Marsala wijn is de oudste en bekendste Italiaanse versterkte wijn die geproduceerd wordt in de omgeving van het oude stadje Marsala in het westen van het Italiaanse eiland Sicilië. John Woodhouse ontdekte deze wijn in 1773 toen hij als handelaar weer op Sicilië terugkeerde. In deze periode waren verstrekte wijnen enorm populair in Engeland. Binnen de kortste keren was deze variant op port en sherry enorm populair.

Druiven en productie van Marsala wijn

Typische Marsala wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Belangrijkste druivenrassen zijn: Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola. De most van de wijn wordt gestild met pure wijnalcohol om de gisting vroegtijdig te stoppen en het fruit van de most in de wijn te behouden.

Soorten Marsala wijn

Marsala wijn is in te delen in drie groepen van kleurtinten: Oro (goudgeel), Ambra (bruin/amber) en Rubino (robijnrood). De (zoet)smaken gaan van secco (droog), demisecco (halfdroog) tot dolce (zoet). Marsala kent geen specifiek wijnjaar. Dit komt omdat het altijd een menging is van verschillende jaargangen. In sommige gevallen gaat het om een serie jaargangen. Er worden heel nauw gekeken en geproefd hoe ieder jaar de Marsala rijpt en wordt daarna gemengd. Deze aanpak zorgt ervoor dat de smaak en kwaliteit door de jaren heen zeer constant blijven.

Solera-systeem

Afhankelijk van het gebruikte solera-systeem zijn er wel verschillende leeftijdscategorieën. Van jong tot oud zijn dit: Fine, Superiore, superiore riserva, vergine en het oudste stravecchio. De rijping varieert dan van 1 tot 5 en soms zelfs meer dan 20 jaar. Met name de drogere, wat langer gerijpte varianten kunnen een behoorlijke kwaliteit halen. Marsala is een DOC geklasseerde wijn en laat zich zeer goed combineren met kazen. Een klassieke combinatie is de wijn drinken met blauwe kazen. Bijvoorbeeld een lang gerijpte Marsala met een sterke kaas als parmezaan of een goudkleurige halfdroge marsala met zachte gorgonzola. Een goede marsala kan op kamertemperatuur gedronken worden. Eenvoudige soorten licht gekoeld. Marsala is een ingrediënt van het klassieke Italiaanse dessert tiramisu.

Kwaliteit

De Siciliaanse druiven leveren sterk aromatische wijnen op. Een aantal (19 stuks) hebben een DOC-kwalificatie ontvangen. In de 19e eeuw was Marsala wijn een hype en kende het een bloeiperiode. Toen de consumptie daalde werden allerlei manieren bedacht om de wijnen weer aantrekkelijk te maken. Daar vloeide alleen wel een ingewikkeld systeem uit voort. De beste wijnen komen van de hoger gelegen wijngaarden waar een relatief koeler klimaat heerst. Er zijn nog hele exclusieve soorten te vinden zoals Vergine en Vergine Stravecchio

Toegevoegde smaken

De kwaliteit en prijs van Marsala wijn is net zoals bij andere wijn heel divers. Er zijn zeer excusieve wijnen met een bijzondere smaak en kwaliteit. Daarnaast zijn er ook hele eenvoudige en betaalbare marsala wijnen. Deze kom je nogal eens tegen met een toegevoegde smaak. De typische Marsale heeft geen toegevoegde smaak. Deze toegevoegde smaak kan je herkennen op het etiket. De meest bekende toevoeging zijn:

Uovo – Dit is een Marsala wijn met ei. Deze marsala wordt veel gebruikt bij het klaarmaken van gerechten zoals in sauzen en de zabaglione.
Caffè – Met koffie
Mandorla – Met amandel
Fragola – Met aardbei
Mandarino – Met mandarijn

Marsala wijn kopen

Hoewel niet alle typische Marsala ook exclusief of duur is, kan je de wijn niet overal kopen. Marsala wijn kopen is dus niet altijd eenvoudig.  

marsala wijn jumbo
zoete marsala
hartige gerechten
droge marsala
cantine pellegrino marsala fine