Hoewel de meeste dessertwijnen wit zijn, wordt er heerlijke zoete rode wijn gemaakt. De smaak van een rode zoete wijn is afhankelijk van onder andere de wijnstreek waar de druiven rijpen. De meeste rode wijnen zijn droog van smaak, maar er zijn ook zoete rode wijnen. Bij droge rode wijn is tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif vergist, waardoor er bijna geen suiker meer in de wijn zit. Bij zoete wijn zit er zoveel suiker in de rode druiven dat er ook na gisting voldoende suiker overblijft voor een zoete smaak. De meeste zoete rode wijn wordt gedronken als dessertwijn. Zo kan zoete rode wijn heerlijk zijn bij een toetje met chocola of rood fruit. Ook kan zoete rode wijn erg lekker zijn bij bepaalde kazen. Zoete rode wijn wordt meestal gekoeld gedronken.

Hoe wordt rode zoete wijn gemaakt?

De verschillende zoete rode wijnen worden op verschillende manieren gemaakt. Het hoge alcoholpercentage kan niet bereikt worden op een natuurlijke manier. Het toevoegen van suiker en alcohol is daarom essentieel. Uiteraard zijn hier grote variaties is in die kenmerkend zijn voor de smaak. De smaak wordt bepaalde door de manier van bereiden maar ook door de gebruikte druiven. Wanneer iemand vraagt: ‘Is Merlot een zoete wijn?’, dan is deze niet te beantwoorden. Niet de druif maar de bereiding bepaalt of de wijn als zoet bestempeld kan worden. 

Soorten zoete rode wijnen

Incidenteel worden er op heel veel plaatsen in de wereld favoriete rode zoete wijn gemaakt. Maar er zijn ook een aantal wijnstreken waar het maken van zoete wijn tot een specialiteit is geworden. Hier de belangrijkste rode wijnregio’s.

Rode port wijn

Weer je aan zoete wijnen denkt dan denk je aan Port wijn. Veel wijndrinkers delen Port als beste zoete rode wijn in. Hoewel er ook witte Port is (zoete witte wijn) gaat het in de meeste gevallen om zoete rode wijn. Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn.

Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn of zoete wijnen geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australië en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label port dragen. Een andere naam voor port is portwijn, waarvan port de verkorting is.

Wijn uit Banyuls

Banyuls is een wijnstreek in Zuid-Frankrijk gelegen nabij de Middellandse Zee. In deze streek wordt een bekende wijn (vin doux naturels). De wijnen die gemaakt worden zijn heel verschillend. De jonge wijnen lijken op port of madera. In vergelijking hebben ze wel een veel lager alcoholgehalte. De geur en het aroma van Banyulswijnen hebben een breed spectrum: door de zon gedroogde vruchten, cacao, vijg, rode vruchten, gebrande koffie, gekonfijte vruchten, mokka, tabak, kruiden, bloemen en koffie.

De wijnen van Banyuls vertonen een zeer grote verscheidenheid, die afhankelijk is van de duur van de opslag, de wijze van bewaren, de keuze van de druivenrassen, het klimaat in een bepaald oogstjaar, het terroir en de wijze van vinifiëren. De kleuren lopen uiteen van rood, geel tot licht-of donkerbruin. Wanneer er sprake is van rosé of witte Banyuls kan men bij jonge wijnen lichtroze of strogele kleuren vinden.

De wijnen uit Banyuls bestaan uit Grenache noir (minstens 50% voor Banyuls en minstens 75% voor Banyuls Grand Cru), aangevuld met Cinsault, Syrah en Carignan. Voor de witten wijn worden de druivensoorten macabeu, grenache blanc, grenache gris, malvoisie, muscat à petits grains en muscat d’alexandrie gebruikt.

Wijnen uit Rivesaltes

Rivesaltes is de grootste AOC voor zoete rode wijn in Côtes du Roussillon. De Franse aanduiding voor deze wijnen is vins doux naturels. Rivesaltes (zowel de regio als de stad) maakt deel uit van de Côtes du Roussillon  en ligt ten westen van de Middellandse Zee. Rivesaltes is een rode wijn met veel variatie. Er zijn jonge varianten en zoete wijnen die lang worden opgeslagen (soms wel 20 jaar). Wanneer je de wijn proeft ervaar je geconcentreerde wijnen met rood fruit en complexe aroma’s.

Lambrusco wijnen

Lambrusco is een licht mousserende wijn uit Italië. Hoewel deze wijn niet vaak bij zoete wijnen wordt ingedeeld is deze het wel. De naam is afkomstig van de Lambrusco-druif waarvan de wijn gemaakt is. Lambrusco wijn kan rood, wit en rosé zijn. De wijn is afkomstig uit de regio’s Emilia-Romagna en Lombardije. Lambrusco is een lichte verfrissende wijn. De lichte moussering is ontstaan omdat de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Lambrusco is populair omdat het een makkelijk wijn is en heel geschikt is als verfrissende drank in de lente of zomer. Dat wil overigens niet zeggen dat Lambrusco niet gecombineerd kan worden met zwaarder eten.

Valpolicella Recioto wijnen

Valpolicella is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar zwaardere wijnen zijn dit: Valpolicella, Valpolicella Superiore, Amarone en Recioto. In deze streek worden er veel industriële wijnen gemaakt maar er zijn nog steeds veel mooie wijnen te vinden. Inmiddels behoort hij voor veel liefhebbers tot de favoriete zoete rode wijnen. Het grootste gedeelte is droge rode wijn. Hoewel gewone wijn uit Valpolicella helemaal niet zoet zijn, is de recioto zeker wel een zoete rode wijn te noemen. Recioto is een zijdezachte versie die op port lijkt, terwijl Amarone is gegist tot volledige droogte, een heel ander alcoholpercentage bezit (vaak 15% tot 16% zonder toevoeging) en bijna pijnlijk bitter is – de naam komt van het Italiaanse woord bitter, amaro.

Brachetto d’Acqui

De Brachetto is een rode druivensoort die al eeuwenlang in Piemonte verbouwd werd. Het is een moeilijke druif en gevoelig voor ziekten dus verdween deze langzaam uit de wijngaarden. De laatste tijd is er een hernieuwde waardering voor dit soort druivensoorten en wordt deze steeds meer aangeplant. Kenmerkend voor de Brachetto is de bleke, lichtrode kleur. De wijnen die ervan worden gemaakt zijn licht met aroma’s van geranium en rozenblaadjes. Daarnaast veel aardbeien en frambozen. Het belangrijkste aanplantgebied is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui. De wijn is zoete om dat de wijn gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol. Het levert een zoete rode wijn op met een laag alcoholpercentage van 5 tot 7 %. Deze manier van wijn maken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti.

 

Populaire zoete rode wijnen

Smaakprofielen

Met aangeven dat een wijn zoet is zeg je natuurlijk niet alles. Er zijn verschillen in soorten zoetheid van de wijn. De ene wijn is zoeter dan de ander. Daarnaast maakt het uit of een wijn mousserend is of versterkt. Dit doet ook heel veel aan het smaakprofiel. Wanneer een zoete rode wijn zoet genoemd wordt en tegelijk soepel en fruitig is dan gaat het meestal om een relatief normale rode wijn die relatief veel restsuiker heeft. Bij dit soort wijnen is het productieproces klassiek te noemen. Bij een mousserende wijn is dit vaak anders. In veel gevallen is suiker toegevoegd. Mede om via een tweede gisting bubbels in de wijn te krijgen. Voor versterkte wijnen is het weer anders. Een goed voorbeeld is Port. Hier heeft de wijn van nature veel suiker maar is alcohol toegevoegd. Daardoor is de gisting gestopt en wordt niet alle suiker omgezet. De hoeveelheid alcohol doet hier ook flink mee met de smaak en zorgt voor een nog zoetere beleving.