Riesling is een witte druivensoort die zeer veelzijdig is. Oorspronkelijk komt de druif uit Duitsland waar er tot op de dag van vandaag hele mooie wijnen van gemaakt worden. De Riesling druif staat als een van de beste soorten bekend. Naast Duitsland staat Riesling ook in de Elzas in Frankrijk aangeplant. Ook is de druif in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten terug te vinden.

Zoete en droge wijn

Het bijzondere aan de Riesling druif is dat er zowel prachtige zoete wijn als droge witte wijn van gemaakt wordt. Meestal heeft een druivensoort één specialiteit. De Riesling is echter heel veelzijdig. Zoek je een hele droge Riesling? Of een frisdroge witte wijn? Een verfijnde droge witte wijn? Of een zoete wijn? Wijnen met deze verschillende smaakprofielen zijn er zeker te vinden. Dat is het bijzondere aan deze druif.

Kleur, geur en smaak van Riesling

Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar bekendheid over heel de wereld is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen die lang houdbaar zijn. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant. Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de bekendste wijnen uit de Bordeaux.

Waar komen we de Riesling tegen?

Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Moravië (regio), Oostenrijk, Hongarije, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor. In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd. Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.

Je proeft waar Riesling groeit

Riesling heeft een grote verscheidenheid! De druif groeit onder veel verschillende substraattypes dus absorbeert zijn eigenschappen in de bodem waar ze worden geplant. Wijnen zeggen dat de Bodem een belangrijke rol speelt. Riesling is het meest effectief in zijn eigen recht op rotsachtige grond, het verstrekken van minerale aroma’s in wijn. En omdat de wijnen zo duidelijk op de hoogte zijn van het productiegebied, geeft het de druif een interessante en diverse variëteit. Persoonlijk vind ik het heerlijk om Duits uit gebieden met leistenen substraten te strooien. Het biedt een uitstekende mineraliteit die overeenkomt met mijn smaak naar mijn mening met de zuurgraad.

Riesling uit Nederland

In Nederland heeft Riesling weinig cultivatie. Je kunt echter zien dat Riesling in Nederland is geproduceerd. Ik denk dat dat goed is! Mijn mening is dat er niets unieks in het Nederlands is. Ik heb een paar flessen Nederlandse Riesler. Of u nu geïnteresseerd bent in het consumeren van Nederlandse Riesling of het proeven van andere wijnen Ik heb wat enthousiasme voor de beroemde wijngaard van Apostel. Enkele favorieten zijn The Vineyard Thorn, Wijnhoove Nekum Kleine Schorre en de Vineyard Saint Martin.

Riesling uit Nieuw-Zeeland

Het weer is perfect voor Riesling. Het klimaat in Nieuw-Zeeland is relatief koel. Hierdoor kan de rijping van druiven langzaam verlopen. Vooral het Zuidelijke eiland zorgt voor deze 90% van Riesling wijn uit Nieuw-Zeeland.. Rieslings worden geproduceerd. Nieuw-Zeeland heeft een breed scala aan rieslings. Nelson’s steden hebben de meeste zonuren in een Nieuw-Zeelandse staat, daarom produceren Riesling met steen fruit en pittige smaken. Rieslings komen uit het Marlborough gebied en hebben een hogere zuurgraad met meer citrus, kalk en perziken.

Riesling uit de Pfalz

Riesling is een witte wijndruif die inheems is in de Pfalz in Duitsland. De regio Pfalz staat bekend om zijn prachtige Riesling wijn. Er zijn enkele verschillen tussen de Rieslings uit de Pfalz- en Moezelregio, die u in de wijnen kunt proeven. In de Pfalz Rieslings zit meer leisteen dan in de Moezelwijnen. De bodems zijn overwegend klei. Ook zijn de temperaturen in de Pfalz warmer dan in de Moezel, wat de Duitse Riesling meer karakter geeft. Dit komt omdat de wijngaarden in de Pfalz beter beschermd kunnen worden tegen de bergen.

Riesling uit de Moezel

De Moezelstreek in Duitsland staat bekend om zijn uitstekende Riesling wijn. De wijngaarden in dit gebied worden blootgesteld aan wind en regen, wat helpt om wijnen te creëren met uitgesproken fruitige smaken. Rieslings uit Moezel kunnen variëren van zeer droog, met aroma’s van groene appel en abrikozen, tot zoetere wijnen met tropische fruitsmaken. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, er zit vast en zeker een Riesling uit Moezel bij die je lekker vindt. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een geweldige Duitse wijn, probeer dan zeker eens Riesling uit Moezel.

Riesling uit Australië

Riesling uit Australië kan op een paar locaties best lekker zijn. Maar ten westen van Australië en in Eden Valley en Clare Valley (de beste Riesling-regio van Australië) zijn ze warmer en kunnen ze fijne Rieslings produceren. De wijnen uit dit gebied zijn echter meer alcoholisch. Wijnen van riesling die worden geteeld in koele klimaatgebieden zoals de Adelaide Hills, hebben een hoge zuurgraad en een laag alcoholgehalte. Deze wijnen hebben citrusaroma’s en soms zelfs een vleugje benzine. De warme rieslings uit het binnenland zullen minder zuur en meer alcohol bevatten. Ze smaken vaak naar steenvruchten zoals perzik en abrikoos. Riesling is een van de meest veelzijdige druivensoorten en kan worden verwerkt tot een breed scala aan wijnstijlen. Of je nu op zoek bent naar een lichte, verfrissende wijn of een zwaardere, intensere wijn, je vindt zeker een riesling die bij jouw smaak past.

Riesling uit de Rheingau

Rheingau riesling is een witte wijndruivensoort die typisch droog is. De wijngaard rheingau ligt op een helling op het zuiden, waardoor het ’s ochtends warm wordt. Deze riesling heeft zowel lichaams- als structuurkenmerken die vergelijkbaar zijn met de riesling uit de Moezelstreek. Rheingau rieslings hebben de neiging om droog te zijn. Ze kunnen echter ook een verschillende mate van zoetheid hebben, afhankelijk van de wijngaard en de wijnmaker. Rheingau rieslings zijn typisch medium-bodied met een hoge zuurgraad. Ze hebben vaak smaken van groene appels, mineralen en citrusvruchten. De beste rieslings uit de regio Rheingau zijn evenwichtig, complex en gelaagd.

Riesling is één van de beste witte druivenrassen

Riesling was een populaire wijn en werd op een gegeven moment in groter hoeveelheden gemaakt. Die tijden zijn gelukkig veranderd. Verschillende bedrijven concentreren zich op het produceren van prachtige kwaliteitswijnen en de bedoeling van een dergelijk proces is om zo nauwkeurig mogelijk de verbazingwekkende kenmerken van de Riesling te tonen. Wijnliefhebbers bekijken nu Riesling en Chardonnay in combinatie als de top witte druiven. Het drinken van witte wijnen wordt meestal direct aanbevolen. Een van de voordelen voor rieslings is de mogelijkheid om wijn te maken met de druif zeer goed verouderd. De beste Riesling fles kan jarenlang in een kelder in goede staat worden bewaard en blijft opmerkelijk goed.

Koel = prima voor Riesling

Riesling kwam oorspronkelijk uit Duitsland en werd vandaag als Duitse wijn beschouwd. Het is het land dat groeit een groot percentage van riesling, dus je hebt de eerste gedachte over riesling eerst. Het kan worden genoten met warme lucht. Daarom is het logisch dat in landen die genieten van koelere klimaat riesling wijnen beschikbaar zijn omdat de zuren in de wijnen zich ontwikkelen in een koeler klimaat. Je hebt misschien al Oostenrijkse en Franse Rieslings (van de Elzas) gekend, maar deze druiven zijn op grote schaal verkrijgbaar zowel in Luxemburg & buiten Europa, vooral Nieuw-Zeeland Canada Australië en de Verenigde Staten.

Elzas Riesling

Riesling wordt beschouwd als een belangrijke druif in de Elzas. Ondanks hun noordoostelijke ligging is er vrij warm weer op deze plek, die voornamelijk uit de Vogezen komt. Het is ook zeer efficiënt om regen buiten te houden. Vaak groeien druiven in hogere wijngaarden om te profiteren van de lagere temperaturen. Riesling in de Elzas wordt meestal geleverd met droge wijnen die relatief minder aromaticiteit hebben dan Duitsland. De druiven worden geteeld in Oostenrijk, Noord-Italië, Californië, Nieuw-Zeeland en de Australische regio, evenals in Duitsland en Elzas.

Riesling wijnen

Kun je goede wijnen van Riesling Grape opnoemen? Je hebt Jos Beeres Wine Buyer gevonden. Onze selectie biedt uitstekende wijnen geproduceerd met behulp van Riesling druif in Duitsland, evenals heerlijke Rieslings uit Frankrijk, Oostenrijk en Australië. Vind Riesling wijnen online van Jos Beers Wijnkopers. Vanaf 1879 staat het voor kwaliteitsservice en innovatie. Laissez l’offre d’unsais! Bekijk al onze wijnen in deze sectie. Ik hou ervan om de Riesling te zien drogen vanuit Rhein. Aangename, rijpe vlierbloesems, appels en citroenen, niet strikt gereinigd.

Duitse Riesling

Rieslings hebben een klei en leisteen terroir nodig voor succes. Afgezien daarvan wordt het het best geteeld op steile heuvels op een ideale locatie. De honden houden ervan om thuis te blijven in het koele klimaat en maken van de Duitse wijngaardregio het primaire thuis. Het is de grootste producent in het land met meer dan 45%. De Riesling is onderverdeeld in een classificatiesysteem om aan te geven in welke mate de wijn droog of zoet kan zijn: Kabinett Spätleau- Auslese Beerenauslese Eiswein en Trockenbeerauslese.

Geschiedenis

Oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, werden druiven gevonden in Rome door Romeinse soldaten. Aanvankelijk tijdens de 3e eeuw n.Chr, werden de vroegste wijnstokken geplant in Ahrstreek. Om vele redenen zoals de val van het Romeinse Rijk stopte de productie. Tussen 11 en 16 eeuwen werden ongeveer 300000 hectare wijngaard ontwikkeld. Als gevolg van regen en meeldauw in de 17e eeuw, het land daalde tot 100.000 ha. Nu produceert Duitsland meer dan 102.000 hectare wijngaarden per jaar.

Riesling kan lang worden bewaard, maar rijpt niet op hout

Riesling is een druivensoort die goed rijpt op hout. Er komt binnenkort een houten versie voor je. Riesling is een goede witte wijn die vele seizoenen in een fles zal duren. Aqueousity garandeert het behoud van de toestand van de wijn en behoudt zijn karakteristieke frisheid.

De geur van petroleum is fantastisch

Wijn heeft in veel omschrijvingen meestal een geur en smaak van fruit en bloemen? Met Riesling is er iets bijzonders aan de hand. Daar lezen we opeens de het woord petroleum in de omschrijving. Wanneer je de omschrijving van petroleum leest is dit geen fout. Dit aroma komt vooral tot uiting bij het ouder worden van oudere wijnen. Deze geur is komt van de chemische stof die bekend staat als TDN. Voor wijnkenners is dit een teken van kwaliteit.

Riesling wijn is niet altijd zoet

Riesling was mijn eerste liefde voor snoep vele jaren geleden. Ik hou van zoete smaken en over het algemeen niet van deze wijn, dus we slaan het ook over. Het was een vals vooroordeel. In rogge hebben de zoetstoffen soms iets fruitigs maar ook zuur. Bij de wijnbereiding is het de kunst om evenwicht te vinden in dit.