Rueda wijn staat bekend om zijn frisse aroma en smaak. Dit heeft alles te maken met de Verdejo druif die de meest prominente is in de gehele streek. Uit deze warme en droge streken komen zachte, frisse en aromatische wijnen met stevigheid voort. Een streek met een geheel eigen karakter.

De wijnstreek Rudea

Rueda ligt 170 km ten noordwesten van Madrid. Sinds de aanplant in 1972 heeft Rueda zich razendsnel ontwikkeld als wijngebied. In 1980 verwierf de streek de prestigieuze DO-status. Op de vlakke hoogvlakte van Rueda heerst een continentaal en winderig klimaat. Temperaturen ver onder het vriespunt, storm en hagel zijn ‘s winters geen uitzondering. De zomers zijn lang en heet, met een zeer groot aantal zonuren. Er komen jaren voor dat er geen neerslag valt. Wanneer er wel neerslag valt dan is dat goed te merken aan de hogere kwaliteit wijn die dan geproduceerd wordt.

Verdejo: de druif van Rueda

In Rueda is in de jaren zeventig op grote schaal de inheemse witte verdejo-druif aangeplant. De Verdejo druif wordt gerekend tot de beste witte druivenrassen in Spanje. Het wijngebied Rueda is het beste wijngebied als het gaat om de vinificatie van de Verdejo-druif. Met de Verdejo druif worden zeer aromatische, zachte wijnen met ‘body’. Naast de Verdejo groeien er in de wijngaarden ook veel witte sauvignon blanc en de ietwat kruidige viura. Ook wordt er rosé gemaakt van tempranillo en de garnacha.

Populaire wijnen uit Rioja