Het maken van wijn in Rioja begon al ver voor het begin van de jaartelling. Destijds waren de Romeinen actief in het verbouwen van wijn. Rioja is dan ook het meest gerenommeerde wijngebied van Spanje. In 1991 kreeg Rioja de status Denominación de origen calificada (DOC). Deze DOC status geldt alleen voor wijnen van de hoogste kwaliteit, die over een lange periode hun kwaliteit hebben bewezen. Een Rioja mag men Reserva noemen als de wijn minimaal 12 maanden houtrijping heeft gehad. Daarnaast dient de wijn nog 2 jaar op fles te worden bewaard.

La Rioja

Rioja is een wijnsoort die geproduceerd wordt in de gelijknamige regio. Wijn werd in Spanje al voor de Romeinse tijd geproduceerd. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt aan de oevers van de Ebro. De Rioja regio is een kleine autonome regio in het noorden van Spanje, maar is wel één van de belangrjikste wijngebieden van Europa. De streek heeft zijn vruchtbaarheid te danken aan de rivieren Ebro en Rio Oja, waaraan de streek ook zijn naam heeft te danken. Het grondgebied was vanaf de 10de eeuw een twistpunt tussen de verschillende koningen van de omliggende gebieden Navarra en Castilië. In 1173 werd het door Castilië ingenomen. Sinds 1982 werd bij de herindeling van Spanje na het dictatoriaat van Franco Rioja een autonome regio. Dit vooral dankzij de grote economische verschillen met de omliggende regio’s door de wijnproductie. De Rioja wijnen bestaan dus al zeer lang. Rode Rioja’s worden voornamelijke gemaakt van de Tempranillo druif veelal aangevuld met Garnacha, Mazuelo en Graciano.

Wijnen uit Rioja