Cigales is een klein, slaperig stadje dat wordt gedomineerd door een prachtige kerk op een klein, loofrijk plein en omringd door droge velden waar hier en daar gekke schoorstenen uitsteken. Deze schoorstenen zijn luchtkanalen voor de kelders, 10 meter onder de grond, waar de temperatuur constant is en kunsthars-betonnen vaten staan, waar de wijn rust tot de ‘ bodeguero’ beslist dat de tijd voor botteling is aangebroken. De kelders zijn minstens 100 jaar oud en doen dienst als vermaak en opslagplaats. Vooral tijdens de middaghitte in de zomer (40ºC), vormen ze een prima plaats om een lunch met pan castellano, chorizo, lomo, jamón serrano en de plaatselijke kaas te nuttigen. Die heerlijke lunch wordt weggespoeld met wijn, die ter plekke uit de vaten wordt getapt. Wat de kwaliteit betreft, kan men de wijnen uit Cigales vergelijken met de naburige Ribera del Duero en Toro wijnen.

Geografie en geologie
Het D.O. gebied Cigales strekt zich uit het noorden van Valladolid en loopt via de buitenwijken van de stad in het zuiden tot het stadje Dueñas in de provincie Palencia. Het gebied heeft de vorm van een cirkel, die doormidden gesneden wordt door de autovía N-VI. Het gebied maakt deel uit van het Centraal Plateau en ligt op 800 m boven zeeniveau. Het landschap is vlak en de bodem lichtbruin met wat kalksteen en veel vuist-grote keien die drainage bevorderen.

Klimaat

Atlantische invloeden van het naburige Galicia zijn aanwezig, maar het continentaal klimaat overheerst. Zeer warme zomers en koude winters met een gemiddelde temperatuur van 12ºC. Er valt zo’n 350 à 400 mm regen, de zon schijnt er 2.500 uur per jaar.

Druiven en wijnbereiding

Als blauwe druiven worden Tinto del País (Tempranillo – 50% van het wijngaardareaal) en Garnacha (30%) verbouwd. Tot de witte behoren verdejo, viura, palomino en albillo, die samen goed zijn voor de resterende 20%. Er wordt hier geen witte wijn geproduceerd, maar de witte druiven worden gebruikt bij het bereiden van Cigales rosado. In de meeste bodegas gebeurt de gisting in tanks van glasfiber waar de temperatuur wordt beheerst door koelelementen. Na de gisting wordt de wijn overgebracht naar ondergrondse cuves, waar de wijn gedurende enkele jaren rust. Crianza wijnen liggen een bepaalde tijd op Amerikaans eikenhouten vaten.