De Pinot Grigio (of ook wel Pinot Gris) is een witte druivensoort waar witte wijnen van gemaakt worden. De Pinot Grigio is familie van de bekende druivensoort Pinot Noir. De kleur van de schil is grijs waardoor de druif meer kleur afgeeft in vergelijking met andere witte druivensoorten. Grigio of Gris betekent grijs en wijst op de kleur van de druif. Naast de kleur geeft de schil bijzondere aroma’s af die je in de wijn terug kan proeven. Door het klimaat en de grond waarop de Pinot Grigio groeit, kunnen er verschillen in smaak ontstaan. In Italië, waar pinot grigio vandaan komt, proef je vaak citrusfruit en bloemen. In Alsace (Frankrijk) heeft de pinot grigio een rijkere smaak door de wat zwaardere bodem en is er wat fruitiger dan in Italië. Je kan pinot grigio serveren bij diverse lichte gerechten of als aperitief.

Pinot Grigio of Pinot Gris?

Zowel de Pinot Grigio druif als de Pinot Gris worden steeds vaker in wijnen verwerkt. Beiden groeien in populariteit in onder andere Australië en Europa. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het met de Pinot Gris als Pinot Grigio om precies dezelfde druivensoort gaat. De verschillende benaming is afhankelijk van het (taal)gebied waarin de druif wordt verbouwd. Waar de vinificatie van traditionele Pinot Gris in de Franse regio Alsace plaatsvindt, dankt de Pinot Grigio haar naam aan het Italiaanse grondgebied waarop de druif verbouwd wordt. Het verschil is grondgebied is dan ook de grootste factor voor de smaakverschillen tussen de Pinot Gris en Pinot Grigio wijnen. De Franse variant staat bekend om haar stevigheid en grote hoeveel fruit in de neus en mond. De Italiaanse Grigio wordt gezien als licht zoet, kruidig, met hinten van citrus. Deze twee regio’s bepalen vandaag de dag de stijl voor wijnmakers in Duitsland, Australië en de Verenigde Staten. Ben je op zoek naar een wat stevigere wijn uit een van deze landen, dan kun je het best een Pinot Gris nemen. Past de lichtere wijn beter bij jou, dan is de Pinot Grigio een goede uitkomst.

Populairste Pinot Grigio wijnen

Oorsprong van de Pinot Grigio

Het is niet helemaal zeker maar de Pinot Grigio komt waarschijnlijk uit de Bourgogne in Frankrijk. De druif komt ook veel voor in de Elzas, Duitsland en Italië. Met de druif wordt in deze gebieden zeer goede wijnen gemaakt. Omdat de druif ook zeer laat geoogst kan worden, kunnen er ook goede dessertwijnen van gemaakt worden. Door de late oogst heeft de druif een hoge concentratie aan suiker en aroma’s zoals exotische en gedroogde vruchten, maar ook bloemige geuren zoals jasmijn of wilde rozen. Pinot Grigio wijnen zijn goed te herkennen omdat ze altijd een zoetige eigen karakteristieke smaak hebben.

Kleur, geur en smaak

De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De druif gedijt dus bij wat koeler weer. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn. Van Pinot Grigio wordt dus geen rode wijn gemaakt. In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De Pinot Gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van Pinot Grigio daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.

Is de Pinot Grigio zoet of droog?

Veel wijndrinkers vragen zich af hoe je deze druif (en de wijn uiteraard) nu precies moet inschatten? Is Pinot grigio wijn nu zoet of droog? Het antwoord is niet zo eenvoudig omdat er verschillende stijlen zijn. De wijnen uit de Elzas zijn doorgaans iets zoeter. De Italiaanse en Duitse wijnen zijn doorgaans frisser en droger. 

Wijnstreken

Dit bijzondere druivenras staat in verschillende wijnstreken aangeplant. De druif groeit op veel plaatsen maar in sommige streken komt het fruitig karakter beter naar boven. Hier een opsomming van de meeste bekend streken waar men van deze druif wijn geproduceerd wordt.

Elzas

De druif wordt in veel regio’s over de hele wereld verbouwd, maar Franse Pinot Gris wijnen uit de regio Elzas in Frankrijk behoren tot de meest gevierde. Dit is gedeeltelijk te danken aan het ideale klimaat en de bodem in deze regio, die frisse droge witte wijn van uitzonderlijke kwaliteit produceren. Als je op zoek bent naar een heerlijke, frisse witte wijn om van te genieten, probeer dan zeker de wijnen uit de Elzas.

Alto-Adige

In deze wijnstreek in Noord Italië wordt prachtige Pinot Grigio wijn gemaakt. In het Noorden van Italië is het in vergelijking met het Zuiden een koel klimaat. Voor dit druivenras is dat uitstekend.

Andere gebieden

Vanzelfsprekend staan er op op veel verschillende wijngaarden varianten van deze druif aangeplant. De druif is zelfs terug te vinden in Nieuw Zeeland.

Populairste Pinot Grigio wijnen

Vergelijken met andere druiven

Om de druif Pinot Grigio goed te typeren kan het helpen om deze te vergelijken met andere druivenrassen. Hoewel de druif verwant is met Pinot Noir is deze lastig te vergelijken omdat daar voornamelijk rode wijnen en Champagne van wordt geproduceerd. Het is zinvoller om te vergelijken met andere bekende witte druiven.

Wat is het verschil tussen Pinot Blanc en pinot gris?

Pinot Blanc en pinot gris zijn twee soorten witte wijndruiven. Beide druiven zijn lid van de pinot-familie, waartoe ook de pinot noir behoort. De blanc variant is een witte druif die zijn oorsprong vindt in de Bourgogne in Frankrijk. Het staat bekend om zijn frisse, droge smaak en zijn veelzijdigheid met foodpairing. Pinot gris, aan de andere kant, is een druif met roze schil die inheems is in Italië. Het wordt gekenmerkt door zijn vollere body en fruitige smaak. Pinot gris-wijnen worden vaak beschreven met hints van perzik of honing. Als het gaat om de keuze tussen pinot blanc en pinot gris, komt het uiteindelijk neer op persoonlijke smaak. Als je de voorkeur geeft aan een drogere, veelzijdigere witte wijn, dan is pinot blanc wellicht de betere keuze. Als u echter de voorkeur geeft aan een fruitigere wijn met meer body, dan is pinot gris wellicht meer naar uw zin.

Wat is het verschil tussen pinot grigio en sauvignon blanc?

Wat is het verschil tussen pinot grigio en sauvignon blanc? Pinot grigio is een lichte, fruitige wijn met een zachte smaak. Sauvignon blanc is ook een lichte wijn, maar heeft een krachtigere, zure smaak. Pinot grigio is vaak iets zoeter dan sauvignon blanc. pinot grigio komt oorspronkelijk uit Italië, terwijl sauvignon blanc afkomstig is uit Frankrijk. pinot grigio kan worden gedronken als aperitief of bij de maaltijd, terwijl sauvignon blanc meestal bij de maaltijd wordt gedronken. Beide wijnen zijn verkrijgbaar in droge en zoete versies.

Welke wijn is droger Chardonnay of Pinot Grigio?

Pinot Grigio en Chardonnay zijn beide droge wijnen, maar pinot grigio is iets droger. Dit komt omdat Pinot Grigio minder suiker bevat dan Chardonnay. Als je Pinot Grigio koopt, moet je ervoor zorgen dat het etiket “dry” of “extra dry” aangeeft, want sommige Pinot Grigios zijn niet heel droog. Vergeet niet dat witte wijnen in het algemeen droger zijn dan rode wijnen.

Eten en drinken

Pinot Grigio heeft natuurlijk verschillende verschijningen maar er worden meestal droge witte wijnen van gemaakt. Vaak heeft de wijn aroma’s van groene appel, citrus en andere soorten fris tropisch fruit. De zoetere varianten hebben ook tonen van honing. Door de hoge zuurgraad en frisse smaak zijn ze goed te combineren met kip, varkenshaas. Als aperitief combineert de wijn ook uitstekend met gedroogde ham. Daarnaast is de wijn goed met gerechten uit de Aziatische keuken.