Chianti is de naam van de heuvels tussen Florence en Siena. De Chianti ClassicoDOCG is het traditionele hart van deze wijnstreek. Chianti Classico heeft de hoogste Italiaanse classificering DOCG sinds 2002. De Chianti Classico is te herkennen aan het logo met de afbeelding van een zwarte haan, de Gallo Nero. Deze Gallo Nero geeft alleen aan dat de producent is aangesloten bij het consortium van wijnboeren in de Chianti Classico. Sommige wijnen hebben ook de benaming ‘Riserva’. Dit is alleen toegestaan wanneer de wijn twee jaar houtrijping heeft ondergaan. Aanvullend moet de wijn 3 maanden op fles bewaard worden.

Geur, kleur en smaak

De Chianti wijnen hebben veel zuur en een hoog gehalte tannine. Daarnaast is de grond- en kersensmaak van de Sangiovese druiven goed te herkennen. Door het hoge gehalte zuur en tannine is de wijn in veel gevallen lang houdbaar. Dat wil overigens niet zeggen dat ze daar ook lekkerder van worden.

Het Chianti Classico gebied

Het gebied meet van noorden naar het zuiden 160 km en is daarmee groter dan de Franse wijnstreek Bordeaux. Het gebied van de Chianti Classico omvat naast de oorspronkelijke gebieden ook de aangrenzende gemeenten Greve, San Casciano, Barberino Val d’Elsa en Castelnuovo Berardenga.

Sangiovese aangevuld met andere druiven

In de Chianti Classico is Sangiovese de basisdruif. Deze wordt traditioneel aangevuld met kleine hoeveelheden canaiolo, colorino en mammolo. Ook worden de witte trebiano en malvasia gebruikt maar dan alleen voor de meer alledaagse wijnen. Tegenwoordig is deze traditionele manier van mengen niet verplicht. Er mogen wijnen van 100% sangiovese gemaakt worden en naar eigen keuze andere druivensoorten gebruikt worden. Er zijn een aantal wijnboeren die blijven vasthouden aan de traditionele aanpak met gebruik van lokale rassen. Deze keuze betaald zich in de meeste gevallen ook terug in een het unieke karakter en kwaliteit van de wijn.

Wijnen uit Chianti