De smaak van wijn goed proeven heeft ook met het gebruikte wijnglas te maken. Er zijn tal van wijnglazen te koop en wijn kan in het ene glas beter tot zijn recht komen dan in een ander glas. Het maakt dus uit in wat voor glas u een wijn drinkt.

De kelk van wijnglazen

Bij het ruiken en proeven van wijn is de vorm van de kelk het meest belangrijk. Ook de steel van het wijnglas is belangrijk maar dat heeft te maken met dat je de steel goed kunt vasthouden. De perfecte eigenschappen van een wijnglas zijn:

1.) Volledig kleurloos
2.) Niet dof maar doorzichtig
3.) Geen versiering
4.) Gefabriceerd van dun glas met grote voorkeur voor kristal
5.) Gesneden en gepolijste bovenrand
6.) Eivormig of bolvormig (afhankelijk van de soort wijn – zie volgende kopje)
7.) Een lange steel met stabiele voet

Vorm en grote van wijnglazen

De vorm en grote van de kelk van wijnglazen heeft grote invloed op het ontdekken van de aroma’s en dus de smaak van de wijn. Wanneer wijn in een wijnglas wordt geschonken ontsnappen er direct verschillende aroma’s aan de wijn. Ook wanneer er wijn in een wijnglas rond gewalst wordt ontsnappen er tal van aroma’s. Deze aroma’s zweven in een glas. Uit onderzoek blijkt dat de aroma’s niet mengen maar boven elkaar zweven in een glas. Wanneer een glas groot is en een smalle opening heeft dan blijven de verschillende aroma’s in het glas zweven en kunnen ze langzaam geroken en beleefd worden. Met name voor rode wijnen worden dus ook grotere glazen gebruikt.

Riedel-glazen

Van Riedel-glazen wordt gesteld dat uit het perfecte glas bestaat. Deze Duitse glasmakers zijn generatie bezig geweest naar de beste glazen om wijn te drinken. Er zijn wijndrinkers die alleen kiezen voor deze wijnglazen om hun beste wijnen te drinken. Zij stellen dat in geen ander soort glas dezelfde aroma’s te ontdekken zijn van een grote wijn.

Het onderhoud van wijnglazen

Wanneer u uw wijn op een perfecte manier wilt proeven moet u ze niet zomaar in de vaatwasser zetten. Het is dan namelijk niet eenvoudig om de zeeplucht te verwijderen. De glazen schoonmaken met alleen warm water is het beste. Om vet te verwijderen is een soda-oplossing heel effectief. De wijnglazen weer droogmaken kunt u het beste doen met een droge doek die niet pluist. De wijnglazen kunt daarna het beste in een gesloten kast bewaren. Zet de glazen niet met de kelk naar beneden want de glazen nemen makkelijk de geur van de plank aan waar we op staan.

Wijnglazen