Trebbiano is een witte druivensoort die best veel aangeplant staat in Italië. Toch staat de druif niet op zichzelf niet enorm hoog aangeschreven. Normaal gesproken wordt er niet hele bijzondere wijn van gemaakt. De wijnen hebben een neutrale smaak met frisse zuren. Daarom wordt de druif vooral gebruik om aan een blend toe te voegen. Daar doet de druif prima werk.

Trebbiano en Chianti

Traditioneel was het verplicht om Trebbiano aan Chianti (gemaakt van Sangiovese) toe te voegen. Dit wordt steeds minder gedaan omdat de wijn er helemaal niet beter van wordt.

Wijnen

De Trebbiano-druif is een van de meest aangeplante druiven ter wereld en wordt overal ter wereld in wijnen aangetroffen. Deze druif, ook bekend als Ugni Blanc in Frankrijk, heeft een breed scala aan stijlen die hij kan produceren, waardoor het een ongelooflijk veelzijdige variëteit is. Laten we eens kijken wat Trebbiano zo speciaal maakt.

Trebbiano’s geschiedenis

De geschiedenis van Trebbiano is gehuld in mysterie, maar men denkt dat het afkomstig is uit Midden-Italië. Het werd van oudsher gebruikt voor het maken van vermout en cognac, maar vanwege het neutrale karakter werd het op grotere schaal gebruikt voor het produceren van grote volumes wijnen met weinig smaak of aroma. Ondanks deze reputatie hebben moderne wijnmakers manieren gevonden om door verschillende technieken interessantere wijnen van deze variëteit te maken.

Hoe wijnen worden gemaakt van Trebbiano
Wijnen gemaakt van Trebbiano kunnen licht en knapperig of vol en complex zijn, afhankelijk van hoe ze zijn gemaakt. Als de druiven vroeg worden geoogst terwijl ze nog steeds een hoge zuurgraad hebben, zal de resulterende wijn licht en delicaat zijn met subtiele aroma’s van appel en peer. Als het fruit echter langer aan de wijnstok rijpt, zal de resulterende wijn voller zijn met rijke smaken van tropisch fruit en wat nootachtige tonen. Een ding dat bijna elke versie echter gemeen heeft, is een aangenaam mineraal karakter dat complexiteit en diepte aan de wijn toevoegt.
Voor witte wijnen vindt de fermentatie meestal plaats bij lagere temperaturen (60°F of lager), waardoor de versheid van de fruitsmaken en eventuele kruidenaroma’s in de druivenschillen behouden blijven. Voor rode wijnen vindt fermentatie plaats bij hogere temperaturen (70-80°F), waardoor meer kleur en tannines uit de schil kunnen worden gehaald, wat leidt tot een vollere wijn met een grotere structuur en complexiteit.
Conclusie:
Trebbiano is misschien niet een van de meest gewilde druivensoorten die er zijn, maar het heeft zeker zijn plaats verdiend in de wijnproductie over de hele wereld dankzij zijn veelzijdigheid en het vermogen om zowel lichte als complexe stijlen te produceren, afhankelijk van hoe het wordt behandeld. Of je nu op zoek bent naar een lichte zomerse sipper of iets stevigers om in de winter te drinken, Trebbiano heeft misschien precies wat je nodig hebt! Dus vergeet deze onderschatte variëteit niet de volgende keer dat u wijn gaat kopen!