Veel mensen denken dat van de Sauvignon Blanc geen grote wijnen gemaakt worden. Deze druif is echter één van de meest populaire witte druivenrassen ter wereld. De druif is behoorlijk veelzijdig. Aan de ene kant worden er toegankelijke wijnen van gemaakt. Daarnaast worden er in Sancerre en Pouilly-Fumé ’s werelds meest uitgesproken aromatische droge witte wijnen van gemaakt.

De moderne wijndrinker is vaak op zoek naar een wijn die hen directe frisheid en fruit biedt, in plaats van een heel subtiele wijn die bewaarpotentieel heeft. Voor hen is een Sauvignon Blanc-wijn ideaal. De meest belangrijke karaktereigenschap van de druif is het doordringende en direct herkenbare aroma. Bijzonder is dat de verschillende stadia van rijpheid zeer uiteenlopende aroma’s voortbrengen. Aan het begin van de rijping zijn toetsen van buxus, paprika en vlier te herkennen. Zodra de vruchten rijper worden, ontwikkelen zich juist aroma’s van passievrucht en kruisbes. Bereiken de druiven het overrijpe stadium, dan is meloen te proeven.

Oorsprong van de druif

De Sauvignon Blanc komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij in veel gevallen gemengd met Semillon. De beste wijnen van deze druif worden gemaakt in de Loire en Nieuw-Zeeland. Met name in Marlborough worden uitstekende wijnen geproduceerd. Ook goede maar iets mindere wijnen worden gemaakt in Touraine in de Loire.

Kleur, geur en smaak van de Sauvignon Blanc

In de beroemde wijndorpen Sancerre en Pouilly-Fumé in de Noord-Franse Loire wordt Sauvignon Blanc vaak op hout gerijpt. Hierdoor ontstaan aroma’s zoals citrus. Dit gebeurt nadat de wijnen in luchtdichte tanks geproduceerd worden. Het sap van de Sauvignon Blanc is namelijk erg gevoelig voor zuurstof. Door de reactie met zuurstof verdwijnen de aroma’s van buxus en groene paprika. Alleen op deze manier is het mineralige in de witte wijn te behouden.

Sauvignon Blanc wijn

Van de Sauvignon Blanc worden heel verschillende wijnen gemaakt. In Sancerre en Pouilly-Fumé brengt de druif prachtige mineralige wijnen voort. In Nieuw-Zeeland gaat het juist om hele frisse en fruitige wijnen. In de streek Marlborough worden hele complexe wijnen gemaakt waarin aroma’s van buxus, limoen en passievrucht te ontdekken zijn. In Chili maken ze ook wijnen van de Sauvignon Blanc. In de Casablanca Vallei (dicht bij de kust) worden strakke en frisse wijnen geproduceerd.

Populaire wijnen van Sauvignon Blanc