Rivesaltes is de grootste AOC voor zoete rode wijn in Côtes du Roussillon. De Franse aanduiding voor deze wijnen is vins doux naturels. Rivesaltes (zowel de regio als de stad) maakt deel uit van de Côtes du Roussillon  en ligt ten westen van de Middellandse Zee.

Regels

Zoals binnen iedere AOC zijn er regels rondom de samenstelling van de wijn. Zo moet het alcoholpercentage van de wijn minstens 15% bedragen. Daarnaast moet de most van de wijn minimaal een suikergehalte van 252 gram per liter bezitten. Bij de oogst moet de opbrengst van een hectare wijngaard onder de 30 hectoliter blijven.

In de wijngaard

Kenmerkend aan dit wijngebied is de hoge temperatuur in de zomer en natuurlijk de invloed van de zee. De bodem is divers en bestaat uit graniet, leisteen, klei, kalk. In de wijngaarden liggen veel stenen. Zoals binnen iedere AOC zijn er regels rondom het gebruik van druiven in Rivesaltes. De wijnen moeten : grenache noir (minsten 75% bij Grenat of Rouge), grenache blanc, grenache gris, macabeu, malvoisie, muscat (maximum 20%) en soms carignan, cinsault, listan en syrah.

Vier soorten Rivesaltes

Rivesaltes wordt op vier verschillende manieren gemaakt

  • Ambré: Bij het maken van Ambré worden alleen witte druiven gebruikt. Daarnaast is twee jaar opvoeding in kuipen of vaten verplicht. Deze Rivesaltes is niet rood maar is een amberkleurige wijn met geuren van noten, amandel, gebrande koffie en gekonfijte vruchten.
  • Grenat of Rouge: Bij het maken van Grenat of Rouge moet men minimaal 75% Grenache Noir gebruiken. Deze wijnen moeten De wijn moet minstens 12 maanden reductief (zonder zuurstof) worden opgeslagen. Na verdere rijping van drie maanden op fles is deze jonge wijn diep rood gekleurd. De wijn heeft aroma’s van rode vruchten (braam, framboos, kers en cassis).
  • Tuilé: Het type Tuilé moet minimaal bestaan uit 50% grenache noir en moet twee jaar oxidatief worden opgeslagen. De oranjebruine wijnen, vaak rancio’s, geuren naar gebrande koffie, cacao, tabak en gekonfijte vruchten.
  • Hors d’Age: Rivesaltes van het type Hors d’Age moet minimaal vijf jaar worden opgeslagen. Er zijn wijnen die veel langer worden opgeslagen. Soms wel tot 20 jaar. Deze wijnen zijn geconcentreerd en ontwikkelen complexe aroma’s.

Wijnen

[/fusion_title][fusion_woo_shortcodes]

[/fusion_woo_shortcodes][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]