Dolcetto is naast de Barbera de huiswijndruif van Piemonte in Italie. Wijnen van dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen). De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder harde tannines. De beste, meest geconcentreerde exemplaren – vooral uit de regio rond Alba – kunnen gerust een jaartje of drie verouderen, maar slechts weinig wijnen verbeteren echt met veroudering. De naam dolcetto (kleine zoete) verwijst naar het redelijk laag zuurgehalte van de wijnen, en dus niet naar het zoete dat de wijnen zouden hebben, wel integendeel. Dolcetto is in maar liefst 15 appellaties toegelaten, waarbij ze in 11 appellaties de eerste viool speelt of kan spelen.

In de wijngaard

Dolcetto is een gemakkelijke druif, omdat ze tot vier weken sneller rijpt dan barbera en nebbiolo. Net daarom vind je ze op enorm veel plaatsen in Piëmonte, zelfs tot in Ligurië, waar je ze aantreft als ormeasco, een lokale kloon.

Wijnen van Dolcetto