De wijnliefhebber die zijn wijnen serieus neemt zal graag investeren in een wijnklimaatkast. Het is namelijk van groot belang om wijn op een goede manier te bewaren. Je favoriete wijnen smaken immers het beste wanneer ze goed behandeld worden. Wijnklimaatkasten zijn kasten die wijn op een optimale temperatuur instellen brengen en houden. In die zin is het iets anders dan een koelkast. Investeren in een wijnklimaatkast kan verschillende voordelen opleveren die je niet zult hebben bij een wijnkoelkast. Het is goed om eerst stil te staan bij de verschillen tussen wijnklimaatkasten en wijnkoelkasten. Daarna kijken we naar hoe we het beste een keuze kunnen maken bij de aanschaf van een klimaatkast.

Verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast

Alhoewel ze beide de temperatuur van de wijn controleren en op peil houden, zijn er toch meer verschillen dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Een wijnkoelkast kopen kun je doen als je doel het koud maken en houden van wijnen is die je weldra zult serveren. Wijnklimaatkasten zorgen voor een goede balans van verschillende omstandigheden voor het bewaren en laten rijpen van wijn.

Koelkasten kosten meestal wel minder, maar bieden minder mogelijkheden op het vlak van stijl en stockage dan klimaatkasten. Om te helpen bij het beslissen of voor jou nu een wijnklimaatkast of koelkast het meest geschikt is, geven we je hierna de grootste verschilpunten tussen de twee.

De optimale temperatuur

Wijn rijpt en ontwikkelt zich het best op een temperatuur tussen 13 en 15,5 C°, met minimale fluctuaties. Hoewel wijnkoelkasten een goede oplossing bieden voor het koud maken en houden van wijn, kan hun temperatuur binnenin zeer variëren van dag tot dag. Enkel een klein percentage van de wijnen die jaarlijks geproduceerd worden, is bedoeld om te laten rijpen. Wanneer je wijnen bewaart die bedoeld zijn om op te drinken zonder te laten rijpen, moet je je geen zorgen maken over de wisselingen in temperatuur die plaatsvinden in een wijnkoelkast. Echter, als je van plan bent om te investeren in klassewijnen die beter worden met de jaren, dan ontbreekt het een koelkast aan de consistentie die je nodig hebt.

In tegenstelling tot bij een koelkast, zijn de meeste klimaatkasten uitgerust met een slimme koelunits die de temperatuur strikt controleren. Deze koelingssystemen verminderen de fluctuaties die schade kunnen toebrengen aan het rijpingsproces. Onderzoek toonde aan dat wijnklimaat kasten de temperatuur binnenin op peil kunnen houden, zelfs tijdens een hittegolf. Voor bewaring op lange termijn, verdienen klassewijnen dan ook de bescherming die een klimaatkast kan bieden.

Vochtigheid

Waarom speelt vochtigheid een rol? Wanneer een kurk uitdroogt ten gevolge van een lage vochtigheid, sluiten ze de flessen niet meer zo goed af. Lucht kan dan naar binnen wat voor oxidatie zal zorgen en dus de geur en smaak van de wijnen zal aantasten. Omdat wijnkoelkasten in de eerste plaats gemaakt zijn om de temperatuur te controleren, behouden ze raar of zelden de ideale vochtigheidsgraad van ongeveer 60%. Hierdoor daalt de vochtigheidsgraad binnenin onder de aanbevolen niveaus voor het bewaren en laten rijpen van wijnen. 

Omdat ze gemaakt zijn voor het laten rijpen van wijnen over verschillende jaren, beschermen klimaatkasten je collectie door de vochtigheidsgraad in de kast op de ideale niveaus te houden en dat met digitale precisie. De vochtigheidsgraad kan in de meeste gevallen zelfs aangepast worden zodat je alles zelf kunt regelen. Testen wezen uit dat wijnklimaatkasten binnenin een vochtigheidsgraad van 60% kunnen bewaren, onafhankelijk van externe factoren.

Welke wijnklimaatkast kopen?

In het mooie en grote aanbod is het maken van een keuze voor de juiste wijnklimaatkast of wijnkoelkast niet eenvoudig. Waar moet je immers op letten bij het kopen van een wijnklimaatkast of wijnkoelkast? Aan de hand van enkele aandachtspunten is het makkelijker om een goede keuze te maken:

  • Stijl en esthetiek

  • Inbouw of een vrijstaande wijnklimaatkast?

  • Welke soorten wijn moeten bewaard worden?

  • Capaciteit: hoeveel flessen wijn moeten er in de kast kunnen?

  • Duurzaamheid: Hoe groot is het stroomverbruik?

  • Prijs: Welk budget is beschikbaar?

Stijl en esthetiek van wijnklimaatkasten

Een wijnklimaatkast of wijnkoelkast is gemaakt om een basisfunctie in stand te houden: flessen wijn op temperatuur houden. En in de meeste gevallen komt de functie dan ook voor de schoonheid. Tegelijk maakt het uiterlijk ook uit. Je wilt graag dat de wijnklimaatkast bij je interieur past. Eventueel als een echte eyecatcher De meeste wijnklimaatkasten zijn uit esthetisch oogpunt dusdanig ontworpen dat ze een mooie aanvulling op je interieur zijn. Wijnklimaatkasten doen zowel dienst als mooi meubilair, als efficiënte bewaaroplossingen. Ze zijn een toevoeging aan de sfeer in je huis of zaak. Ze zijn zeker niet iets dat je ergens wil verstoppen. Passend bij de koelkast kan je kiezen voor een rvs-deur maar met een glazen deur is het natuurlijk leuk om de verschillende wijnen te zien liggen.

Inbouw wijnklimaatkast of vrijstaande wijnklimaatkast?

Een belangrijke vraag bij de aankoop is waar de wijnklimaatkast of wijnkoelkast moet komen te staan. Wordt het een vrijstaande wijnklimaatkast of moet de ingebouwd worden. Er zijn gelukkig een groot aantal inbouw wijnklimaatkasten beschikbaar zodat deze goed in een bestaande keuken kunnen worden ingebouwd. Ook is een onderbouw wijnklimaatkast goed te vinden die onder het aanrechtblad geplaatst kan worden. Meestal zijn deze wel met één temperatuurzone.

 

Wijnglazen van Wijnklimaatkast.nl

Welke soorten wijn moeten in de wijnklimaatkast?

Dit is een belangrijke vraag. Wanneer je namelijk rode wijn, witte wijn en mousserende wijn wilt opslaan dan heb je meerdere temperatuurzones nodig. Verschillende soorten wijn worden namelijk in verschillende temperatuurzones bewaard. Daarom worden er veel wijnklimaatkasten aangeboden met twee temperatuurzones. Voor het bewaren van verschillende wijnen is een wijnklimaatkast met 2 temperatuurzones aan te raden.

Hoeveel flessen wijn moeten er in de kast kunnen?

Wijnklimaatkasten zijn er allerlei soorten en maten. Dat betekent dat de capaciteit verschilt. In de meeste gevallen is een vrijstaande wijnklimaatkast groter dan een inbouw wijnklimaatkast. Doorgaans kunnen een eenvoudige inbouw wijnklimaatkast al snel 12-15 flessen worden opgeslagen. Een iets groter model heeft vaak al ruimte voor rond de 40 flessen.

Hoe groot is het stroomverbruik van een wijnklimaatkast?

Net zoals ieder elektrisch apparaat maakt ook een wijnklimaatkast gebruik van stroom. Een wijnklimaatkast verbruikt iets minder dan een wijnkoelkast. Dit komt omdat de laatste constant koelt. Een wijnklimaatkast houdt de temperatuurzones goed in de gaten. Net zoals bij andere apparaten hebben wijnklimaatkasten ook energie labels. Er zijn veel apparaten op de markt met het A+ label.

Waarom een wijnklimaatkast?

Niemand moet een wijnklimaatkast of wijnkoelkast aanschaffen. Het is heel goed mogelijk om wijn kort te bewaren op andere plekken. Wanneer je jouw bijzonder flessen wijn op een goed manier wil bewaren is een wijnklimaatkast eigenlijk een must. Wanneer je dat wilt doen dan moet het lukken om een goede te vinden. Zet het daarom om praktische redenen niet te snel uit je hoofd. Of het nu op een vrijstaande plaatsing of een inbouw wijnklimaatkast, ze zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten zodat de echte wijnliefhebber zeker tot een goede keuze moet kunnen komen.

Wijnklimaatkast.nl - Vinata Wijnklimaatkast

Wijnklimaatkasten

offset="4"]