Eén van de verborgen juweeltjes van onder de Italiaanse wijnen is de Lugana wijn. De wijnstreek Lugana moet niet verward worden met het meer van Lugano. De streek ligt namelijk bij een ander bekend water: het Gardameer. De Doc Lugana ligt precies ten zuiden van het Garda Meer en behoort tot de grotere en veelzijdige wijnregio Lombardije.  Met zijn unieke smaakprofiel en historische achtergrond verdient Lugana-wijn zeker aandacht in de wijnwereld. De witte wijn die hier gemaakt worden verdienen de juiste aandacht. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van Lugana en ontdekken we waarom deze witte wijn zo speciaal is. 

Smaakprofiel en stijlen

Lugana-wijnen staan bekend om hun elegantie en verfijning. Ze hebben een bleekgele kleur in het glas en bieden een geurig boeket van witte bloemen, citrusvruchten en kruiden. Op de tong onthult de witte wijn uit Lugana een evenwichtige combinatie van frisse zuren, fruitige tonen en een lichte romigheid. De wijn kan variëren van licht en verkwikkend tot voller en complexer, afhankelijk van de productiestijl. Er zijn twee belangrijke stijlen: de jongere, fruitige Lugana die jong gedronken kan worden, en de Lugana Riserva, die rijping op fles heeft ondergaan en een diepere complexiteit biedt.

De wijngaarden

De meeste van de Lugana wijngaarden strekken zich uit van het dorpje Desenzano tot aan Peschiera. De bodem heeft hier een kleiachtige structuur met een hoog gehalte aan kalk. Ze is rijk aan minerale zouten wat duidelijk herkenbaar is in de aroma’s van de wijn. De wijnen kunnen een hoog gehalte aan rijpheid verkrijgen en bereiken ook een optimale complexiteit die nergens anders met de trebbiano druif wordt bereikt. Alle Lugana wijnen dienen voor minsten 90% van Trebrianno Druiven te zijn gemaakt. De geconcentreerde witte fruit en bloem aroma’s in de neus, zorgen samen met de mooie structuur en het verrassende delicate zuurtje in de afdronk voor een “haast on-italiaanse” complexe witte wijn.

 

Lombardije

Lombardije, gelegen in het noorden van Italië, is een wijnregio die bekend staat om zijn diversiteit en uitstekende kwaliteit Italiaanse wijnen. Met zijn prachtige landschappen, van de met sneeuw bedekte Alpen in het noorden tot de glooiende heuvels en vruchtbare vlaktes, biedt Lombardije een ideale omgeving voor wijnbouw. De regio herbergt een scala aan microklimaten en bodemsoorten, waardoor wijnmakers een breed scala aan druivenrassen kunnen verbouwen en unieke wijnen kunnen produceren. Van de sprankelende en verfijnde Franciacorta-spumante tot de elegante en aromatische witte wijnen van Lugana en de robuuste rode wijnen van Valtellina, Lombardije heeft voor elk wat wils. Bovendien is Lombardije de thuisbasis van enkele van de oudste en meest gerenommeerde wijnproducerende gebieden in Italië, zoals de Oltrepò Pavese en de Garda Classico. Het is dan ook geen verrassing dat Lombardije een belangrijke rol speelt in de Italiaanse wijnindustrie en een bezoek aan deze regio een onvergetelijke ervaring is voor wijnliefhebbers.

Meer Lugana wijn

Regelgeving in Lugana DOC

Bij het maken van witte wijn in de Lugana-regio moeten wijnboeren rekening houden met specifieke regels en richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze de kenmerkende kwaliteit en smaak van Lugana-wijn bereiken. Een belangrijk aspect is de keuze van de druivensoort, waarbij de turbiana-druif, ook bekend als trebbiano di Lugana, de hoofdrol speelt. Deze druif gedijt goed in het microklimaat en de bodem van de regio, en levert de basis voor de productie van Lugana-wijnen.

Daarnaast is het belangrijk om zorgvuldig te letten op het moment van oogsten. Het plukken van de druiven moet plaatsvinden op het juiste rijpheidsniveau om de gewenste balans tussen suikers, zuren en aroma’s in de resulterende wijn te verkrijgen. De koele nachten en warme dagen van de regio dragen bij aan de ontwikkeling van de smaakprofielen in de druiven, waardoor de wijnboeren de ideale oogstmomenten kunnen bepalen.

Bij de vinificatie van Lugana-wijn is het gebruikelijk om de druiven zacht te persen om de delicate aroma’s te behouden. Het geperste sap ondergaat vervolgens een temperatuurgecontroleerde gisting, waarbij de wijnboeren streven naar een frisse en levendige witte wijn. Na de gisting kan de wijn nog enige tijd op de droesem (lie) rusten, wat bijdraagt aan de complexiteit en textuur van de uiteindelijke witte wijn.

Verder moeten wijnboeren in Lugana ook voldoen aan de regels voor de productiezone en de wijnclassificatie. De Lugana DOC (Denominazione di Origine Controllata) en de Lugana DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) specificeren de geografische grenzen en de productienormen voor Lugana-wijnen. Deze regels waarborgen de herkomst en kwaliteit van de wijn, en zorgen ervoor dat consumenten kunnen vertrouwen op de authenticiteit van Lugana-wijnen.

Samenvattend moeten wijnboeren in Lugana aandacht besteden aan de keuze van de druivensoort, het juiste oogstmoment, een zorgvuldige vinificatie en naleving van de productieregels. Al deze aspecten dragen bij aan de productie van uitstekende witte wijn die de unieke smaak en kwaliteit van Lugana belichamen.

Een blik op de geschiedenis

Lugana-wijn heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De regio rond het Gardameer was destijds al bekend om zijn wijnproductie, maar het was pas in de jaren ’60 dat Lugana als aparte wijnbenaming erkend werd. Sindsdien heeft deze witte wijn gestaag aan populariteit gewonnen, zowel in Italië als internationaal.

Het terroir van Lugana

De unieke eigenschappen van het terroir rond het Gardameer dragen bij aan de karakteristieke smaak van Lugana-wijn. De wijngaarden bevinden zich op de zuidoostelijke oevers van het meer, waar het microklimaat een ideale omgeving creëert voor de teelt van de turbiana-druif, ook bekend als Trebbiano di Lugana. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen, waardoor de witte wijn een uitgesproken mineraliteit en frisheid krijgt.

Culinaire veelzijdigheid

De veelzijdigheid van witte wijn uit Lugana maakt het een uitstekende keuze bij tal van gerechten. De frisse zuurgraad en het fruitige karakter maken het een ideale begeleider van zeevruchten, zoals gegrilde garnalen of geroosterde vis. Daarnaast gaat Lugana wijn ook goed samen met wit vlees, groene salades en milde kazen. Het is een witte wijn die zowel op zichzelf genoten kan worden als een verfijnde partner aan tafel.

Lugana wijn

Een groeiende reputatie: Lugana-wijn heeft de afgelopen jaren een gestage groei in populariteit gekend. Steeds meer wijnliefhebbers ontdekken de verfijning en kwaliteit die deze wijn te bieden heeft. De producenten in de Lugana-regio hebben zich georganiseerd om de productie en promotie van de wijn te bevorderen. Hierdoor zijn de kwaliteitsnormen gestegen en is de bekendheid van Lugana wereldwijd toegenomen.

Uniek

Lugana-wijn is een zeldzame specialiteit en waardevolle ontdekking in de wijnwereld. Met zijn unieke smaakprofiel, geworteld in de prachtige regio rond het Gardameer, biedt Lugana een boeiende en verfrissende ervaring voor zowel doorgewinterde wijnliefhebbers als nieuwkomers. Of je nu op zoek bent naar een sprankelende aperitiefwijn of een veelzijdige partner aan tafel, Lugana wijn zal zeker voldoen aan je verwachtingen. Dus ga op ontdekkingstocht en laat je betoveren door de charmes van Lugana-wijn.