De wijnstreek Campo de Borja is gelegen in het noordoosten van Spanje, in de regio Aragón. Deze wijnstreek staat bekend om zijn robuuste, fruitige en kruidige wijnen, gemaakt van de Garnacha-druif. De wijnstreek beslaat ongeveer 6.000 hectare en is omgeven door de bergketens van de Sierra del Moncayo en de Sierra de Tabuenca.

De geschiedenis van de wijnproductie in Campo de Borja gaat terug tot de tijd van de Romeinen. De Garnacha-druif, die van oorsprong uit Aragón komt, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de wijnproductie van deze regio. Het warme, droge klimaat en de kalkrijke bodem zorgen voor de ideale omstandigheden voor de Garnacha-druif om te gedijen en een diepe, complexe smaak te ontwikkelen.

Wijnen uit Campo de Borja

Krachtig en intens 

De wijnen uit Campo de Borja worden vaak omschreven als “krachtig” en “intens”. Dit komt omdat de Garnacha-druif van nature een hoog suikergehalte heeft, wat zorgt voor wijnen met een hoog alcoholgehalte en een intense smaak. De wijnen uit deze regio hebben vaak een diep robijnrode kleur en aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en een vleugje vanille.

Soorten wijnen

Er zijn verschillende soorten wijnen die in Campo de Borja worden geproduceerd, waaronder rode, witte en roséwijnen. De rode wijnen zijn de meest bekende en worden meestal gemaakt van 100% Garnacha-druiven. De witte wijnen worden voornamelijk geproduceerd van de Macabeo-druif en hebben een frisse, fruitige smaak. Roséwijnen worden geproduceerd van Garnacha-druiven en hebben vaak een fruitige, bloemige smaak.

Gerenommeerde wijnhuizen

Een van de meest bekende wijnhuizen in Campo de Borja is Bodegas Borsao. Dit wijnhuis produceert enkele van de beste Garnacha-wijnen ter wereld en heeft talloze onderscheidingen gewonnen voor zijn wijnen. Het wijnhuis is opgericht in 1958 en heeft sindsdien een sterke reputatie opgebouwd als producent van hoogwaardige wijnen.

Naast Bodegas Borsao zijn er nog talloze andere wijnhuizen in Campo de Borja die hoogwaardige wijnen produceren. Enkele andere bekende wijnhuizen zijn Alto Moncayo, Pagos del Moncayo en Viñas del Vero.

Als u geïnteresseerd bent in wijnproeverijen, dan is Campo de Borja een geweldige plek om te bezoeken. Er zijn verschillende wijnhuizen die proeverijen aanbieden en u kunt ook deelnemen aan rondleidingen door de wijngaarden en de wijnmakerijen. Daarnaast is de stad Borja zelf ook een bezoek waard, met zijn indrukwekkende kasteel en het heiligdom van de Virgen del Pilar.

In conclusie, Campo de Borja is een prachtige wijnstreek in Spanje die bekend staat om zijn robuuste, fruitige wijnen.