Dit regelmatig dragende druivenras is genoemd naar een dorpje bij Montélimar en heeft zich verspreid over een groot gebied in het zuiden van Frankrijk. Het ras met kleine druiven verkiest arme bodems met stenen en een zonnig droog klimaat. Bij vinificatie wordt vaak macération (pelliculair) toegepast waardoor prachtige witte wijnen kunnen ontstaan. De druif brengt ongeveer 50-60 hectoliter wijn per hectare voort. De bleke wijnen met een groene waas zijn bijna even aromatisch als die van roussanne. Ze zijn vol, met zwakke zuren, diep gekleurd, alcoholrijk en droog. Het aroma komt tot uitdrukking in geuren van meidoorn, viooltjes, acacia, honing, bloemen, amandel, noten en lychees. Opvallend is de soms lange houdbaarheid. In het zuiden van Frankrijk speelt de marsanne een belangrijke rol in de noordelijke Rhône (Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Condrieu, Saint-Joseph en Saint-Péray). Verder komt de druif ook voor in de Franse Savoie. Ook in Australië (Victoria), Californië, Italië en in Zwitserland is de druif kleinschalig aangeplant.

Populaire wijnen van Marsanne

De Marsanne-druif is een witte wijnsoort die zijn oorsprong vindt in de Rhône-vallei in Frankrijk. Het wordt over de hele wereld op grote schaal verbouwd en is vooral populair op het zuidelijk halfrond. Voor wijnliefhebbers die meer willen weten over deze unieke variëteit, hier is alles wat u moet weten over Marsanne-druiven, inclusief hun smaakprofiel, wijnbereidingstechnieken en productiegeschiedenis.

Smaakprofiel van Marsanne-druiven

Het smaakprofiel van Marsanne-druiven is vrij uniek. Deze variëteit produceert wijnen met aroma’s van noten, honing, kruidige tonen en een vleugje kruiden. In de mond zijn deze wijnen vol en kunnen smaken van citrusvruchten zoals sinaasappel of citroen, maar ook honingraat en amandelen bevatten. De afdronk kan vrij lang en aanhoudend zijn met hints van mineraliteit.

Wijnbereidingstechnieken voor Marsanne-druiven

Marsanne-druiven worden meestal gemengd met Roussanne voor het maken van witte wijnen. In sommige gevallen kunnen wijnmakers het mengen met andere variëteiten zoals Viognier of Chardonnay voor extra complexiteit in het eindproduct. Wijnmakers hebben ook de neiging om houtrijping te gebruiken om deze wijnen meer body en structuur in de mond te geven.

Productiegeschiedenis van Marsanne-druiven

De geschiedenis van Marsanne-druiven gaat terug tot de Franse Rhône-vallei, waar het honderden jaren geleden voor het eerst werd verbouwd. Het werd vervolgens in de 19e eeuw naar andere delen van Europa gebracht voordat het in 1864 in Australië werd geplant door een Franse immigrant genaamd Louis Brochette die uit Zuid-Frankrijk was geëmigreerd. Tegenwoordig wordt deze druivensoort verbouwd in landen over de hele wereld, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Zuid-Afrika en zelfs Californië!

Marsanne-druiven zijn een interessante variëteit die in staat is om echt heerlijke witte wijnen te produceren wanneer ze worden gemengd met andere variëteiten zoals Roussanne of Viognier. Hun smaakprofiel is uniek en complex met tonen variërend van noten en honing tot citrusvruchten zoals sinaasappel of citroen, evenals hints van mineraliteit in de afdronk. Wijnproducenten gebruiken vaak houtrijpingstechnieken om deze wijnen meer structuur in de mond te geven met behoud van hun onderscheidende kenmerken. Als u op zoek bent naar een unieke wijnervaring, waarom probeert u dan niet een fles gemaakt van Marsanne-druiven? Je zult niet teleurgesteld zijn!