De Chenin Blanc komt van oorsprong uit de vallei van de Loire in Frankrijk. Nog steeds wordt deze witte druif hier verbouwd, maar dit loopt de laatste jaren wel terug. Deze druif wordt verder ook nog verbouwd in Washington, Chili en Nieuw-Zeeland. Maar verreweg de meeste wijn van dit soort komt uit Zuid-Afrika. Hier wordt de Chenin Blanc vaak “steen” genoemd.

De smaak van de Chenin Blanc

De Chenin Blanc is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van droge, zoete witte wijnen. De wijn heeft een frisse smaak met tonen van gras en groene appels. Toch is de smaak ook relatief neutraal en fris, maar zeker wel met een wat fruitige geur. De Chenin Blanc is absoluut geen eenvoudige druif. Het is voor de wijnboer redelijk intensief om deze soort te verbouwen, want hij rijpt laat en houdt helaas niet van slecht najaarsweer. Het liefst dus veel zon en hoge temperaturen in september en oktober. Heel belangrijk is ook het goed snoeien van de stokken. Als de wijnboer deze te weinig snoeit, dan geeft de Chenin Blanc absoluut geen goede wijn. Wordt de wijn echter te vroeg gerijpt, ook dan is de smaak niet op zijn best. Groot voordeel van de Chenin Blanc is dat deze lang bewaard kan blijven. Meestal is dit juist niet het geval met witte wijnen. Het is zelfs zo dat de beste Chenin Blancs meer dan 10 jaar nodig om tot ontwikkeling te komen en deze kunnen na die tijd nog jaren prima gedronken worden. Als je de wijn op deze manier drinkt zul je zeker beloond worden met een geweldig glas wijn. Grote kans dat dit dan naar meer smaakt.

Soorten Chenin Blanc

Een aantal voorbeelden van de Chenin Blanc uit de Loire die zeker zijn aan te raden zijn:
De droge Chenin Blanc Vouvray
De biodynamische Coteaux du Layon
De biologische Vouvray Brut

Populaire wijnen van Chenin Blanc