Valpolicella brengt speciale wijnen voort en is al sinds de Romeinse tijd een beroemde wijnstreek. In de DOC Valpolicella mogen van corvinadruiven, molinaradruiven, en rondinelladruiven vier verschillende soorten wijn worden gemaakt. In volgorde van lichte naar zwaardere wijnen zijn dit: Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore, Amarone wijnen en Recioto. Deze verschillende soorten rode wijn hebben verwantschap maar hebben ook een eigen identiteit. Kenmerkend voor de productie van Valpolicella is dat er gebruik gemaakt wordt van gedroogde druiven.

Informatie over de streek

De Valpolicella is een strook van ongeveer 40 kilometer in Noord-Italë, ten oosten van het Gardameer. Het ligt iets boven de stad Verona. In het Noorden vinden we in de heuvels (600 meter) de beste wijngaarden van het gebied. Het is een prachtig gebied. Daarnaast speelt de verkoelende wind vanaf het Gardameer een belangrijke rol. Het zorgt voor een langzame rijping. Dit levert uiteindelijk voor de verfijnde aroma’s van de druiven. Het meest noordwestelijke deel van het Valpolicella gebied kent de meest optimale omstandigheden voor wijnbouw en heet daarom de Classico zone. Het classico-gebied is de oorspronkelijke zone van de Valpolicella in het hart van de huidige DOC die in 1968 werd opgericht. Op dit moment wordt er nog maar de helft van alle rode wijnen van Valpolicella in dit gebied geproduceerd.

De druiven

De Valpolicella wijn wordt gemaakt van de druiven corvina Veronese, de rondinella en de molinara. Deze druiven moeten minimaal 85% van de wijn uitmaken. Eventueel kan de wijn worden aangevuld met de druiven rossignola, negrara, trentina, barbera of sangiovese. Deze secundaire druivensoorten mogen maximaal 15% van de wijn uitmaken. De Corvina druif speelt de hoofdrol en is de belangrijkste druif. Het is een relatieve zure druif met een dikke schil. Toch zorgt deze druif zachte tannines. De dikke schil beschermt de druiven voor rotting en ongewenste schimmels. Hierdoor is de Corvina druif zeer geschikt voor de methode van ingedroogde druiven die wordt gehanteerd bij Valpolicella wijnen.

Kleur, geur en smaak

Al in de Romeinse tijd werd de rode wijn van Valpolicella geroemd. Zo was de grote dichter Vilentius een grote liefhebber van Valpolicella wijn. De roem van de wijn is sindsdien niet minder geworden. De wijnen zijn licht robijnrood van kleur, neigend naar intens granaatrood bij het ouder worden. De geur is fris, fruitig en soms een beetje kruidig. De smaak is droog, fluweelzacht, fruitig, licht kruidig. De corvinadruif bezorgt Valpolicella een licht bittere kersensmaak. De beste wijnen hebben ook een droge, circusachtige nuance die van oudsher wordt geassocieerd met de bodem van het ‘Classico’-gebied. De variaties op het Valpolicellathema zijn verder afhankelijk van de secundaire druivensoorten in de melange en de keuze van de vaten. De franse barriques met hun duidelijke aroma’s van toast en vanille zijn tegenwoordig populairder geworden.

Vinificatie

De valpolicella-wijnstreek in het noordoosten van Italië is uniek vanwege de wijze waarop de wijn wordt gemaakt. De druiven worden eind september, begin oktober geoogst en vervolgens te drogen gelegd op rekken tot januari in goed geventileerde ruimten. Door die ventilatie verliezen de druiven vocht, waardoor het sap zich concentreert. Van de gedroogde druiven wordt dan wijn gemaakt. Deze techniek wordt ook wel appassimento genoemd. De ingedroogde druiven zorgen voor een geconcentreerde smaken en suikers. Na rijping op eikenhouten vaten kunnen de grootste wijnen voortgebracht worden. De groote van de gebruikte eiken vaten kan per producent verschillen en zorgt dus ook voor verschillende stijlen. Valpolicella wijnen zijn fruitige wijnen met rijp fruit en rijke aroma’s van kersen, pruimen en viooltjes.

De normale Valpolicella Classico wijn

Het merendeel van de Valpolicella wijn is de normale wijn of ook wel de Valpolicella Classico. Dit is een lichtrode, niet al te zware wijn met een bouquet dat je aan kersen doet denken en heeft een licht bittere afdronk. De Valpolicella Classico is een prima wijn maar deze wijnen hebben niet voor de beroemdheid van deze streek gezorgd. Veel wijnkenners noemen het een waterige, bleke rode wijn met weinig karakter. Dit komt omdat ze deze wijn afzetten tegen de andere meer geconcentreerde varianten.

Valpolicella Superiore

Valpolicella Superiore is in theorie ook van ongedroogde druiven, maar hij wordt vaak versterkt met een tweede fermentatie (gisting) op de druivenschillen die zijn overgebleven van de Amarone wijnen, of gewoon met een scheutje Amarone wijn. De Superiore heeft dus ook een iets hoger alcoholgehalte.

Amarone wijn

Naast de standaardwijn en de Superiore zijn er enkele traditionele Valpolicella’s met een hoog octaangehalte, gemaakt van druiven die op stromatten zijn gedroogd. Amarone della Valpolicella is een soortgenoot van de Recioto (zie onder) maar is niet zoet maar droog. Deze wijnen hebben veel meer fruit dan de gewonen wijnen. Amarone wijnen doen in de afdronk denken aan bittere chocolade. Het fruit in de Amarone is heel karakteristiek. Het oxidatieve karakter van deze wijnen zal de liefhebbers van schone, heldere smaken minder aanspreken, maar over de kwaliteit van de Amarone della Valpolicella valt niet te twisten. De wijn is ideaal om te laten rijpen.

Recioto

Recioto is een zijdezachte versie die op port lijkt, terwijl Amarone is gegist tot volledige droogte, een heel ander alcoholpercentage bezit (vaak 15% tot 16% zonder toevoeging) en bijna pijnlijk bitter is – de naam komt van het Italiaanse woord bitter, amaro.

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso is een soort tussenvorm, een gewone Valpolicella die wordt gemaakt van de schillen van de druiven die voor Amarone of Recioto worden gebruikt. Valpolicella Ripasso kunnen we vertalen met iets van ‘dubbelgetrokken’. Deze wijnsoort bestaat al lang in Veneto. De beste jonge Valpolicella wordt in vaten gegooid waar de recioto in heeft gerijpt. De achtergebleven droesem van de recioto bevat actieve gistcellen die voor een tweede gisting zorgen. Hierdoor wordt het alcoholgehalte hoger Valpolicella Ripasso en krijgt de wijn iets van het karakter van recioto mee.

Eten en drinken

Omdat het om Italiaanse wijn gaat, ligt het voor de hand dat we voor wijn spijs combinaties ook naar de Italiaanse keuken kijken. Ze smaken lekker bij gegrilde of geroosterde vleesgerechten, salades of pasta’s.

Producenten

Quintarelli wordt genoemd als de beste producent gevolgd door Allegrini. Andere producenten zijn: Tedeschi, Masi, Le Ragose, Dal Forno. Uiteraard zijn er veel meer producenten. Vaak kunnen wijnen uit Valpolicella per fles gekocht worden. Op deze manier kan je de verschillende stijlen proberen en een favoriete wijn kiezen. Het zou zomaar kunnen dat deze heerlijke rode wijnen een speciale plaats op je wensenlijst als favoriete wijn krijgt. 

Wijnen uit Valpolicella