaker bijgesteld worden. Bij versterkte wijnen wordt tijdens de gisting alcohol toegevoegd. De gistcellen sterven dan eerder af en op die manier blijft er meer restsuiker over. Daarnaast kan het ook dat er suiker wordt toegevoegd aan de wijn. Dit wordt chaptaliseren genoemd.

 

Populaire zoete witte wijn

Edele rotting

Wellicht zijn de meest bijzondere zoete witte wijnen de wijnen die edele rotting ondergaan. De meest bekende streken met wijnen gemaakt door edele rotting zijn Sauternes, Tokaji en Monbazillac. De druiven worden door het meestal vochtige klimaat aangetast door een schimmel. Deze schimmel verschrompelt de druif waardoor het percentage water afneemt. Op deze manier een ontstaat er door de verwerking van de  zeer geconcentreerde druiven een zoete witte wijn die gecombineerd met de invloed van de schimmel een bijzondere en zeer exclusieve smaak oplevert.

Zoete witte wijnstreken

Sauternes

Sauternes (en Barsac) zijn twee wijngebieden in het zuiden van de Graves in Bordeaux. In deze gebieden worden heerlijke exclusieve zoete witte wijnen geproduceerd. De wijnen worden hier gemaakt van de Sémillon en Sauvignon blanc met edele rotting, veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea. Het resulteert in geconcentreerde druiven die prachtige zoete witte wijn oplevert.

Monbazillac

Monbazillac is een wijnregio (of appellation) waar zoete witte wijnen gemaakt worden. De regio is te vinden in de grotere wijnregio Bergerac, in Zuid-Frankrijk. Deze zoete witte wijn worden edelzoet genoemd omdat ze gemaakt worden wijn druiven die aangetast zijn door een schimmel met de naam Botrytis. De wijnen hebben een grote gelijkenis met Sauternes maar zijn veel goedkoper.

Tokaj

Tokaji is een stadje in de regio Noord Hongarije.  De tokaj witte wijn die er gemaakt wordt is veelal zoet. Eén van de droge soorten is de Tokaji szamorodni száraz (száraz betekent droog). Tokaji szamorodni édes is de zoete szamarodni. De meest bijzondere witte wijn is de variant van Tokaji Aszú, die zoet is.

Rheingau

De Rheingau is één van de wijngebieden met kwaliteitswijnen Duitsland. Het strekt zich voornamelijk uit over de regio Rheingau langs de Rijn bij Wiesbaden. Bij elkaar is er ongeveer 3100 hectare met druivenstokken beplant. Het merendeel is Riesling. Naast droge wordt ook een zoete variant geproduceerd.

Beaumes-de-Venise

Beaumes-de-Venise is een wijngebied in het het zuiden van de Rhone. Naast rode wijnen wordt ook deze bijzondere witte zoete variant gemaakt.  Deze zoete witte wijn wordt gemaakt van muskaatdruiven. Het zijn heerlijke sappig wijnen met de zoete, geurige smaak van rijpe muskaatdruiven. 

Moezel

In de Moezel in Duitsland bestaat een lange traditie van de productie van zoete witte wijn. Het gaat om Spätlese wijnen waarvan de druiven laat geoogst worden. Net zoals Rheingau gaat her om voornamelijk wijnen die van Riesling gemaakt worden.

Gebruikte druiven voor zoete witte wijn

In principe kan van iedere druif zoete witte wijn gemaakt worden. Het hangt immers helemaal van de hoeveelheid suiker die in de zoete wijnen aanwezig is. Er zijn alleen wel een paar druivensoorten die de eigenschappen bezitten om hele goede zoete witte wijn te maken. Alleen zoet is namelijk niet genoeg. Juist de combinatie met specifieke zuren in de wijn maakt een wijn tot een lekker of goede wijn. De volgende druivensoorten worden gebruikt voor de beste zoete witte wijnen.

Riesling

Van de druif Riesling worden heerlijke zoete witte wijnen gemaakt. De druif groeit voornamelijk in Duitsland, de Elzas in Frankrijk, Australië en Amerika. De kleur, geur en smaak van deze wijnen hebben een eigen onderscheidend karakter. Een zoete Riesling wordt door vrijwel iedere liefhebber van wijn gewaardeerd.

Muscat of Moscato

De Muscat of Moscato is een druif die vooral gebruikt wordt voor zoete witte Muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is er daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stugge schil. 

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die zoete witte wijnen kan leveren. De heldergele, soepele en aromatische wijnen van sémillon hebben een tamelijk lage zuurgraad, kunnen droog tot zoet zijn en hebben vaak een hoog alcoholgehalte. Ze geuren naar honing, droge vruchten, bijenwas, bloemen en fruit. 

Gewürztraminer

De gewürztraminer is een oud druivenras dat al heel lang bekend is in de Elzas. Letterlijk betekent de naam ‘kruidige traminer’. Dat is terecht omdat de wijnen een kruidige geur hebben. Er worden ook prachtige zoete witte wijnen van gemaakt.

Sauvignon Blanc

Van Sauvignon Blanc worden naast droge ook heerlijke zoete witte wijnen gemaakt. Het mooi aan deze druif is de hoge zuurgraad. Dat geeft prachtige zoete wijnen die het proeven waard zijn.

Grüner Veltliner

Net zoals bij Sauvignon Blanc worden er van Grüner Veltliner naast droge wijnen ook uitstekend zoete witten wijnen gemaakt. Je moet er soms even naar zoeken maar moet genoemd worden tussen de druiven voor zoete wijnen.

Zoete witte wijnsoorten

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste moscato druiven en is afkomstig uit de bekende wijnstreek Piemonte in Italië. Door velen wordt de wijn beschouwd als de beste moscato wijn in de wereld.

Witte Port

Bij Port denken de meeste wijndrinkers aan rode wijn. Er is echter ook witte en rosé port. De wijn komt net zoals rode port uit Douro een wijnstreek in Portugal. Witte port wordt anders dan de rode variant gemaakt van enkel witte druiven. Het zijn dan altijd inheemse druivensoorten die niet al te bekend zijn: códega, malvasia fina, esgana cão, gouveio, rabigato, and verdelho.

Vin Santo

Echt Toscaans is ook de Vin Santo (letterlijk ‘heilige wijn’). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte Trebbiano- en Malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge versie, die iets weg heeft van een droge fino sherry. De betere Vin Santo’s hebben een DOC, waarvan er inmiddels meer dan 10 bestaan. 

Passito

De Italiaanse benaming voor natuurlijk zoete wijn, gemaakt van gedroogde druiven, is Passito. Het drogen van de druiven gebeurt op matten of door de trossen op te hangen. De druiven krijgen door het vochtverlies zoveel suikers dat slechts een deel ervan vergist; de rest geeft een weelderig zoete smaak aan de wijn. Een druif die zich goed leent voor het maken van passitowijn is de Moscato.

Eiswijn

Eiswijn is een bijzondere soort zoete witten wijn. De wijn wordt namelijk zoet door de druiven laat te plukken en in de ijzige kou te laten hangen. Op deze manier bevriezen de druiven en wordt de concentratie suikers (en andere stoffen) groter. Op deze manier ontstaat een geconcentreerde zoete wijn met gekonfijt fruit en hinten van honing.

Sherry

Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry mengt. Het levert een wijn op die in zijn soort weer heel veel verschillende stijlen kent. 

Zoete witte wijnen

Wat eet je bij zoete witte wijn?

Zoete witte wijn kan uitstekend ingezet worden als aperitief of als dessertwijn. Daarbij wordt een mousserende zoete witte wijn eerder als aperitief geschonken. Zoete witten wijnen kun je het beste bij zoete gerechten serveren. Dan komen zowel de wijn als het gerecht tot hun recht.