Franciacorta is een kleine wijnregio in Lombardije in Italië. Deze streek is bekend om de mousserende wijnen van hoge kwaliteit die hier gemaakt worden. De wijnen gemaakt in Franciacorta hebben veel gelijkenis met Champagne.

Minder bekend maar wel de beste?

Deze wijnregio is gelegen in de provincie Brescia. Het ligt in de heuvels ten zuid-oosten van het Iseo meer. Hoewel de wijn relatief onbekend is wordt het beschouwd als de beste mousserende wijn van Italië. Dat doet in eerste instantie niets af aan de veel bekendere Moscato d’Asti en Prosecco. Deze wijn zijn alleen veel lichter en toegankelijker. De wijnen uit Franciacorta staan veel meer voor complexiteit en finesse.

Druiven en smaak

Bij het maken van de wijnen wordt de Méthode Champenoise gebruikt. Daarbij worden Chardonnay, Pinot Noir en kleine hoeveelheden Pinot Blanc gebruikt. In die zin is Franciacorta het Italiaanse antwoord op Champagne. De wijnen komen zowel met als zonder jaartal uit. Ook is een vergelijkbare wijn met blanc de blancs die van Chardonnay en Pinot Bianco gemaakt wordt. De kenmerken van de wijn komen verder sterk overeen met champage.

Franciacorta is geen Champagne

Er zijn toch ook wel duidelijke verschillen tusen Franciacorta en Champagne. De Italiaanse variant heeft 50 jaar een veel kortere geschiedenis. Daarnaast worden er in Franciacorta ongeveer 27.000 hecoliter wijn gemaakt. In vergelijking met 2.700.000 hectoliter champagne is de omvang van de productie niet te vergelijken. Dat maakt de wijn tegelijk uniek en bijzonder waardoor de prijs ook fors kan zijn.

Curtefranca

Onder de naam Curtefranca DOC worden in Franciacorta ook stille wijn gemaakt. Het gaat om zowel rode als witte wijnen. Hoewel de mousserende wijnen de meeste aandacht opeisen zijn ook de stille wijnen de moeite waard.

Franciacorta wijnen