Voor veel mensen is een goede champagne niet te vergelijken met andere wijn. Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gebied met dezelfde naam in Frankrijk. De meeste champagne is wit (en het meest bekend) maar er is ook rosé champagne. Er worden in veel wijngebieden goede mousserende wijnen geproduceerd. Alleen mousserende wijn uit de Champagne regio, gemaakt volgens de méthode champenoise mag de naam champagne dragen.

De Champagnestreek

In het noordelijkste wijngebied van Frankrijk wordt champagne geproduceerd. De streek kenmerkt zich door lage temperaturen zodat de druiven langzaam rijp worden. Dit zorgt voor een hoge zuurgraad die weer van belang is voor het langzame rijpingsproces van champagne. Naast het klimaat zorgt ook de bodem voor het unieke van de streek. De kalkachtige bodem heeft een unieke bijdrage aan het karakter van champagne.

De méthode traditionelle

Buiten deze regio heet de vinificatie méthode traditionnelle. In Frankrijk wordt deze wijn aangeduid met de term “crémant”. In de Baltische EU-staten (met name Letland) worden ondanks het EU-verbod toch mousserende wijnen onder de naam Sovjetskoje Sjampanskoje (Sovjet-champagne) verkocht. Zij claimen dat de Franse overheid de tsaristische overheid (ten tijde van Lev Golytsin) een ‘oneindig’ recht op het voeren van de naam ‘champagne’ heeft verleend. In de meeste westerse landen wordt champagne traditioneel bij bijzondere gebeurtenissen gedronken, zoals met oudjaar, bij de doop van een schip, bij een jubileum of na een geboorte. Behalve de mousserende wijn wordt er in de Champagnestreek op zeer beperkte schaal ook witte, rode en rosé stille wijnen gemaakt, die sedert 1974 het AOC-label coteaux-champenois dragen. De bekendste ervan is de rosé des Riceys, uit het uiterste zuiden van de Champagnestreek. Dit is de enige wijn die drie nominaties mag dragen: champagne, coteaux-champenois et rosé des Riceys.

 

Druiven

Champagne wordt meestal geproduceerd van een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. Er zijn 6 druivenrassen toegestaan, maar 3 daarvan worden het meest gebruikt. Chardonnay wordt het meeste gebruikt als witte druivenras. Daarnaast worden Pinot blanc, Arbane en Petit Meslier als witte druif gebruikt. De blauwe druivenrassen die het meest gebruikt worden zijn Pinot noir en Pinot meunier. Verreweg de meeste champagne is wit. Geheel rode champagne wordt niet geproduceerd. Er is ook rosé champagne. In tegenstelling tot de meeste andere wijngebieden is het in de Champagne wel toegestaan om rosé te maken door rode en witte wijn te mengen. Champagne die helemaal geproduceerd is van witte druiven wordt blanc de blancs genoemd. Champagne van alleen blauwe druiven noemt men blanc de noirs.

Elke druivensoort heeft specifieke eigenschappen. Pinot Noir geeft Champagne gewicht en diepte. Pinot Meunier geeft goede zure en meer fuitigheid die met name in jonge wijnen herkend wordt. Deze druif rijpt ook eerder waardoor de kans minder groot is op rot. Chardonnay brengt elegantie en finesse aan Champagne. Ze geeft een soort romigheid en meer frisse fruitaroma’s.

 

Soorten champagne onderscheiden

Er zijn veel verschillende soorten champagne te koop. Om de verschillen goed uit elkaar te houden is het goed om van een aantal termen op de hoogte te zijn. Naast de verschillende zoals ze hier onder beschreven zijn maken de meeste champagnehuizen diverse cuvées en hebben een topcuvée, waarvan sommige blends zijn uit diverse wijngaarden zoals Moët & Chandon met hun Dom Pérignon, Veuve Clicquot met hun La Grande Dame en Louis Roederer met hun Cristal. Daarnaast zijn er zogeheten “single vineyard” wijnen, wijnen uit één wijngaard, die het hoogst worden aangeslagen, zoals Bollinger met hun Vieilles Vignes Françaises, Krug met hun Clos des Mesnil en Clos d’Ambonnay en Billecart-Salmon met hun Clos Saint-Hilaire.

Populaire Champagne wijnen