Dessertwijnen zijn er in veel soorten wijnen. In vrijwel alle gevallen gaat het om zoete wijnen maar daar is niet alles mee gezegd. Dessertwijnen zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Dessertwijnen worden vaak vergeten, maar zijn zo heerlijk! Ze zijn de kers op de taart bij het dessert.

Soorten desserwijn

Er zijn veel verschillende soorten dessertwijnen, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Port: Dit is een zoete wijn uit Portugal die vaak wordt gedronken als dessertwijn. Er zijn verschillende soorten port, zoals ruby, tawny en vintage.

 2. Sherry: Dit is een versterkte wijn uit Spanje die ook vaak wordt gedronken als dessertwijn. Er zijn verschillende soorten sherry, zoals fino, manzanilla, oloroso en pedro ximenez.

 3. Sauternes: Dit is een zoete wijn uit de Bordeaux-regio in Frankrijk die bekend staat om zijn rijke en volle smaak. Het wordt vaak gedronken met blauwe kaas of foie gras.

 4. Tokaji: Dit is een zoete wijn uit Hongarije die wordt geproduceerd in de Tokaj-heuvels. Het heeft een hoog suikergehalte en een unieke smaak die doet denken aan honing en abrikozen.

 5. Eiswein: Dit is een dessertwijn uit Duitsland en Oostenrijk die wordt geproduceerd door druiven te oogsten die zijn bevroren op de wijnstok. Hierdoor krijgt de wijn een zoete smaak met hoge zuurgraad.

 6. Muscat: Dit is een zoete wijn gemaakt van de muskaatdruif en wordt geproduceerd in verschillende delen van de wereld, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Australië. Het heeft een fruitige en bloemige smaak.

 7. Late Harvest: Dit is een dessertwijn die wordt gemaakt van druiven die langer op de wijnstok blijven dan normaal. Hierdoor krijgen ze een hoger suikergehalte en een vollere smaak.

Deze lijst is zeker niet volledig, maar geeft je een idee van de verschillende soorten dessertwijnen die er zijn.

Bekende dessertwijnen

Vin Santo

Vin Santo

Echt Toscaans is ook de Vin Santo (letterlijk 'heilige wijn'). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte trebbiano- en malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge...

Passito

Passito

De Italiaanse benaming voor natuurlijk zoete wijn, gemaakt van gedroogde druiven, is passito. Het drogen van de druiven gebeurt op matten of door de trossen op te hangen. De druiven krijgen door het vochtverlies zoveel suikers dat slechts een deel ervan vergist; de...

Sherry

Sherry

Sherry is één van de oudste wijnen van Spanje en kent een traditie van meer dan 2000 jaar. De wijn wordt op een unieke manier geproduceerd die ingewikkeld is veel tijd kost. Dit heeft met name te maken met het complexe solerasysteem waarmee de wijnmaker de sherry...

Port wijn

Port wijn

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte...

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti

MoMoscato d’Asti is een frisse witte en fruitige moscato wijn die licht mousserend is. De smaak is zoet met een bescheiden percentage alcohol. Wanneer Moscato d’Asti gecombineerd wordt met eten dan is dit meestal het dessert. De wijn wordt geproduceerd van de beste...

Populaire dessertwijnen

Duitse dessertwijn

Duitsland staat ook bekend om zijn heerlijke dessertwijnen, die voornamelijk worden geproduceerd met de Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein druiven. Deze wijnen hebben vaak een hoog suikergehalte en een intense, zoete smaak die perfect past bij desserts of kaasplankjes.

Een van de meest gewaardeerde dessertwijnen uit Duitsland is de Trockenbeerenauslese. Deze wijn wordt geproduceerd van druiven die zijn aangetast door edele rotting, ook wel bekend als Botrytis cinerea. Dit is een schimmel die de druiven uitdroogt en het suikergehalte en de smaak concentreert. Trockenbeerenauslese heeft een zeer hoog suikergehalte en een complexe smaak van honing, karamel en gedroogd fruit.

Een andere heerlijke dessertwijn uit Duitsland is de Eiswein, ook wel bekend als ijswijn. Deze wijn wordt geproduceerd van druiven die zijn bevroren op de wijnstok. De bevroren druiven worden geplukt en geperst terwijl ze nog bevroren zijn, waardoor het water in de druiven bevroren blijft en alleen het geconcentreerde sap wordt geperst. Eiswein heeft een zeer hoog suikergehalte en een frisse, fruitige smaak die doet denken aan abrikozen, perziken en honing.

Dessertwijnen uit Duitsland worden vaak geserveerd bij desserts zoals appeltaart, crème brûlée en kaastaart, maar kunnen ook worden genoten als een heerlijke digestief na de maaltijd.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de meeste Duitse dessertwijnen niet overdreven zoet. In feite is er een goede balans tussen het hoge suikergehalte en de zuren in deze wijnen, waardoor ze zeer goed te combineren zijn met verschillende voedsel- en kaassoorten.

Tot slot

Kortom, Duitse wijn is een van de meest onderschatte wijnen ter wereld. Het land produceert wijnen van hoge kwaliteit die vaak worden overtroffen door de beter bekende wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje. Met zijn unieke druivensoorten, wijnbereidingsmethoden en gevarieerde stijlen, is Duitse wijn de moeite waard om te verkennen en te ontdekken. Of je nu een fan bent van droge witte wijnen of zoete dessertwijnen, Duitsland heeft voor elk wat wils.

Dessertwijn met fruit

 

Een lekkere combinatie met dessertwijn is vers fruit. Hieronder staan enkele suggesties voor welke wijnen goed passen bij verschillende soorten fruit:

 1. Aardbeien: een zoete roséwijn of een mousserende wijn zoals Prosecco of Champagne past goed bij de zoete smaak van aardbeien.

 2. Perziken: een Sauternes of Tokaji passen goed bij de sappige zoete smaak van perziken.

 3. Mango: een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling past goed bij de tropische smaak van mango.

 4. Appels: een zoete witte wijn zoals een Chenin Blanc past goed bij de frisse en zure smaak van appels.

 5. Citrusvruchten: een zoete witte wijn zoals een Muscat d’Alsace past goed bij de citrusachtige smaak van grapefruit, sinaasappels en mandarijnen.

Over het algemeen is het aan te raden om te zoeken naar een wijn die zoet genoeg is om de zoetheid van het fruit aan te vullen, maar niet zo zoet dat het de smaak van het fruit overweldigt. Probeer verschillende combinaties uit om te ontdekken wat het beste bij jouw smaak past!

Mousserende dessertwijn

Mousserende dessertwijnen zijn heerlijk en verfrissend als afsluiter van een maaltijd. Hieronder staan enkele soorten mousserende dessertwijnen die het proberen waard zijn:

 1. Champagne: Champagne is waarschijnlijk de bekendste mousserende wijn ter wereld en wordt geproduceerd in de Champagne-regio in Frankrijk. Het heeft een frisse, droge en licht fruitige smaak en past goed bij fruitige desserts en taarten.

 2. Prosecco: Prosecco is een mousserende wijn uit Italië en is meestal zoeter dan Champagne. Het heeft een fruitige en bloemige smaak en past goed bij desserts met fruit en chocolade.

 3. Asti Spumante: Asti Spumante is een zoete mousserende wijn uit Piemonte, Italië. Het heeft een licht mousserende textuur en een zoete, fruitige smaak, en past goed bij desserts met fruit en ijs.

 4. Moscato d’Asti: Moscato d’Asti is een mousserende wijn uit Italië die gemaakt is van de muskaatdruif. Het heeft een lichte en zoete smaak en past goed bij desserts met fruit, ijs en taarten.

 5. Cava: Cava is een mousserende wijn uit Spanje die vergelijkbaar is met Champagne. Het heeft een droge en fruitige smaak en past goed bij desserts met fruit, noten en chocolade.

Mousserende dessertwijnen zijn ook geweldig om te combineren met kaasplankjes en lichte voorgerechten.